Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Завръщането на нарцисист №1

Завръщането на нарцисист №1

25-11-2019 Оливър ХОЛТ, Daily Mail

Жозе Мауриньо е замърсена стока. Той е секцията с остатъци в магазина за втора употреба. Той е скъсано скъпо яке, останало само с няколко копчета. Той е мениджър, който толкова отчаяно камуфлира своя упадък, че започна да смята Къмюнити шилд за основен трофей. Той е човекът, който харчи стотици милиони, за да вдигне ФА къп.
Той е наставникът, който ще вземе вашия клуб и ще го превърне в обгорена земя. Той пристига с обещание, че се е променил, и си тръгва на фона на жестокост и ярост дълго след като стане очевидно, че той изобщо не се е променил. Той е човекът, който стоеше неподвижно, когато Пеп Гуардиола и Юрген Клоп ускориха. Шпорите просто си взеха човек, който беше страхотен мениджър. Преди десетилетие.
Преди да бъде уволнен от Юнайтед миналия декември, Мауриньо се беше превърнал в един от най-киселите, дръзки, безрадостни и горчиви мъже във футбола. 11 месеца след това, новоинсталиран като мениджър на Тотнъм, чийто шеф Даниел Леви явно не знае какво предстои да се стовари върху него, той се опитва да се преоткрие като комик.
По-рано през годината португалецът участва в реклама на букмейкър. Беше естествен в нея, защото

винаги е бил актьор

Единствената разлика беше, че този път го правеше на малкия екран вместо на тъчлинията. Това продължи и на първата му пресконференция като мениджър на Тотнъм. Нарцисист №1 във футбола каза: „В период съм, когато изобщо не става въпрос за мен. А за моя клуб, феновете и играчите“.
Нарцисистите могат да кажат, че вече не гледат в чистия басейн, за да се взират в своето отражение, но се заблуждават. Така Мауриньо може и да се нарича Специалния, Щастливия или Смирения, но истината е, че той никога не се променя. Реалността е, че до няколко месеца, а защо не и по-рано, старите му черти ще се проявят отново – тежки намеци, че работи в трудна обстановка, забулена критика към политиката на клуба, обвинения в конспирации срещу него, напомняне за славното му минало, удари по играчите му и искания за уважение.
Давам на Жозе и Тотнъм най-много две години. Много от играчите, отгледани от Маурисио Почетино, ще напуснат в този период, а шпорите ще се превърнат в сапунена опера за един човек. Винаги това се случва. Винаги всичко е за него. Защо някой на земята си мисли, че този път ще се промени?
Вече има и изграден модел на управлението на португалеца – меден месец, период на успех, подписване на нов договор, след това месеци на застой и междинни войни и накрая… Всеки знае как завършват почти всички негови престои.
Казано с други думи – решението на Леви да даде на новия си мениджър договор за три години и половина с огромна заплата е новото определение на оптимизма на футбола. Босът на Тотнъм току-що развали реномето си на проницателен ръководител. Имаше време, когато представлението на Жозе беше забавно. Но то си отиде. Сега

просто е скучно,
уморително и
предсказуемо

Което ни отвежда към футбола, който отборите на Мауриньо играят в наши дни.
Някога Жозе беше страхотен мениджър. Това е неоспоримо. Но всичко в него крещи за вчерашен човек. Най-добрите му дни са зад него. Нека си признаем, че ако не беше така, той никога нямаше да поеме шпорите.
Черешката на тортата беше, когато го попитаха как се чувстват играчите на Тотнъм след загубата във финала на ШЛ през миналия сезон. „Не знам, защото никога не съм губил финал в ШЛ“, отвърна Жозе. Това, което пропусна да спомене, беше, че от десетилетие не е стигал до този мач. Напредъкът на Тотнъм през последните години е застрашен, защото Леви току-що постави бомба със закъснител за унищожение на наследството на Почетино…