Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Драмата с базите на ЦСКА приключва до 10 януари

Драмата с базите на ЦСКА приключва до 10 януари

25-11-2017 Тема спорт

Драмата около базите на ЦСКА ще приключи най-късно до 10 януари 2018 г. Това стана ясно от пресконференцията на спортния министър Красен Кралев вчера по обяд, с която бе обявен конкурсът за „Армията” и Панчарево. Кралев обясни подробно какви са изискванията към кандидат-участниците. От поставените критерии, както и от няколко реплики на Кралев в хода на брифинга до голяма степен се разбра, че ЦСКА е безспорният фаворит в конкурса. А претенциите на една аматьорска формация бяха тотално пресечени от обявените критерии. Напълно очакван ход на събитията – всяка жаба трябва да си знае гьола.
Базите ще бъдат предоставени на победителя в конкурса за 10 години, като този срок може да бъде удължен, без да се налага нов конкурс, при промяна в законодателството. Такова се очаква в началото на 2018-а, с което срокът ще се удължи до 30 години.
Победителят в конкурса ще трябва да плаща 60 000 лв. месечен наем за базите. Тази сума е определена на база независимата обща оценка на двата имота, която е на стойност 40 млн. лв. Наемателят също така трябва да заплаща ежемесечно всички разходи за ползване на обектите. Спортното министерство изисква минимум инвестиции в периода от 10 години в размер на 1 млн. лв., като тяхното разпределение трябва да е

в съотно??ение 70%
за „Армията” и
30% за Панчарево

Конкретно тази инвестиция не подлежи на приспадане от дължимите месечни наемни вноски.
Най-важната и съществена част в конкурса, която определя ЦСКА като абсолютен фаворит, са критериите, по които ще се избере победителят. Основните изисквания са няколко. Първо - да бъде футболен клуб, регистриран като юридическо лице по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) или по Търговския закон. Второ - да е член на БФС. Трето - да няма дългове към НАП, държавата или община София. Четвърто - да притежава професионален опит и техническа възможност за обезпечаване на дейността на базите. Пето - да има дългосрочна стратегия за модернизация и ползване на обектите, както и за отражението й върху развитието на спорта, съответно и

доказан обществен
принос на участника

в спорта. Безусловно на тази точка отговаря ЦСКА, който е сред водещите отбори в първенството и е лидер по посещаемост в българския футбол. Шесто условие - кандидатът да има уставен капитал в размер на не по-малко от 5 млн. лв., както и да е реализирал в последните 3 финансово приключени години (от 2014 до 2016 г. включително) оборот не по-малък от 15 млн. лв. без ДДС. Аматьорската формация от Трета лига с големи претенции няма как да отговори на условието за оборота, тъй като бе създадена през 2016 г. - следователно автоматично отпада от конкурса. ??ма също така уточнение, че ако кандидатът е лице, регистрирано по ЗЮЛНЦ, за него не важи изискването за уставен капитал, но в сила остава това за 3-годи??ния оборот в размер на 15 млн. лв.
Оглед на обектите („Армията” и Панчарево) може да се прави всеки делничен присъствен ден от 27 ноември до 11 декември от 10:00 до 16:30 часа. Такъв е възможен след закупуване на конкурсната документация на стойност 100 лв. без ДДС. Най-късно до 16:30 часа на 11 декември кандидатът трябва да внесе депозит в размер на 100 000 лв. по сметка на „Сердика спортни имоти”.
Участниците подават своите заявления за участие и предложенията си, придружени с документи за правния им статус,

в непрозрачен плик
най-късно до 17:00 часа
на 11 декември

(понеделник) в деловодството на „Сердика спортни имоти”, което организира конкурса. Пликовете ще бъдат разпечатани в зала „Родина” на националния стадион на 13 декември (сряда) от 11:00 часа на открито заседание.
Класирането на кандидатите ще бъде обявено най-късно до 3 януари 2018 г. А договорът за базите следва да се сключи до 10 януари 2018 г. включително. Това означава, че най-късно до тази дата въпросът с „Армията” и Панчарево ще бъде официално приключен.

