Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

24-01-2025 Да се изяснят, преди да продължат

Да се изяснят, преди да продължат

24-01-2025 Жаклин МИХАЙЛОВ

Ситуацията с лотарийната сага става все по-интересна и занимателна. Вече е ясно кой и как го стяга чепикът и както винаги става дума за пари. За много пари! Както е казал народът – тези с парите и властта ще се оправят. Ама какво правим ние с гайдите?
Васил Божков се срещна два пъти с активните фенове на Левски и си каза конкретното желание. То е ясно – не му пипат лотарията и клубът е осигурен с охолен живот. Ще ми се да добавя за години напред, но това едва ли е така. В неговите собствени представи Левски и лотарията са зависими един от друг. Странна гледна точка, но поне е ясно изказана. Божков знае какво иска, нещо, което не може да се каже за феновете на Левски.
Феновете на Левски всъщност не знаят какво искат. Тези, които говорят от името на цялата общност, повтарят като латерни, че са твърдо против модела Бащица. Но не предлагат никаква алтернатива на този модел освен празно дърдорене. Фактът, че отиват при премиера, означава, че натоварват държавата с някакви очаквания. Нещо повече – натоварват я с някаква отговорност за едно частно АД. Това пък силно бие в посока „Левски, оле, нЕщо общо с МВР“. Но и това няма да стане, защото времената на ведомствените клубове отминаха безвъзвратно. Бойко Борисов е болен левскар, но не е чак дотам болен да вкара клуба на сърцето си в националния бюджет. Максималното, което може да направи, е винаги да намира следващ Бащица.
Моделът на финансиране на Левски няма да се промени, ще се променят само собствениците на мажоритарния дял. Божков постъпи честно, като назова ясно и точно условията си. Адресатът на неговите условия обаче не беше в залата на „Герена“. В бизнеса има моменти, когато става трудно по една или друга причина. Възходът на лотариите започна много преди хората на Божков да влязат в управлението на Левски. Кога и при какви обстоятелства обаче двата фактора се скачиха е въпрос, на който няма да получим отговор?!
Истината е, че проблемите на ФК Левски нямат нищо общо с тези на сегашния собственик с политиците, които искат да променят закона за хазарта. Екзистенциалният проблем на ФК Левски е, че е заложник и не държи съдбата си в свои ръце. През периода на пазарна икономика в България, а това са вече 30 години, ФК Левски бе употребен няма да напиша като какво. На ФК Левски не беше позволено да развие модел от типа на Байерн или Барселона, клубове, в които има народна власт. Където има президенти, а не Бащици. Президенти, които получават мандат и в повечето пъти не ги преизбират за следващ срок.
Феновете на Левски явно не разбраха, че от тях се иска не да разсъждават, а да помогнат държавата да отстъпи. И всичко да си остане постарому, което ще гарантира охолен живот за любимия им клуб по единствения възможен модел. Оттам нататък го караме на принципа „Който плаща, той избира музиката“. От тях дори не се иска да ходят и на мачове, защото не те, а лотарията плаща всичкия масраф в клуба. А като не плащаш, нямаш право и на мнение. Всъщност имаш, но то нищо не означава! И озъбената действителност го показва детайлно. С вече официализирани 25 милиона лева годишни разходи Левски е толкова далеч от някакви успехи и някакво възраждане, колкото е бил и когато е нямал една стотинка в касата. Е, това вече е порочният кръг, от който излизане няма. Жалко за децата, които няма с какво да се похвалят!