Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

25-01-2017 Григор: Готов съм да  извървя пътя до титлата

Григор: Готов съм да извървя пътя до титлата

25-01-2017 Тема спорт

До трофея няма пряк път, имам всички оръжия, за да спечеля

Григор Димитров говори пред медиите в Мелбърн след историческата си победа над Давид Гофен. Най-добрият ни тенисист сподели виждането си за двубоя, стъпките, които е направил, за да продължава възхода си, както и амбициите си в Австралия.

Мисле??е ли си, че ще бъде толкова бърз мач, след първите четири гейма?
- Не, категорично не. Знаех, че Давид ще се бори до самия край на двубоя. Смятам, че първите 4-5 гейма бяха доста равностойни и от двете страни на корта. Опитвах се да напипам верния ритъм. Условията на корта бяха малко тежки днес. От едната страна бе??е малко ветровито и трябва??е да мине малко време, докато се напасне?? със случващото се. ??мах и малко затруднения със сервиса освен това. Усетих, че имам да подобря няколко детайла в играта си, за да се представя по-добре. След края на първия сет се почувствах по-добре, със сигурност. Усетих, че двубоят минава под мой контрол.
??ма??е спад в играта през миналата година, сега се представя?? невероятно. Къде бе??е повратният момент за теб, връщайки се назад във времето?
- Не, не мисля, че е имало подобна ситуация. Не смятам, че е имало един конкретен момент, който да е трябвало да преодолея и да си кажа „О, ето, че отново играя много добре”. Мисля, че продължих да правя нещата, които вярвам, че са били правилни за мен. Но трябва да отдам огромен кредит към моя екип, особено към треньора ми Даниел, към фитнес инструктора ми Себастиан и, разбира се, на останалите хора, които бяха близо до мен, когато ми бе най-трудно. Продължихме да работим. Да правим правилните неща. ??менно там усетих може би най-голямата подкрепа, от която имах нужда. Да не забравя, разбира се, и моето семейство. Тези два компонента бяха наистина невероятни. Така бе??е. Така и не съм усетил, че съм направил нещо наистина нередно. Просто почувствах, че не играя особено добре и не правя важните неща по правилния начин. Но с правилните хора около мен нещата започнаха бавно да се подреждат. Сега се намирам наистина в добра ситуация.
Отново си на полуфинал, не си допуснал почти никакви колебания и си загубил само два сета по пътя. Какво те кара да смята??, че този път може?? да направи?? ре??ителната стъпка?
- Абсолютно всичко. Усещам, че имам всичко необходимо, за да отида още по-далеч и работата ми не е свър??ила. Очаквам с нетърпение мача в петък. Смятам, че съм готов. Готов съм да извървя целия път. Не се срамувам от това. Уверен съм достатъчно, за да кажа, че се чувствам добре физически и като цяло на корта. Увереността ми идва и от това, че съм надградил спрямо миналия турнир. С всеки мач се чувствам все по-добре. Просто всичко се получава някак от само себе си.
Може?? ли да опи??е?? по какъв точно начин си станал по-зрял на корта?
- Очевидно е, че не мога да се видя отстрани. Но смятам, че в момента вземам правилните ре??ения, когато изляза на корта. ??мам предвид – от гледна точка на определени разигравания или пък как ще подходя към конкретни съперници, как ще се подготвя за тях, преди да изляза на корта. Дребни неща, които са важни за мен, преди да изляза да играя. Мисля, че фокусът ми бе добър. Психиката бе там. Присъствам на корта и духовно. Просто се боря. ?? продължавам да го правя. Позитивен съм и това дава резултат. Очевидно е, че има доста дребни неща, които обаче, като ги събере?? заедно, правят голямата разлика.
Дани казва, че има?? сладък вън??ен вид, но си боец и опитва да извади именно тази част на преден план?
- Какво има?? предвид?
Усеща?? ли, че се бори?? и състезава?? по различен начин сега? Чувства?? ли се по-добре от тази гледна точка?
- Да, към момента се наслаждавам на битката. Това е сигурно. Харесва ми да гоня всяка топка до последно. Смятам, че когато се чувства?? физически добре и бързо успява?? да влезе?? в срещата, това ти дава различна перспектива от първия момент, когато си на корта. С когото и да играе??, знае??, че има?? добър ??анс да спечели??. Това вече си е предимство, още преди да си излязъл на корта. Но, да, наистина е доста просто. Когато стъпя на корта се чувствам добре да търся подхода, за да спечеля, дори когато нещата не вървят в моя посока. Както например в преди??ния ми мач, когато в първия сет не се получаваха правилно нещата. Не усещах добре ракетата, удряйки топката, така че трябва??е да направя нещо друго, различно и по-добро. Когато успях, вътре??но се почувствах горд с онова, което постигнах. Точно тези моменти означават стра??но много за мен.
Напълно ли си концентриран за полуфинала? Може ли нещо да те разсее?
- Нищо, абсолютно нищо. Нищо не ме разсея до момента. Мисля, че знам какво има?? предвид. Но не, всичко е точно. Много ми харесва това, че съм в центъра на Мелбърн. В последно време се разхождам в парковете тук, така че стоя далеч от неприятности. Наслаждавам се на това, че излизам на корта. Ще се радвам на други неща може би следващата седмица (усмихва се).
Каза, че сега за теб нещата на корта са лесни. Какво ги праве??е преди трудни и как го блокира?
- На корта?
Да, или извън.
- Мисля, че сега имам ясни приоритети. Знам какво искам от себе си в момента, в който пристигна на турнира. Знам защо съм работил. Освен това е добре да има?? правилна програма, да знае?? какво трябва да свър??и?? седмица след седмица. Печели?? мач, какво е следващото? Дали е рехабилитация, или да хапне?? добре, да възстанови??, това са неща, върху които действително се фокусирах. Не мисля, че съм се вманиачил в това, но усещам, че е правилно. ??менно това ме кара да направя всичко по-лесно около себе си. Отново ще ви кажа, че като екип работим много добре в момента. Всички имаме една цел – да спечеля.
Преди години, когато Горан ??вани??евич започна да печели, хърватските медии започнаха да пращат колеги да го следят по турнири. Така ли е и в България?
- Към момента не смятам, че е така, не съм видял особена промяна. Но кой знае.
Дават ли мачовете ти в България?
- Да, мисля, че основно излъчват срещите, когато играя на големите кортове.
Вече е доста трудно за младежите да реализират бързо потенциала си и да се изкачат до върха. Минаха почти 10 години, откакто ти бе на върха на юно??ите. Какво научи за този период?
- На първо време тенисът се промени толкова много. Мисля, че първият ми професионален мач бе срещу Тома?? Бердих. Бях на 17 години и играх в Ротердам. Победих го. След това трябва??е да играя с Рафа във втория. Успях да докарам нещата до трети сет. Помислих си още тогава - „леле, вече съм сред големите”. Но не бях дори близо до тях. Отне ми още две години, за да стигна до Топ 100. Просто толкова много неща се промениха оттогава. Бих искал да дам пример. Само погледнете какви размери имат младежите сега. Те са по 1,95-1,98 метра. Още отсега имат огромно предимство. Разполагат с правилните хора, говорейки за екип. Някои пристигат с психолог, фитнес инструктор, терапевт и какво ли не. Аз лично не можех да си позволя подобно нещо, докато не станах на 23 или на 24 години. Просто нещата не могат да се сравняват. Тенисът се промени толкова много. Но съм сигурен, че ще видим много от младежите, които ще направят пробив, ако не този, то през следващия сезон.