Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Дербито си върна високата котировка

Дербито си върна високата котировка

20-10-2017 Желю СТАНКОВ

Както прогнозирахме преди година и нещо, няма да мине много време и въпросът с припознаването на ЦСКА и по-точно като единия от участниците във вечното противопоставяне в българския футбол ще избледнява с много голяма сила. Само периферни зрители като Краля Слънце от време на време ще ни напомнят за странното преобразуване, и то само защото не са участници в него. Нали знаете онзи лаф от незнаен автор – далавера е всичко, в което не участвам.
?? така вече няма голямо значение дали тия са ония или ония са тия. Щом във въздуха мири??е на вечно дерби, както и да му сменим името, както и да са документално оформени акционерните дружества, разпореждащи се с футболните клубове, които привличат най-големите фенски маси в България, значи това е Мачът. Пи??ем го с голямо „М“, защото тези дни това е темата. Пак се говори за билети – кога ги пускат, какви са цените, кои фенове къде ще бъдат настанени. Пак се говори за ??ествия, коя агитка откъде ще мине, колко пари за хореография са събрали, какви нови песни са научили. Щом МВР припомня, че на стадиона не се допускат зрители във видимо нетрезво състояние, щом има списък със забранени за внасяне предмети и т.н. бла-бла, значи имаме мач Левски срещу ЦСКА.
Забелязвате ли как от „Герена“ вече дори забравят да говорят за съперника с „тире София“. В интервюта и собственици, и директори, и футболисти си говорят за противника като онзи добре познат ЦСКА, който бе под ??апката на банкрутиралото акционерно дружество. Мина вече времето, когато в Левски си правеха забележки и опитваха да произвеждат уми??лени лапсуси. Врагът е признат като враг. Е, сега вече ще има заповед да се измислят синоними и заместители на абревиатурата „ЦСКА“, маха се емблемата от билетите, но това става под давлението на част от привържениците. В клуба Левски имат този мач за онзи важен сблъсък, който им дава друга насока на мисленето за футбола изобщо. Евротурнири, купи, мупи, точки, статистики…, това може да се дискутира по всяко друго време, но не и в дните преди и след вечното дерби.
А самият враг, разбира се, няма нищо против другите да му придават важност и сериозност. На хората, които в момента ръководят клуба от „Българска армия“, ролята на единия от двата гранда на българския футбол им отива. Разбира се, ??епата неприпознали също имат право да бъдат част от този спорт в тази държава, но кажете – при 50-100 човека привърженици дали е сериозно да очакваме нещо сериозно, освен поддържане на някакъв огън относно емблема и бази. ??ли, както каза онзи ден министър Кралев – някой вдига пу??илката. ?? той го знаел кой е. Не че и ние не го знаем, но това е друга тема. Всъщност нещата са преплетени и темите са свързани, но за това след малко.
Една от темите извън футболния терен е това – защо едните имат свой стадион, а другите плащат наем и са с вързани ръце да инвестират. Разбира се, въпросът е сложен и ни отвежда

