Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Григор на покрива на света

Григор на покрива на света

26-01-2017 Жаклин М??ХАЙЛОВ


Отново целият свят говори за българина Григор Димитров. Това обобщение като че ли най-точно говори какво постига с представянето си Гри??о на Аустрелиън Оупън. Отново целият свят е фокусиран в прекрасния му тенис и харизматичното му излъчване. Най-големите имена, чието мнение е по-важно от Библията, говорят за него със суперлативи. Но без снизхождение и куртоазия, а с респект като към наистина голям, завър??ен, страхотен тенисист.
Това е огромната промяна, която постигна Григор само за последните 3-4 седмици. Колкото и да повтаря, че всъщност си е същият, истината е, че е различен. Наистина има промяна. Огромна промяна. ?? победата му над Давид Гофен в пълна степен доказа, че вече гледаме един съвсем различен Димитров. Преди бе??е импулсивен, фееричен, виртуозен, но в същото време непостоянен, отчужден, примирен. Сега е уверен, стабилен, дисциплиниран, тактически съвър??ен. Преди изчезва??е от корта за дълги периоди, навежда??е главата и доиграва??е мача, колкото да признае загубата и да подсили приказките, че от него никога няма да стане голям ??ампион. Сега не допуска противникът му да спечели повече от 2 поредни точки и е постоянно диктуващият играта. Той е хищникът, а отсреща е жертвата.
Това изпита върху себе си Гофен
??наче доста опасен и коварен съперник, който срещу преди??ния Димитров би имал не малко ??ансове. Със сигурност старият Гри??о ще??е да изпусне питомното и после да гони в свой стил дивото. В този исторически четвъртфинал обаче от първата до последната точка българинът бе пълен доминатор. Спортно-технически той прекър??и белгиеца с тоталното си превъзходство. На хартия се очаква??е, че голямото предимство ще дойде от сервиса. Нищо такова, първият сервис въобще не се оказа ре??аващ. Григор Димитров смаза Давид Гофен с неговото лекарство. На??ето момче спечели около 90 процента от дългите разигравания с над 20 удара по топката от двете страни на мрежата. Не Гофен, а Димитров се превръща??е в непробиваемата стена, която връща безотказно топката. Гуменият зид, както наричат Давид, рано или късно запраща??е топката или в мрежата, или далеч от корта. Докато постепенно се усети като напълно обречен.
Точно така - Давид Гофен преживя онова ужасно усещане за обреченост. Спечели 9 гейма в трите сета, но с ужасни мъки. Боре??е се, но след средата на първия сет блясъкът в очите му изчезна. Рано разбра, че, както казва народът, този съперник не е лъжица за неговата уста. Новият Григор може да се окаже труден залък дори за много по-силни тенисисти от Гофен. Новият Григор Димитров изглежда абсолютно недосегаем – истинска бронирана крепост. На футболен език еднакво силен и във фаза атака, и във фаза защита. ?? все пак Григор е прав в едно, промяната не е пълна. Много е прибавено, но нищо от старата прелест не е отнето. Пак ги има същата лекота, познатият финес и онази толкова характерна за него светкавичност. Която му донесе прозвището Бейби Федерер. Това, което двамата умеят, не е по силите дори на Ноле, на Мъри и на следващия противник Надал.
Турнирът засега е идеален
Нито един от петте противника не го затрудни. Няма??е нито един миг от петте мача на завърнало се съмнение. Загуби два сета, но с поведението си показа, че това са несъществени неща. Контролът върху събитията е направо изумителен. На практика неговият четвъртфинал бе най-тихият в цялата сесия. Без никаква драма, някак рутинен. Григор открадна интригата. Предходните два четвъртфинала при жените бяха със съвсем различен заряд. Дори великата Серина Уилямс има??е своето бяло петно срещу Конта. На публиката й стана скучно да гледа пълната безпомощност на Давид Гофен. Това да не се възприема като критика, напротив, така побеждават големите ??ампиони. Тяхната цел е да спечелят последната точка в целия турнир. ?? тяхното име да бъде последното, което се споменава на церемонията на награждаването.
Стигнах до поантата на своя анализ. Преди около 6 години написах в „Тема Спорт”, че Григор ще спечели някога турнир от Големия ??лем. Не съм вложил в това твърдение и грам патриотизъм, някои работи се виждат с просто око. Винаги може да се различи талантът от усърдието! Много неща се промениха и много вода изтече. ??ма??е и моменти на голямо разколебаване. Едно е напълно ясно, при това разположение на силите и тези обстоятелства Григор Димитров никога не е бил по-близо до голямата си цел. Не е казано, че ще стане, но вече е на покрива на света. Съвсем близка е вероятността след около 72 часа България да има най-големия си успех за 21-и век. Не спортен, изобщо успех. Събитие, което ще разтърси нацията. Повод за гордост, който ще изкара хората по улиците дори при минус 10 градуса.
?? се връщам на
болната тема
Преди една година се направи опит за кампания по повод неидването на Гри??о на турнира в София. По същото време пик достигнаха настроенията, че Григор не е никакъв българин. Отговорът на подобни твърдения, които почиват само върху обстоятелството, че не е от типа, който разголва гърдите и вика „Булгар, булгар“, е ясен. Пи??е го на екрана, Grigor Dimitrov, BUL, born Haskovo. ?? знаменцето в бяло-зелено- червено. Това е единственото съществено нещо. Другото са празни приказки, изли??ни бръщолевения. Григор Димитров не само е българин, той е най-голямата гордост на тази държава в момента. Той е най-голямото ни природно богатство. След три дни ще се получи и най-голямото доказателство, че светът се покорява не с балканска простотия, а с интелект. ??наче не се става аристократ. ??наче винаги ще си остане?? тъмен субект. Неведоми са пътищата, но Григор има??е и това забележително предимство да се съобразява с етикета. Да проявява уважение към средата. Да има респект към правила и порядки, които са установени преди него и ще останат същите и след него.
Стана прекалено еуфорично, а предстои да се свър??и най-важната работа. На полуфинал срещу Рафаел Надал, а на евентуалния финал ??вейцарец. Всеки един от тези възможни съперници е печелил турнир от Голям ??лем. Григор е единственият, който не го е правил. Той дори не е стъпвал на финал. Казват, че тежестта на очакването е най-трудна за преодоляване. Григор е най-младият, другите са стари кучета, калени в безброй битки. Те знаят две и двеста. ?? все пак нещо подсказва, че най-подготвеният за титлата е точно Григор. ??ли поне така ми се иска…