Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

18-12-2014 Голяма нула огря атлетиката

Голяма нула огря атлетиката

18-12-2014 Хари ЛАТ??ФЯН

България не помни толкова слаба година от 1971-а. Хубавото е, че част от младите загатнаха за добро бъдеще

С наближаването на края на годината “Тема Спорт” ви предоставя и своята обзорна поредица за всичко по-интересно, което се е случило в родния и световния спорт. Ще ви представим събитията така, както ги видяхме ние и каквито ги показват резултатите и статистиките. Продължаваме рубриката с леката атлетика. Царицата ни изпитва все по-сериозни трудности, когато става въпрос за намеса в борба за медалите на големи първенства.

Когато един спорт не спечели нито един медал през цялата календарна година от голямо, престижно и реномирано състезание, то няма как да изпраща с усмивка и задоволство изминалите 12 месеца. В леката атлетика се получи така, че тенденцията да постигаме все по-малко призови класирания продължава. Царицата на спортовете определено не се чувства комфортно в кралството си, а проблемите с липса на бази и средства, ло??и условия и достатъчно кадри, се трупат с всеки изминаващ сезон. ?? всичко това лъсва с огромна сила, когато дори и малцината, които биха могли да спорят за отличия, не се намират в добра кондиция или пък нещо друго им се случва и не успяват да реализират потенциала си. Така се получи и през тази 2014 година, една от най-тежките и нерезултатни за България.

Обидно малко на световното

Началото на годината започна със световното първенство в зала в Сопот, където очакванията бяха насочени към Георги ??ванов. Няма??е и как да е по друг начин, след като България бе представена едва от двама лекоатлети на мондиала. Нещо, което не се бе случвало до този момент в историята ни. Едни поради контузии, а други заради големи амбиции за летния сезон, отказаха да пътуват до Пол??а и да се опитат да се закачат за медалите. Гонзо не успя да стъпи на почетната стърбичка, но направи най-силното си състезание в зала, записвайки национален рекорд от 21,02 метра в тласкането на гюле. Той зае престижното пето място и даде заявка за нещо повече на предстоящото през лятото европейско първенство. Радослава Мавродиева пък не показа по никакъв начин, че мястото й е било в Сопот, заемайки едва 18-а позиция в същата дисциплина при дамите, с разочароващ резултат.

??сторическа нула в Цюрих

Шампионатът на Стария континент бе очакван с интерес най-вече заради трима на??и атлети там. ??вет Лалова замина за Цюрих с амбицията най-малко да спечели медал на 100 метра, а защо не да защити и титлата си от Хелзинки преди две години. Георги ??ванов пък показва??е много стабилни резултати до момента и също бе в полезренията за отличие. Ваня Стамболова отново бе на пистата и гледа??е за нещо повече в бягането на две обиколки. Общо 21 родни спортисти взеха участие в първенството, като имахме и щафета на 4х100 при жените. Крайният резултат – нито един медал и историческа нула. За първи път от 1971 година България не успя да класира нито един атлет в призовата тройка. 11 поредни европейски първенства все някак се промъквахме до медалите, но в Цюрих лъсна истината. А именно – страната ни изостава с всяка изминала година все повече от средната класа на Стария континент и единичните напъни няма как да се броят за добре свър??ена работа.
??вет остана пета в спринта, Гонзо влезе във финала на гюле, но там претърпя истински крах и не записа резултат, а единствено Стамболова успя да реализира пълния си потенциал, записвайки личен резултат във финала, който обаче й отреди ??естата позиция.

Младите настъпват

Все пак европейското първенство в Цюрих не бе пълен провал, що се отнася до резултатите на част от навлизащите при мъжете и жените родни таланти. Европейската ??ампионка в тройния скок при девойките – Габриела Петрова постигна отлично класиране, заемайки пета позиция. Митко Ценов, който миналата година в Тампере бе дисквалифициран заради преминаване в чужд коридор, се нареди 9-и на 3000 метра стипълчейз, а Тихомир ??ванов показа, че има голям потенциал във високия скок, където зае 7-о място.
На младежката олимпиада в Нандзин пък ??во Балабанов също направи заявка за бъдеще в стипълчейза, след като се класира 7-и във финала на дисциплината. Той бе и единственият ни участник в Китай. На световното в Юджийн обаче също бяхме далеч от мечтани резултати, след като Виктория Тенчева фини??ира 36-а от общо 37 участнички на 100 метра с препятствия.

Рено изпревари Бубка

Ако има постижение през годината, което ще бъде запомнено за много дълъг период напред, то това безспорно е световният рекорд на Рено Лавийени. Французинът счупи върховото постижение на легендата Сергей Бубка в овчарския скок. При това го направи на турнира, който носи името именно на украинеца. Събитието се случи в залата в Донецк на 15 февруари, близо 20 години след последната корекция на Бубка на 6,14 метра. Лавийни премина летвата още от първия път и още в началото на годината бе сигурен победител в анкетата за Атлет на 2014-а. До края на сезона той спечели 22 от всички 23 състезания, в които участва, въпреки че получи контузия минути, след като счупи рекорда на Бубка и не успя да превземе Сопот.
При дамите званието за №1 отиде при новозеландката Валери Адамс. Тя спечели световната титла в Сопот, а до края на годината триумфира във всички 14 надпревари, на които се появи, увеличавайки безпрецедентната си серия на 56 поредни победи!

ПОСТ??ЖЕН??ЯТА НА ЛЕКАТА Н?? АТЛЕТ??КА ПРЕЗ 2014 ГОД??НА
Първенство Домакин Злато Сребро Бронз Общо Най-добро представяне
СПЗ Сопот (Пол) 0 0 0 0 Георги ??ванов (5-о място, тласкане на гюле)
ЕП Цюрих (Швейц) 0 0 0 0 ??вет Лалова (5-о място, 100 м), Габриела Петрова (5-о място, троен скок), Ваня Стамболова (6-о място, 800 м), Тихомир ??ванов (7-о място, висок скок), Силвия Дънекова (8-о място, 3000 м стипълчейз), Митко Ценов (9-о място, 3000 м стипълчейз), Румен Димитров (9-о място, троен скок)
О??МиД Нандзин (Кит) 0 0 0 0 ??во Балабанов (7-о място, 2000 м стипълчейз)
СПМиД Юджийн (САЩ) 0 0 0 0 нямаме запомнящо се участие
ДЛ Шанхай (Кит) 0 0 0 0 Георги ??ванов (8-о място, тласкане на гюле)
ДЛ Рим (??т) 0 0 0 0 Златозар Атанасов (10-о място, троен скок)
ДЛ Осло (Нор) 0 0 0 0 ??вет Лалова (6-о място, 200 метра)

БЪЛГАР??Я В ??СТОР??ЧЕСК?? ПЛАН
Първенство Злато Сребро Бронз Общо
О?? 5 7 6 18
СП 5 3 7 15
СПЗ 9 5 7 21
ЕП 12 12 12 36
ЕПЗ 27 30 36 93

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар