Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

12-08-2019 Грациите залагат на система 4-4-2

Грациите залагат на система 4-4-2

12-08-2019 Тема спорт

Катрин Тасева и Боряна Калейн ще имат възможност да се борят за квоти за олимпиадата по време на световното първенство по художествена гимнастика в Баку. Шампионатът ще се проведе от 16 до 22 септември в столицата на Азербайджан. Регламентът е такъв, че първите 16 в крайното класиране на многобоя ще спечелят визи за Токио догодина, като те не са поименни. В случай че дадена страна има повече от две гимнастички в това подреждане, виза за японската столица ще спечели следващата по резултат извън Топ 16.
От ръководството на родната федерация взеха решение Тасева и Калейн да участват и на четирите уреда на световното. Капитанът Невяна Владинова ще играе само на два, което означава, че тя остава извън класирането за многобой и без възможност да атакува квотите. Целта е България да спечели две визи за Токио още в Баку. До 28 август могат да бъдат променяни имената на състезателките, както и уредите, но не и схемата, по която всеки отбор ще участва на първенството. В случая за родните грации тя е 4-4-2.
„На базата на резултатите, постигнати по време на изминалия сезон, високата сложност на композициите и формата на момичетата, смятам за най-удачно отборът ни да бъде представен от три гимнастички. Катрин Тасева и Боряна Калейн да изпълнят четири съчетания, а Невяна Владинова две. Атмосферата в отбора е прекрасна. Всяка една от тях има реални шансове да се бори за призово класиране на финалите на отделните уреди, както и медал в отборното класиране”, коментира мениджърът на индивидуалните гимнастички Бранимира Маркова.
Шефът на федерацията Илиана Раева допълни: „Решението да участваме в Баку с две състезателки на 4 уреда и една на 2 е правилно, отговорно и мъдро. Състезанието ще е тежко, залогът е огромен и ние не можем да си позволим да рискуваме с 4-3-3. Трябва да бъдем безпристрастни, справедливи и много точни в решението си. България освен най-важното - квоти и многобой, ще се състезава в индивидуалното и за финали и отборно класиране. Там шансът е и за трите и аз вярвам в техните сили и възможности! Поздравявам Бранимира Маркова за смелото и отговорно решение”.