Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Емил Спасов: Ръководството да обясни за Боримиров

Емил Спасов: Ръководството да обясни за Боримиров

08-06-2019 Тема спорт

АНКЕТА

"Тема Спорт" потърси четирима бивши футболисти на Левски, за да коментират последните събития в клуба. Стефан Аладжов, Добромир Жечев, Михаил Вълчев и Емил Спасов отговориха на следните въпроси:
1. Правилно ли бе отстранен Даниел Боримиров от поста шеф на ДЮШ?
2. Ще се справи ли Петър Хубчев като треньор на Левски?
3. Каква трябва да бъде селекцията на сините?

Емил Спасов:
Ръководството да даде
обяснение за Боримиров

1. Още с встъпването си новото ръководство каза, че ще има промени и решението за отстраняването на Даниел Боримиров, или който и да е, можеше да се очаква. Единствено ме притеснява фактът, че не казаха защо го направиха. Независимо как и какво - това трябва да се изясни. Все пак Даниел Боримиров е легенда на Левски и е фигура, която бе дълги години в клуба като състезател и ръководител. Нека кажат дали го махнаха заради незадоволителни резултати, че не се е справял с работата, или пък има нещо друго. Боримиров не е случаен човек и затова шефовете трябва да кажат за освобождаването. Имало е успехи за школата, е силно казано, защото титлите в елитните първенства им убягват, но в подготвителните групи се представят много добре. Аз съм го казвал, че с едно изкуствено игрище не се изгражда голям футболист. Не може цялата школа да тренира на този терен. Сега дочувам, че ръководството ще хвърли сили, за да се подобри базата. Дано е така, защото в Левски има много талантливи деца.
2. През последните години може да се каже, че работих с Петър Хубчев и неговия екип и знам методите му. Виждах как професионално работи в националния отбор и иска да направи нещо. Благодарение на него тимът, независимо че в него нямаше кой знае какви класни играчи, започна да играе колективно. Футболът е точно такъв спорт. Когато нямаш Роналдо и Меси в отбора, трябва да разчиташ на колектив. Хубчев знае какво да направи в Левски и нещата да бъдат както трябва. Той трябва да получи картбланш, а не ако има някакви игрови проблеми, след шест месеца шефовете да се откажат от него. Така няма как да се получи отбор. Нека да оставят Петър Хубчев да работи поне две години и да си направи колектив.
3. През последните десетина години в Левски се инвестираше в готови и недоказани футболисти от различни краища на света, които идваха и си заминаваха след шест месеца. Надявам се, че с новото ръководство тази практика ще се спре, за да тръгне нагоре отборът. Видяхте, че когато Георги Тодоров застана начело на тима, веднага наложи двама-трима юноши и те заиграха без никакъв проблем, със страшно много себераздаване. Какво пречеше това да става през последните 15 години? Сега Левски щеше да има изграден отбор с минимум 7-8 юноши, а още толкова да бяха продадени. Такива примери колкото искате в Холандия, Англия и Сърбия. Но ако сините искат да се представят добре в Европа, е задължително да се отделят средства за селекция. Няма как да стане само с юноши. Не става така, трябва да има последователност. Необходимо е те постепенно да са налагат. Ще бъдат необходими чужденци, но не на килограм. Сега четох, че Хубчев е отказал доста предложени му футболисти, което говори, че той подбира внимателно. Още повече че сега евентуалните нови попълнения биват наблюдавани на живо. Имаше период, в който в Левски се водеха негледани футболисти и те логично разочароваха.

