Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

07-08-2019 Готови ли са клубовете за поименни билети

Готови ли са клубовете за поименни билети

07-08-2019 Тема спорт


Как ще протече футболният уикенд у нас? Колко време ще бъде необходимо за закупуване на билет? Как ще влизат привържениците на стадионите? Как ще се процедира с другите видове спорт? Въпроси, които ще станат актуални от утре, четвъртък. Причината е, че на 8 август влизат в сила промените в Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия. В най-общи линии той урежда мерките за опазване на обществения ред и борба с противообществени прояви по време на спортни събития. И чрез него влизат рестрикции относно пропускателния режим на съоръженията. Този закон не се отнася само за футбол, а за абсолютно всякакво спортно мероприятие - от ученическо първенство до първенство за ветерани на територията на страната.
След 8 август на всяко събитие трябва да се влиза с "поименни билети". Такива, на които има лични данни на притежателя. "Тази мярка още повече ще ни помогне в борбата с хулиганството. Така ще извадим от анонимност всеки, който влиза на стадиона. Едно е да търсиш извършителя на дадена проява по външния му вид сред 20 хиляди зрители и съвсем друго да имаш информация, че седи на конкретното място", заяви през юни комисар Антон Златанов пред БНТ.
Шефът на един от сайтовете за интернет продажба на билети - Пламен Марков от "Best Тickets", коментира пред Дарик радио, че в момента трудно клубовете ще се справят с изискванията. "В закона се казва, че на спортното мероприятие посетителят трябва да влиза с документ или знак (билет), който да персонализира посетителя и ако подобен билет не персонализира, посетителят трябва да влезе с лична карта, която да бъде сканирана на входа на съоръжението. Казва се и какво трябва да има на този билет - необходимо е на него да се съдържа сектор, блок, ред, място, дата, час и на гърба трябва да бъдат изписани забраните, които посетителите на спортното съоръжение трябва да знаят. Какво ще става на касите пред стадионите? В идеалния случай касиерката ще ви поиска личната карта и тя, издавайки билет, ще напише на него дата на раждане или ЕГН, или номер на лична карта, или адрес, или пръстов отпечатък. Билетът ще ви се издаде, а същевременно трябва да попълните декларация по новия регламент във връзка с личните данни. На входа талонът трябва да бъде сканиран и личните данни от него да бъдат сверени с личната карта. Ако билетът не е персонализиран, тогава трябва да има специален скенер, който да сканира личната карта, след това се попълва декларация за личните данни и тогава може да се влезе на стадиона. Това ще създаде доста големи опашки на касите в деня на двубоите", каза Марков.
Това означава, че феновете ще трябва да се "пренастроят" и да започнат да си купуват билети далеч преди мача, за да не стане така, че да не влязат на стадиона или в залата. "Трябва да си вземеш билета онлайн или доста по-рано. Във всеки сайт, за да си създадеш акаунт, трябва да си дадеш личните данни. Просто тогава на билета ти ще бъде изписано името и някои от персонализиращите атрибути и на входа да покажеш личната карта", допълни Марков.
Той обаче посочи, че стадионите не са готови да отговорят на критериите и посочи, че в повечето сектори, където се настаняват агитките - било гостуващи или домакински, няма седалки. "Клубовете не са готови за тази норма, а стадионите са далеч повече неготови - входове, каси, сектори... Отделно от това как клубовете ще съхраняват личните данни?".
Марков разкри, че до момента единствено ЦСКА е изпратил необходимото писмо, за да се аргументира защо е трудно да се издават поименни билети. Подобно са готвели и от Левски. Явно само Лудогорец е готов, защото от Разград обявиха, че занапред ще продават само поименни билети.
Законът влиза в сила утре. Ще получат ли БФС и клубовете да гратисен период до Нова година? Предстои да видим - уикендът наближава.
Интересното обаче е, че законът влиза в сила в деня, в който хиляди български фенове ще посетят трите мача от Лига Европа в София, Пловдив и Разград.