Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Грандовете ЦСКА и Левски  глобени от ДК с по 114 950 лв.

Грандовете ЦСКА и Левски глобени от ДК с по 114 950 лв.

02-06-2018 Нено НЕНОВ*, Радостин ВАС??ЛЕВ

Шампионът Лудогорец с едва 15 000 лева санкции

Дисциплинарната комисия при БФС е може би най-коментираният орган в системата на съюза. Нейната дейност предизвиква постоянен интерес и полемики както сред участниците в първенството (клубове, футболисти, длъжностни лица) така и сред привържениците, медиите и цялата спортна общественост. С настоящата статия ние се насочваме само към един въпрос, който считаме, че е интересен за ??ироката публика: Кой футболен клуб от ППЛ колко е глобен и за какво?
1. Малко факти: Дисциплинарната комисия при БФС е дисциплинарен орган в системата на съюза. Съществуването му и дейността му са нормативно предвидени в чл.71.1 и чл. 72 от Устава на БФС. Състои се от седем членове, като само председателят трябва задължително да притежава вис??е юридическо образование. ??зпълнителният комитет на БФС всяка година приема Дисциплинарен правилник. Той определя правилата на БФС за установяване на дисциплинарните нару??ения, реда за налагането на предвидените наказания, както и процедурите по обжалване. Дисциплинарният правилник на БФС е задължителен за футболните клубове, футболистите, служебните и длъжностните лица.

2. Сега интересното: За сезон 2017/2018 г. приходите към Български Футболен Съюз от ре??ения на Дисциплинарната комисия възлизат на сума в размер на около 520 хил. лв. Това показват данни, събрани от Ре??енията на ДК за редовните мачове, баражите и турнира за Купата на България. Отборите на ЦСКА и Левски са с абсолютно равни наложени глоби от по 114 950 лв., като тяхното участие във формирането на приход за ДК е на обща стойност от приблизително 230 хил. лв., или

44% от общата
сума наложени глоби

??нтересно е дали БФС случайно изравни размера на санкциите на ЦСКА и Левски за сезон 2017/2018 г., след като глоби сините с точно 1800 лв. с последното си ре??ение след баража на Левски за участие в ЕКТ с Черно море, или това е чиста случайност?
През целия сезон 2017/2018 г., ЦСКА отчетливо се движи на първо място по разходи сред глобените, като едва в края на ??ампионата БФС „изравнява“ сини и червени по размер на санкциите, като основен фактор тук е глобата от 37 500 лв. поради обрисуваните със свастики деца на пистата на националният стадион във финала за купата. Шампионът Лудогорец е с общи разходи за глоби на стойност 15 000 лв., на колкото приблизително възлизат наказанията на Верея и Септември. Последното място си делят отборите на Вито??а Бистрица и Дунав Русе.
2.1. Най-значителните приходи в Дисциплинарната комисия:
- Нахлуването на фенове на терена от страна на отборите на Локомотив Пловдив и ЦСКА в 17 кръг;
- Хвърлената бомбичка от страна на привържениците в дербито срещу ЦСКА от 30-ия кръг, при която има??е ранен служител на МВР;
- Неприличният жест на Фернандо Каранга в дербито между сини и червени от 26 кръг на ППЛ;
- ??зрисуваните свастики върху деца пред сектор Б във финала за купата със Славия;
- Общият брой на наказанията на Ботев Пд в мача срещу Левски от 8-ия кръг на ППЛ;


Любопитно е, че след 8-и кръг на Първа професионална лига ДК към БФС приема сезирането от Комисия „Етика и феърплей“ и обръща внимание на футболните клубове и привържениците на футболната игра, че от следващите кръгове на професионалните футболни лиги всякакви скандирания и издигане на плакати с нецензурно и обидно съдържание ще бъдат санкционирани съгласно Дисциплинарния правилник 2017/2018 г. Вследствие на това сезиране ДК започна всеки кръг да глобява повечето клубове заради нецензурни възгласи с 1000 лв. (дали е имало такива на всеки мач, е трудно да се докаже).
Приходите от сезирането от Комисия „Етика и феърплей“ представляват не малка част от общите приходи на ДК – 15%

За отбори като ЦСКА и Левски тази глоба се превръща в „задължителна“ за всеки следващ кръг до края на ??ампионата. Тимовете на Верея и Септември не са глобявани по този член нито веднъж.
Въпросът тук е защо отборът на Вито??а Бистрица бе глобен с точно тази санкция за скандирания с нецензурно и обидно съдържание в 30-ия кръг от ППЛ? Припомняме, че тогава отборът на Костадин Ангелов се изправи срещу Славия при обща посещаемост на двубоя от 140 зрители (един от най-слабо посетените мачове въобще в ??ампионата).
??зразяваме дълбоки съмнения, че ДК към БФС е в състояние да оправдае тази глоба, а и много други по този член. Приемането като доказателство единствено на доклада на дежурния делегат не е най-подходящият начин за установяване на подобни нару??ения.
Друга съществена част от формирането на приходи от ДК към БФС представляват сумите, платени за натрупани картони, други нару??ения от страна на футболистите на даден клуб, а именно „Спрени състезателни права“, които формират 16% от общите санкции.

Не е изненада, че първенец по платени глоби е именно най-грубият отбор в ППЛ – този на Верея. Старозагорци се отчитат със санкции от близо 9 хил. лв., или двойно повече от градския си съперник Берое. Шампионът Лудогорец отново е на едно от последните места поради факта, че играчите му са наказвани предимно в мачове срещу основните конкуренти за титлата – Левски и ЦСКА. Наред с отбора на Верея този на Локомотив Пловдив е глобяван най-често и последователно по кръгове.
Друг любопитен факт е свързан с Дунав, който няма глоба за ССП (спрени състезателни права) в първите 22 кръга! Дотогава русенци не са наказвани за грубости, картони или други провинения – своеобразен рекорд за спортен феърплей.

??нтересни факти от всички ре??ения на ДК при БФС:
• ЦСКА и Левски са санкционирани с приблизително 100 000 лв. над сумата, с която е глобен Лудогорец;
• Лудогорец държи рекорда за най-много кръгове без наказание от ДК – цели 12;
• Само за участията си в турнира за Купата на България и Суперкупата на България отборът на Ботев Пловдив е наказан с по-голяма сума от тази на Лудогорец за целия сезон 2017/2018 г.;
• Отборите на Левски и ЦСКА си поделят първото място по наложени глоби, а клубът с най-малко е Дунав Русе;
• Средната сума на платени глоби от клуб в ППЛ възлиза на 37 000 хил. лв. за сезон 2017/2018 г.;

Забележка:
• Сумите са изчислени на база Ре??енията на Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз, присъстващи в официалния сайт – bfunion.bg, собствени изчисления и информация от други спортни сайтове;
• Някои от Ре??енията на ДК не присъстват в сайта на БФС или в секция „Архив“ или са променяни спорадично, поради което авторите не претендират за абсолютна точност.


* Нено Ненов е икономист, с редица телевизионни участия по спортни и икономически теми. ??нтересите му са в областта на публичните финанси, разпределението на средства по програми на УЕФА и Ф??ФА, както и финансирането на футболни клубове в България.