Добромир Жечев:
На Хубчев ще са му
нужни петима нови

1. Павел Колев е амбициозен човек, натрупал опит, и се надявам тези промени, които извършва, да са за доброто на Левски. Много не съм запознат с работата в школата на "Герена", защото имам ангажименти с тази на стадион "Раковски". Дано промените да са за добро. Нека да видим първо кой ще оглави ДЮШ. Димитър Иванков е доказано име и голям вратар. Вече Петър Хубчев трябва да си прецени дали ще го приеме в щаба си.
2. Назначението на Петър Хубчев е много положителен ход от страна на ръководството. Но на него ще му бъде много трудно, защото в момента Левски няма изграден силен състав. Не знам защо го обвиняват, че е дефанзивен треньор. В националния отбор не видяхме такова нещо. Напротив, Хубчев държи на балансирана игра. И смятам, че имаше добри постижения с България. Сега е много е важно какви играчи ще се вземат.
3. Дано селекцията бъде само от качествени играчи и не бъдат правени компромиси. Но това ще струва много пари. Може би затова нещата вървят бавно и Левски все още не е обявил ново попълнение. Според мен отборът трябва да бъде подсилен на всеки пост. Необходимо е Левски да вземе поне 5 добри футболисти, за да е конкурентен на ЦСКА и Лудогорец. Ще трябва да се извадят средства, защото добрите играчи са скъпи.

Стефан Аладжов:
Промени са необходими, за
не бъде Левски пак трети

1. Щом от клуба са преценили да освободят Даниел Боримиров, така да бъде, но дано не са сгрешили. Той каза, че пет години не са му искали отчет. Малко на самотек бяха нещата в школата и се губеше връзката с първия отбор. Видях, че е освободен и административният директор. И преди съм казвал, че тези хора няма да слязат да играят на терена - подсилване трябва и на отбора. Щом се налага да се правят промени, нека ги има. Но да са за доброто на Левски, а не само заради това да се правят такива и накрая отборът пак да е трети.
2. Петър Хубчев има достатъчно опит, за да се справи на "Герена". За разлика от предишните треньори той е играл в Левски. Спомням си, когато го взехме от Осъм Ловеч. Държи на дисциплината, което е много сериозно качество. Димитър Иванков беше много добър вратар и сега Хубчев ще преценява дали да го вземе в щаба си през зимата.
3. Дано да е за добро, че изгониха голяма част от футболистите от миналия сезон, но сега трябва да се вземат добри играчи. Станислав Костов вкара много голове и стана голмайстор на първенството, но си мисля, че в атака трябва усилване. В защитата също ще са нужни нови. В изминалия шампионат сините допуснаха 37 гола и Георги Тодоров беше много прав за това, че ако тимът бе инкасирал под 20 попадения, щеше да е на първото място. Бих казал, че трябват много промени по отбора. И Хубчев трябва да получи картбланш да ги направи. Не е добре, че до момента още няма нови и селекцията може да се забави.

Михаил Вълчев:
Не е добре, че
селекцията се бави


1. Не знам дали тази смяна е правилна или не. Моят внук тренира в школата на Левски и мисля, че се вършеше добре работата, някои отбори имаха успехи. Не беше чак толкова належаща смяната на Даниел Боримиров. Сега се заговори за Йончо Арсов, но нямам впечатления от него. Явно ръководството го е проучило и е запознато с неговите качества. Дано нещата в школата станат по-добри. Там обаче най-голямата необходимост е от терени.
2. За Хубчев отзивите са, че е принципен и строг треньор, който изисква много от футболистите си. Може да му дам като съвет, че в тези времена би трябвало понякога да се лавира и да не се действа толкова остро. Мисля, че Хубчев ще се справи на "Герена". Доказа го в работата си в Берое и националния отбор. Негово предимство е, че е запознат с обстановката в Първа лига. Мисля, че е запознат с качествата на доста от футболистите си и вече знае каква тактика ще използва.
3. Не е добре, че селекцията се бави. Много добре знаем на какви постове е нужно подсилване - дясно крило, защитник, плеймейкър, нападател. Ако Левски иска да става шампион, трябва да се дадат пари за класни футболисти. Петър Хубчев каза, че са му необходими поне трима, но не знам дали те ще са му достатъчни. Дай Боже някой от младите да бъде наложен и да свърши работа. Ще трябва новите да са наблюдавани и преценени, а не както в последно време - да се взимат, а да се освобождават по шест-седем човека.