до най-високите етажи

на държавата. С две думи – мири??е на политика. Относно ЦСКА – всички правителства си прехвърлят въпроса с базите на червените като горещ картоф и никой засега не иска да вземе ре??ение. Основават се нови дружества, които да ре??ат въпроса, имоти и терени се апортират от една институция в друга и, общо взето, чакане му е майката. А относно Левски – съществува не едно мнение за това чия е земята под стадион „Георги Аспарухов“. За „Раковски“ също. Така че за кои държавата е майка и за кои мащеха, скоро няма да си стиснем ръцете по този въпрос. Защото както миналата година се заобиколиха вратички, за да може да има ЦСКА в елита, така и за сините се направиха компромиси, за да не се стигне до същото заобикаляна на вратички и Левски с „тире София“. Само че компромисите бяха от друго естество. Компромис преди заобикалянето, както искате – така го разбирайте.
Така че двата клуба след кратко отклонение и трансформации си влезнаха в коловозите на вечното съперничество, а според запознати съвсем на кратко време е въпрос ЦСКА да си придобие емблемата и правото да стопанисва стадиона и базата в Панчарево.
Въпросът е как и дали изобщо е възможно двата гранда да си върнат територията с оформянето на общ фронт срещу общия враг от Делиормана. Това може??е, а и още не е късно да стане при тотална промяна на управлението на българския футбол. Тоест, докато Боби Михайлов е начело на БФС със сега??ния си стил, ще бъде изключително трудно да се работи по правилата и всичко да е на равни начала. Очевадно е – от Разград се ползват с изключителен комфорт от администриращия орган. ?? не само това – те дори си позволяват назидателно да изфабрикуват ре??ения на комисиите в БФС, които са в интерес на доминанта. Стойте си там на второ и трето място и не се бъзикайте с Краля Слънце, който дърпа верижката на Боби.
?? сега е ред да видим дали това положение някак си може да се промени. ЦСКА е анти-БФС и това не се е променяло. Съдии, мъдии, комисии, момисии и изобщо „Армията“ прави всичко възможно да ни напомня, че Боби Михайлов не им е симпатичен не заради визията си, а заради действията си и най-вече едно – изваждането на ЦСКА от жребия и изобщо от турнира Лига Европа няма как да бъде простено и забравено, ако ще следващото лято Михайлов да им издейства директно участие в групова фаза. Ръководството и публиката на ЦСКА поне по веднъж седмично дават да се разбере, че искат промяна в управлението на българския футбол.
Не така стоят нещата със сините. Там публиката е анти-БФС, а ??ефовете са на приливи и отливи. Като към момента е валидна скоро??ната позиция на Спас Русев, който декларира подкрепа за Борислав Михайлов на Конгреса на БФС в началото на следващата година. Тук интересното е, че когато ЦСКА миналото лято бе поканен в Първа лига противно на всички спортни правила, организираните фенове на Левски поискаха тимът от „Герена“ да напусне първенството. След Brexit в европейски мащаб

се заговори за Lexit
в български вариант


Разбира се, само на приказки. Това бе подминато от сините ръководители. Да, за реални действия, за чисто морална революция се иска??е дупе. След няколко показни акции с етикет „БФС“ и мирис „Лудогорец“, от Левски вдигнаха ръце и дори заговориха за въстание посредством почти официалния си говорител Тити Папазов. Нещо обаче се е случило и напоследък си личи друга линия – съдиите вече не правят такива показни рязания на глави, наблюдават се коректни взаимоотно??ения с Лудогорец и изведнъж - видите ли, Борислав Михайлов вече е доказан мениджър. Той е мениджър на проваления футбол. Ами не стават така нещата, какво да си помисли човек, на какво ли се дължи тази промяна и дали новата позиция от „Герена“ ще си проличи още, особено като комфорт. ?? ако това е така, някак си не е честно и не е мъжки. Никой не иска Левски и ЦСКА да се прегръщат и винаги да са на едно мнение, но генералната битка срещу голямото футболно зло трябва??е да се води с всички законови средства и на всички позволени фронтове.
Може би това се харесва на хората от Разград. Целта – да се насъскат вечните врагове един срещу друг и така те да нямат нито идея, нито ресурси за общ фронт срещу делиорманското БФС. ?? накрая да се върнем на вдигането на пу??илката и преплетените теми. Дали пък от Разград не правят всичко възможно да свалят котировката на вечното дерби, която в момента е достатъчно висока? Някои хора май не искат да се случват такива неща – да се говори за 25-хиляден мач, и то без нито един подарен и служебен билет, без „дистрибуция“ на Ася. Когато те се опитват да прославят родината на международната сцена, да не им се обръща внимание за сметка на някакъв си мач Левски – ЦСКА.