Красен Кралев:
Търсим дружество с доказана
история и произход на парите

Спортният министър Красен Кралев обясни точно и ясно какви са изискванията към кандидат-участниците в конкурса за базите на ЦСКА. От неговите думи стана пределно ясно, че аматьорска формация по никакъв начин няма как да се бори за „Армията” и Панчарево.
„??скаме ясни гаранции, произход на капитала, доказана икономическа история, за да може кандидатите да гарантират, че ще се справят с управлението на имотите и с инвестиционната си програма. ??зискването за оборота в размер на 15 милиона лева остава при всяко положение, защото смятаме, че това е минималното условие, което може да гарантира стабилността на дружеството. Толкова са приблизително бюджетите за издръжка на един професионален клуб в горната част на класирането. Така че изискването е гаранция за икономическа стабилност на кандидата. Търсим дружество с доказана история и с доказан произход на парите, което е гаранция, че ангажиментите ще бъдат изпълнени”, подчерта Кралев.
Ясно е, че ЦСКА отговаря напълно на тези условия, докато третодивизионната формация с големи претенции - не.
Спортният министър пък бе??е вбесен от въпрос на колегата Ясен То??ев от sportal.bg. Той попита Кралев: „Г-н министър, наясно ли сте, че с така изнесените факти предре??авате развоя на конкурса?”.
А Кралев реагира с остър тон: „Аз с така изнесените факти съм наясно, че ще гарантират икономическа стабилност и също, че наемателят, който ще вземе за ползване имотите, ще бъде достатъчно добър стопанин. Тези условия гарантират държавния интерес. Аз съм министър на младежта и спорта и мен ме интересува държавният интерес да бъде гарантиран. Тези условия го гарантират. Благодаря за вниманието”, отсече Кралев, след което сложи край на брифинга.

Кандидатите ще се
оценяват по 3 критерия

Всеки кандидат за базите на ЦСКА трябва да внесе предложение за размер на инвестициите, които възнамерява да направи в „Армията” и Панчарево, такова за инвестиционна програма, както и за стратегия и обществен принос на своята дейност. Всичко това ще бъде оценено по специална система от комисия, която ще бъде назначена от изпълнителния директор на дружеството „Сердика спортни имоти” Мариана Петрова.
С най-голяма тежест е критерият „Предложена цена” - тя може да донесе 60 точки от максималните 100. На второ място е поставена „??нвестиционна програма”, която носи до 30 точки. С най-малко значение е критерият „Обществен принос и стратегия” - 10 точки.
Класирането ще бъде обявено от комисията на „Сердика спортни имоти”, а резултатите ще бъдат разлепени на „Армията”, в Панчарево, както и на стая №5 на националния стадион, където е седалището на дружеството „Сердика спортни имоти”.

Победителят трябва да плати
най-малко 9 млн. лв. за 10 г.

Минималната сума, която победителят в конкурса за базите ще трябва да плати в следващите 10 години, е в размер на 9 милиона лева. В нея обаче не влизат ежемесечните разходи по „Армията” и Панчарево като ток, вода и други подобни, които ще се поемат от този, който придобие базите.
Най-голям дял от нея е формиран от месечния наем. Той е 60 000 лева. Първоначалният договор между клуба и държавата в лицето на „Сердика спортни имоти” ще е за 10 години, или 120 месеца, което означава, че общият наем ще е в размер на 7 200 000 лева. А при положение че договорът ще бъде удължен до 30 години след приемането на новия Закон за спорта, тази сума ще скочи още.
Също така победителят в конкурса трябва да заплати 800 000 лева за данък сгради и такса смет, като задължението е разсрочено на 4 вноски до 2020 г. Тези 800 бона не се приспадат от месечния наем.
Дотук минималните разходи са 8 млн. лв. Оттам следват още 1 милион лева минимум инвестиции. Но ако ЦСКА спечели конкурса, вложените пари ще са десетки пъти по-големи, тъй като плановете на ръководството са грандиозни и включват цялостна реконструкция на „Армията”.