Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Големият ден

Големият ден

15-11-2014 Жаклин М??ХАЙЛОВ

15 ноември 2014-а ще се помни вечно

Народ, нация, държава. Може да стане още по-патетично – отечество, родина, кауза. Днес, 15 ноември 2014 година, всички тези понятия се изпълват с реално съдържание, защото един българин ще представи своята нация на възможно най-високото равнище. Пулев срещу Кличко - това е много повече от обикновено спортно съперничество, това е еманацията на всичко, което наричаме спорт. Един българин ще направи така, щото осем милиона негови сънародници, които говорят неговия език, да се чувстват горди. В пълноценния смисъл на тези иначе изтъркани от неправилна употреба слова.

Кубрат Пулев прави

нещо историческо и знаменателно. Този миг си заслужава да се изживее с пълната сетивност. От днес нататък неговото име ще бъде поставено до тези на легендите Джак Демпси, Джо Луис, Мохамед Али, Майк Тайсън, Ленъкс Люис. Самото им споменаване винаги е свързано със свръхдоза респект. Спортният свят всеки ден произвежда стотици световни ??ампиони, но малцина от тях придобиват ореола на величието. Кубрат вече е сред тях. Такъв е статутът на този спорт, в частност на категорията. Много спортове излъчват най-силните мъже, но само митичната супер тежка коронясва най-страховития – мъжът на мъжете. Пулев е само на крачка от тази позиция.
За малка и незначителна спрямо големия свят България дне??ният ден е особен. Това се случи през 1994 година, вероятно ще го преживеем и догодина с неизбежния триумф на Григор Димитров в някой от турнирите на Големия ??лем. Довечера наистина всеки един българин ще получи уникалното право да съпреживява мига на славата. Поне един от нас вече стигна до мечтата, не се провали, не затъна в блатото на самосъжалението. Постави си цел и с всичката упоритост на света я преследва??е до самия край. ?? през цялото време повтаря??е, че го прави, защото е българин. Защото в неговия ген има сила, на която никой не може да се противопостави.

Кубрат Пулев прави

нещо изключително. В контекста на неговия спорт постижението му излиза извън всякакви досега??ни представи. То дори изглежда невъзможно! Първо е от България, която не е някаква велика сила в бокса, макар и да имаме доста добри постижения. Не сме обаче Америка, не сме Русия, далеч сме дори от Южна и Латинска Америка. Нямаме техните традиции и потенциал. Нямаме парите, които вървят ръка за ръка с професионалната секция. До 2011 година Кубрат просто бе??е един елитен състезател, който спечели няколко медала от големи състезания при аматьорите. ?? всички бяхме доволни, защото винаги е най-престижно да има?? победител в най-тежката категория. Кой обаче е предполагал, че той ще стигне толкова далеч!? Ще тръгне от нулата, защото на 33 неговият нов път стартира точно от това ниво, и ще отиде до мач за световната титла.
В тази работа няма късмет. Няма случайност. В този спорт няма инцидентни победители. Дори Бъстър Дъглас не го направи случайно срещу Тайсън в Токио. Шампионският пояс с инкрустираните диаманти отива само при безспорно най-силния. ?? той може да се казва Кубрат Пулев, и това няма да бъде никаква изненада. До такъв мач може да стигне само комплексен играч и голяма личност. Защото боксът, особено при най-тежките, не е само размяна на удари. За да си там, трябва да си усвоил и най-незначителния елемент от играта. ?? Кубрат го може.

Кубрат Пулев не е

виновен, че в по-голямата част от света двубоят му с Кличко ще бъде в информационно затъмнение. Да, безспорен факт, Меката на бокса – Америка, не се вълнува от този мач. Това обаче си е тяхна работа. ??мат си големия Флойд Мейуедър, но той няма как да се титулува с най-важното – ??ампион на ??ампионите. Не е висок 2 метра и не тежи 120 килограма. Няма такъв американец към момента, който може да се справи с Кличко или Пулев. Техен проблем е, че са извън ??оуто. То може и да не е толкова мащабно, колкото „Медисън Скуйеър” или Лас Вегас биха го направили, но си остава мач за световна титла в супер тежка. Толкова по въпроса, парите не са от значение. Да, в Америка щяха да са десет пъти повече, но мигът с нищо не е по-различен.
Така че довечера, когато Пулев вдигна пояса, той поставя името си до Демпси и Джо Луис. ?? ще фигурира в този най-престижен списък за вечни времена. Другото е делириум, транс, върховен изблик. Защото този исполин ни подари всичкото щастие на света. ?? удоволствието може да се умножи по сто, по хиляда, по милион, ако ръката му бъде вдигната високо в края на мача. Тогава и цяла България ще излети в безбрежното пространство на опиянението!

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар