Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

16-12-2024 Зенит няма спиране

Зенит няма спиране

16-12-2024 Анатоли РОМАНОВ "Чемпионат"

Зенит уверено върви към защита на титлата си. Последният, 19-и кръг на Висшата лига преди зимната пауза се разви идеално за шампионите. Всички основни кандидати загубиха точки - ЦСКА М и Краснодар - по две (б.р. - заради 1:1 помежду си), Локомотив М - три (0:4 срещу Арсенал), което позволи на Ростов да изскочи трети (4:1 срещу Спартак М). Зенит пък с лекота записа класика срещу Динамо М и се откъсна с 10 т. пред най-близкия преследвач.

Теоретично в оставащите 11 пролетни кръга може да се случи всичко. Но на практика е невъзможно отборът от Санкт Петербург да загуби сегашната си позиция. Никога в историята на Висшата лига лидер не е изпускал титлата, след като е имал грандиозния хендикап от +10 пред преследвачите си. Този аванс е категорична присъда за шампионската интрига.
В началните години на века, когато сезонът все още се вписваше в рамките на една календарна година, предимството за наваксване след 19 кръга никога не е надвишавало пет точки. След като първенството беше пренесено в европейската, есенно-пролетна система, картината на лигата се промени донякъде, но такава

хегемония на един клуб

над всички останали още не се бе наблюдавала. Само Спартак в златната си кампания 2016/17 дръпна сериозно, но дори и това бледнее на фона на новото постижение на Зенит. Тогава авансът пред ЦСКА беше 8 точки.
През предишните си пет шампионски кампании Зенит на два пъти се оказа изоставащ след 19-те кръга: през 2007 г. беше с пет точки след Спартак, а в края на 2011 г. - с две от ЦСКА. В останалите три случая - 2010, 2014/15, 2018/19 - лидерство въз основа на почти две трети от дистанцията, гарантираше футболното злато на тима от Санкт Петербург. Миналия сезон на аналогична дистанция от сезона Зенит имаше 5 точки пред най-близкия преследвач. Сега обаче е два пъти повече.
Само веднъж небесносините загубиха през пролетта предимството, спечелено през есента пред противниците си. В тази връзка сезон 2013/14 може да се определи като ненормален. След зимната пауза ЦСКА направи феноменален скок от петото на първото място, като "изяде" шест точки от аванса на Зенит. Но това по-скоро беше изключение от правилото.
Нека обаче да разгледаме пролетния календар на момчетата на Сергей Семак. Имат само три наистина опасни гостувания, от които само едно до столицата - на ЦСКА в 22-ия кръг. Плюс априорно неприятните визити на юг - в Краснодар и Ростов. Дори да приемем, че Зенит загуби всички тези мачове, то

пак ще остане начело

на класирането. Освен това вероятността от такъв провал на небесносините изглежда изключително малка. Очевидно лидерът превъзхожда всички горепосочени отбори по отношение на човешкия потенциал и през зимата въпреки очакваното укрепване на конкурентите разположението на силите едва ли ще се промени значително.

ОСТАВАЩИТЕ МАЧОВЕ ЗЕНИТ

20 кръг Зенит - Локомотив М
21 кръг Зенит - Уфа
22 кръг Зенит - Урал
23 кръг ЦСКА - Зенит
24 кръг Зенит - Криля Советов
25 кръг Тамбов - Зенит
26 кръг Краснодар - Зенит
27 кръг Зенит - Сочи
28 кръг Ахмат - Зенит
29 кръг Зенит - Оренбург
30 кръг Ростов - Зенит

В същото време на Зенит предстоят доста откровено лесно предвидими мачове, които по принцип трябва да спечели. Санктпетербургци приемат Уфа, Урал, Криля Советов, Сочи и Оренбург. Загубата на точки във всяка една от тези срещи

граничи със сензацията

Очевидно предпоставките за ранна титла за Зенит са много повече, отколкото за инфарктен финал на първенството.
На този фон лъжицата катран в меда е представянето в Шампионската лига. Зенит завърши последен в групата си, но в последния кръг държеше съдбата в ръцете си. Победа или равенство срещу Бенфика пращаше небесносините на осминафинал, а вместо това 0:3 на "Луш" ги изхвърли от Европа. Освен момчетата на Сергей Семак и другите руски отбори в лицето на Локомотив М, Краснодар и ЦСКА М безславно приключиха с континенталните си ангажименти. Колкото тежък, толкова и неочакван удар на фона на убедителното класиране на сборная за Евро 2020.