Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Защо всички мразят Шарапова

Защо всички мразят Шарапова

03-04-2016 Кирстен Флеминг, Ню Йорк Поуст

През май 2014 г. голфърът Рори Макилрой скъса с годеницата си Каролин Вознячки по телефона само дни, след като двамата бяха разпратили поканите за сватбата. Така Каролин намери най-добрата си приятелка в съперничката си на корта Серина Уилямс, която я уте??и за личното нещастие. „Нека веднъж завинаги скъсаме с мита, че жените не могат да бъдат приятели. Всъщност момеж!“, каза тогава Уилямс.
Преди няколко седмици обаче няма??е кой да застане до Мария Шарапова, когато тя призна, че е хваната с допинг. Тя е голяма спортистка, има 5 титли от Големия ??лем и 125 милиона долара в банковата сметка. Спонсорите започнаха да бягат презглава от нея, а Мария не намери почти никаква подкрепа у колежките си.
„Като спортистки ние носим пълна отговорност да не изпадаме в такива ситуации“, заяви Вознячки, „Всички знаем, че трябва да внимаваме с това, което приемаме в телата си“, каза Петра Квитова, „Много от нас са разочаровани от случилото се“, добави Виктория Азаренка. Серина Уилямс, която минава??е за най-ло??ия враг на Шарапова, реагира най-добронамерено: „Тя показа кураж като призна сама и пое цялата отговорност“, заяви американката. А носителката на 18 титли от Големия ??лем Крис Евърт успя най-добре да обобщи защо Шарапова не намери подкрепа у колежките си.
„Трудно е да се каже в какви отно??ения е Мария с останалите тенисистки, тъй като тя води напълно изолиран живот. Тя няма приятелки в тура“, каза Евърт. Това не е новина, самата Шарапова в интервю през 2013 г. го признава. „Не съм много близка с останалите тенисистки. Това, че сме в един спорт не означава, че трябва да бъдем приятелки“, обяви тя тогава.
Това е твърде меко казано, както разбираме от един от най-опитните фитнес треньори в женския тенис, който е работил с тенисистка от топ 10.
„Мария наистина не поддържа отно??ения с никого. Много е студена. Когато влезе в помещението на тенисистките, всички млъкват. Лагерът й – треньори, физиотерапевти, спаринг партньори и дори бив??ият й приятел (Григор Димитров) са много дружелюбнти и говореха с всички, но когато тя влезе??е, само им хвърля??е един поглед и те млъкваха. В един момент всички започнаха да се ??егуват с това“, разказва треньорът. Той смята, че Шарапова всъщност имала трудности със социализацията, тъй като не умеела да се преструва.
„Женският тенис всъщност много прилича на гимназията или на „Ло??и момичета“. Само че няма групички и всяка гледа преди всичко себе си – добавя треньорът, който предпочита да остане анонимен. – Дори когато тенисистките не се харесват, те си говорят все едно са приятелки. Мария обаче явно не го умее. Тя не може да слага фал??ива усмивка.“
Според него героините на корта при всичките им успехи, пари и блясък всъщност не са надраснали тийнейджърските драми.
„Тези момичета са заедно откакто са на 12, 13, 14 години. Те се движат в един кръг, който не се променя много. Рядко се излагат на вън??ни влияния, по скоро пребивават в нещо като вакуум. Когато някоя от тях се издигне бързо и нависоко, неизменно има завист. Също и злорадство, когато някоя падне от високо.“
Шарапова определено е обект на завист. Началото за нея е трудно – за пръв път хваща ракета в Русия на 4-годи??на възраст, а през 1994 г. родителите й пристигат във Флорида само със 700 долара и препоръка от Мартина Навратилова, която видял как малката Мария играе в Москва. Бащата Юри мие чинии, за да финансира първите уроци на дъщеря си. Всичко се отплаща, когато Мария играе на първия си професионален турнир още 15-годи??на (през 2002 г.). На 17 печели „Уимбълдън“ и става №1 в ранглистата. Досега има 35 титли, пет от Големия ??лем. От 2003 до 2015 г. печели поне по един трофей всяка година – нещо, което не е било по силите дори на Серина и Винъс Уилямс. Джон Макенроу я нарича „една от най-великите състезателки, които на??ият спорт е виждал“. „Форбс“ я нарежда на първо място сред най-добре платените спортистки в света. Освен в тениса, тя вече печели и на други места – има собствена марка бонбони и линия дрехи. Не слиза от модните страници и рядко пропуска големите ревюта. Много хора я възприемат по-скоро като модел, отколкото като спортна звезда. ??згря във фотосесия по бански за „Спортс ??люстрейтид“ 3 години преди Серина Уилямс.
През 2013 г. завистта към нея се засили, след като стана ясно, че неин приятел е Григор Димитров (двамата скъсаха две години по-късно). Според слухове красивият българин тъкмо бил сложил край на връзка със Серина, която открито нападна Мария.
„Тя започва всяко интервю с „Аз съм много щастлива – ужасно скучна е“. Така или иначе нея пак няма да я канят на яките партита. Ако иска да е с човек с черно сърце, няма проблем“, каза тогава Уилямс.
Анонимният треньор разкрива, че отно??енията на Шарапова с Азаренка са още по-враждебни.
„Те живеят близо една до друг на Манхатън Бийч в Калифорния. Ако ги видите как се разминават, ще си кажете, че никога не са се виждали. Но пък и няма как да са първи приятелки. Представяте ли си Родна Раузи да кани на чай съперничките си. Не мисля, че това е възможно. Приятелството между Серина и Каролин е по-скоро изключение, но не можем да очакваме всички да се държат така – казва треньорът. – Шарапова е истинска професионалистка. Не очаквам от нея да каже за когото и да е „това е моята най-добра приятелка“. За нея всичко е работа и то нейната работа.“