Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

30-10-2019 Жаклин Михайлов: Наистина един е Жоро Илиев

Жаклин Михайлов: Наистина един е Жоро Илиев

30-10-2019 Жаклин МИХАЙЛОВ

Рядко се случват вече големи събития в българския футбол и фактът, че Георги Илиев оглави вечната ранглиста за мачове в елита, почти се явява най-впечатляващото нещо за годината. Постижението му е достойно за огромно уважение. Такива като него са за пример. Защото

това са близо
20 години

в които той е играл средно по 22-23 мача за първенство. Няколко хиляди футболисти са участвали в шампионата на България, но най-отгоре завинаги ще стои името на Георги Илиев. Хиперболизирам със "завинаги", защото силно се съмнявам, че рекордът му ще бъде подобрен в обозримо бъдеще. Фактът, че Марин Бакалов го държеше от над 20 години, показва колко е било трудно да бъде надминат. Самият Марин Бакалов също бе личност, достойна за уважение. Между бившия и вече настоящия рекордьор има много общи, свързващи неща.
Наистина Жоро Илиев е изключителен и историята ще го приеме с удоволствие в компанията на най-изявените българи, ритали топката по нашите ширини. Естествено, трябва да имаш и късмет, за да стигнеш до първото място, но трябва и сам да си свършиш своята част. Жоро Илиев си довърши работата перфектно и след още 6-7 мача ще фиксира футболния Еверест, който неговите наследници ще изкачват. А ще им е задал много тежка, почти непосилна задача.
За Номер 21 е написано и казано всичко. Когато е трябвало, и аз съм удрял по едно рамо с огромно удоволствие. Заслужил си го е! Всички знаят, че с края на неговата кариера ще свърши ерата на големите артисти по нашите терени. Самият той го казва - аз съм от онова време, когато ритахме топка по цял ден. Е, времената са други и нов Жоро Илиев няма да се появи. А и ако случайно се появи, трябва да му се съчетаят всичките дадености, за да го достигне.
В рекорда на Георги Илиев има

особена харизма

която идва от моралния аспект. Георги Илиев вероятно е мечтал да изиграе последния си мач със същата фланелка, с която е бил в дебютния си - зелено-бялата. През май се случиха някои събития, които го принудиха да премине към Вариант Б. На деня на юбилея на стадиона бяха и Вариант А, и Вариант Б. Овациите и тържеството приличаха малко на наказание за тези, които отлъчиха Жоро преди 5 месеца. И пейката на Черно море някак излъчваше гузност. Не случайно не се включиха в церемонията, а героят пък не им обърна никакво внимание. Но момчетата от Варна, които бяха пропътували в делничен, работен ден голямото разстояние, му показаха кой е Той за тях. Защото Георги Илиев за тях е идол и икона. И по всичко изглежда, че чувствата им са взаимни. А това, по дяволите, е толкова красиво и затрогващо!
До година и половина-две можем да видим още едно подобно събитие. Падането на голмайсторския рекорд на Петър Жеков. Той е още по-брадясал от този на Марин Бакалов. Мартин Камбуров се движи уверено към целта и крачките до абсолютния връх стават все по-малко. И ще е куриозно, ако пък при него рекордният гол падне под Аязмото с екипа на Берое срещу Локомотив Пловдив. Какво пък - никой не може да предположи плановете на Съдбата.