Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Започваме от пресявките на Шампионската лига

Започваме от пресявките на Шампионската лига

23-03-2016 Тема спорт

Минимум 100 хиляди евро за всеки, който влезе в груповата фаза на турнира

Българският ??ампион ще участва в квалификациите на Шампионската лига на Ф??БА. В Париж бе утвърден формата на турнира, който ще стартира през новия сезон и ще бъде конкурентен на Евролигата. Според регламента, само 12 страни ще имат сигурни участници в груповата фаза – Белгия, Чехия, Франция, Германия, Гърция, ??зраел, ??талия, Латвия, Литва, Пол??а, ??спания и Турция. Останалите ще трябва да участват в пресявки.
На този етап все още не е ясно по колко отбора от въпросните държави ще се класират директно за основните мачове. Знае се, че общо клубовете в първите групи ще са 32, от които 24 са с гарантирано място. Останалите 8 ще бъдат определени в квалификации, в които ще играят 24 тима. Сред ще бъде и българският първенец.
Общият награден фонд на Шампионската лига ще бъде 4,5 милиона евро. Всеки отбор, който влезе в груповата фаза, има гарантирани минимум по 100 хиляди. За всеки следващ преминат кръг парите се увеличават, а крайният победител ще си заработи половин милион евро. Квалификацията стартира през септември, непосредствено след края на европейските баражи. Редовният сезон пък започва през октомври.
От Ф??БА запла??иха всяка една федерация, която откаже да пусне своя ??ампион в турнира, с изваждане от международни състезания, включително и на национални отбори. Ре??ението е част от войната с Евролигата и УЛЕБ. То обаче не засяга 16-те клуба, които вече имат сключен договор с частната организация за следващия сезон. Тоест – Барселона ще остане част от Евролигата и догодина, но ако Валенсия например получи право да играе редом с каталунците и избере да го направи, то испанската федерация ще бъде санкционирана и изключена от организацията!