Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Жаклин Михайлов: Суперкупа - такова животно има

Жаклин Михайлов: Суперкупа - такова животно има

03-07-2019 Жаклин МИХАЙЛОВ

Този мач стана интересен главно с предизвиканите изненади

Днес ще се проведе поредното издание на българската Суперкупа и няма да е пресилено, ако се напише, че това събитие почти никога не вълнува. Това обаче не е нито критика, нито упрек, най-малко към съперниците в двубоя и към хората, които влагат енергия мачът да се играе ежегодно. Шампионът на България и носителят на купата на страната си заслужиха правото да спечелят още един трофей през 2019 година. Те не са виновни за досадата. Въпросът е, че този


трофей някак не може
да бъде лъснат и да
изглежда блестящ

Дори колкото съвсем не блестящите титла и Купа на България. Суперкупата някак не може да придобие легитимация. България притежава този мач от 15 години, но съдържанието му непрекъснато избледнява. И някак се провежда на инат или по-точно по инерция, още повече че в последните 10 години и публиката го отбягва. Десетина хиляди на стадиона са били общо на всички издания с участието на Лудогорец. Когато играеха Левски срещу ЦСКА, толкова малко имаше на един мач, и то само заради летния период.
Но хлабавият интерес към мача за Суперкупата не е българска тенденция, в Италия дори го преместиха в Саудитска Арабия. В немалко европейски държави такъв мач не се провежда. Например Дания, по чийто откраднат от тях модел играем нашето първенство. Хората са прагматични и се отказаха през 2004 година, след като го провеждаха 10 години при убийствено слаб интерес. И установиха, че маркетингово не си заслужава. При така създалите се обстоятелства може би тази формалност трябва да бъде премахната и у нас. И както се казва, който печелил - спечелил!
Да вземем предвид, че мач не се състоя през 2016 година и никой особено не страда тогава. Нямаше да направи никакво впечатление, ако утре движението около стадион „Васил Левски“ не бъде отцепено, а 99 процента от попадналите в задръстването ще се питат какво по дяволите се случва в този летен ден. И на 3 юли ли играят футбол и светят лампите? Много мъдро сториха организаторите миналата година, като изпратиха мача на „Трейс арена“ в Стара Загора. Лесно може да се предвиди, че срещата тази вечер ще бъде посетена от не повече от 2000 зрители. 3000 гледаха Лудогорец - Локомотив Пловдив в Бургас през 2012 година, а сега със сигурност ще са по-малко.
Лудогорец е абониран за участие в този двубой и ще излезе за седми път на арената през последните 8 години. Както вече написах, през 2016 година мач не се игра и никой не се трогна. Добрата новина е, че хегемоните гледат на този двубой малко по-сериозно, отколкото на мачовете си в турнира за купата. Но, общо взето, им е все тая. На тях трофеи без материално изражение не са им нужни. Затова и много често Суперкупата печели аутсайдерът. Така да се каже, случват се предизвикани изненади. В съвсем близкото минало го сториха Черно море, Ботев и Берое. Тези клубове с гордост притежават в клубната си история и Суперкупа. И пресните спомени говорят, че много й се радваха. Суперкупата не е непозната територия и за Локомотив Пловдив. Те я спечелиха през далечната 2004 година. И на практика са първите й носители в модерната ера. Имат в пасива си и загубения финал през 2012 година.

С каква подпалка
може да се запали
искрата на зрелището


Всъщност може да се получи и хубав мач, защото Локомотив Пловдив ще са мотивирани максимално. За тях Суперкупа може да няма поне в следващите 7 години. Но пък и доста от героите от финала срещу Ботев няма да се появят на „Васил Левски“ само пет седмици по-късно. Повтаря се картината със Славия, които също се промениха коренно за много кратък период и някак вяло се оставиха да бъдат победени миналия юли от Лудогорец. Локомотив Пловдив влиза в еврокампания едва в края на месеца и за тях този мач със сигурност не е просто подготовка.
Шампионите ще използват датата, за да напреднат в обиграването за големия сблъсък следващата сряда в Будапеща. Като значение за тях двете събития са с коренно различно значение. Това е причината в този момент Суперкупата да е нищо повече от контрола за Лудогорец. Която все пак ще бъде последният мач преди „игрите на глада“. Защото другата сряда залогът става в милиони по-голям.