Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

14-07-2019 Джарета: Играчите нямат манталитета да тренират допълнително

Джарета: Играчите нямат манталитета да тренират допълнително

14-07-2019 Виктор ГЕЦОВ

Спортният директор на ЦСКА Кристиано Джарета даде интервю за „Тема Спорт”, в което засегна редица въпроси, свързани с клуба. Днес публикуваме малка част от разговора с италианеца, а утре очаквайте и останалото, което Джарета каза. Той бе назначен преди 5 месеца и коментира първите си впечатления от ЦСКА.
„В началото прекарвах почти цялото си време в опит да разбера какво се случва около мен като организация и екип. Останах приятно изненадан от ЦСКА. Видях доста неща, които се правят правилно. И някои, които трябва да подобрим, най-вече откъм организация. Откъм техническа страна сме доста добре. Но има какво да се подобри”, каза Джарета.
„Едно от нещата, които е подходящо да изработим, е проект как да развиваме футболистите, особено младите. И тук говоря не само със задължителните тренировки, но и индивидуално - извън официалното им време с отбора. Под развитие имам предвид много елементи, като например игра с десния и левия крак, с глава и доста други подобни. Опитните състезатели също трябва да имат стремежа постоянно да се подобряват. Това, че си по-възрастен, не означава, че няма какво да научиш. Професионалният играч не бива да изразходва само по час-два на ден за футбола. Необходимо му е повече време. И затова след тренировките всеки трябва да провежда още едно индивидуално занимание в някаква конкретна област”, допълни Джарета.
На въпрос: „Виждате ли манталитет сред играчите да полагат такъв извънреден труд?”, италианецът отговори: „Засега не. За жалост не го видях при своето идване. Но това е сходен проблем и в Италия. Най-важният капитал за клуб като ЦСКА са играчите. Ако искаш да увеличиш приходите си, трябва да работиш върху футболистите. Да инвестираш малка сума в млад играч и след това да го развиеш. Защото после можеш да го продадеш на печалба и съответно да набереш солиден капитал. Това всъщност е най-добрият начин да печелиш в страна като България, където няма много източници на приходи – нито от билети, нито от тв права. Ние се гордеем, че имаме много привърженици, но не можем да кажем, че голяма част от тях идват на стадиона”, отчете Джарета.