Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Георги Илиев: Всичко е долна лъжа

Георги Илиев: Всичко е долна лъжа

27-05-2019 Йордан ФОТЕВ

"Знаеш ли, имам много приятели, които живеят в чужбина. Всеки път като се видим, аз ги увещавам да се завърнат в България. Опитвам се да ги убедя, че няма по-добро място от нашата родина, че тук можеш да живееш достойно и щастливо. Вече не знам дали съм бил прав или е най-добре и аз да замина с моето семейство." Така започва разговорът ми с Георги Илиев. Капитанът и лидер на Черно море се съгласява да се срещнем в разгара на разразилия се скандал.
Изглежда необичайно. Винаги е бил усмихнат, уверен, силен, а сега е видимо съсипан. "Искам единствено да изчистя името си", казва ми Жоро. Това изречение само по себе си звучи абсурдно. Георги Илиев няма от какво да изчиства името си. Това ще ви каже всеки, който поне малко е следял професионалната му кариера през последните близо 20 години. Винаги е бил безупречен. Както на терена, така и извън него. Икона, легенда на Черно море!
"Не знам от колко време вече не съм част от отбора. Това е решение на ръководството. Тяхно право е. Трябва да го обявят следващите дни", изстрелва още Жоро. Това вече звучи като някаква лудост, сюрреалистична реалност. Както и всичко, което ще последва в по-нататъшния ми разговор със сърцето и душата на Черно море.
"Появиха се много слухове, тиражира се в медиите, че шест човека сме играли симулативно в последния мач срещу ЦСКА. Това беше изключително тежко за всички ни. Явихме се доброволно на полиграф, който ние сами си организирахме. Отговорихме на въпроси точно касаещи дали сме играли симулативно, дали сме взели пари, дали някой се е свързал с нас. На всички шест човека отговорите бяха "не", а резултатите показаха, че сме искрени. Всичко, което излиза по медиите, е една долнопробна лъжа. Не знам кой, как и защо целеше цялото това нещо. Всеки си има някакви версии. Аз не смея да изразявам версии, защото тези дни са истински ад за мен и моето семейство, както и за семействата на другите пет момчета. Срамно, изключително жалко и пошло е по този начин да се спекулира с моята личност, с личността на тези момчета", споделя 37-годишният халф, а в думите му личи невероятна болка.
"21 години съм в този клуб, от които 12 в мъжкия състав, 7 години съм бил капитан на този отбор. И по този начин да се опетни моето име?!? Аз първоначално го помислих за някаква шега. Впоследствие изби ярост, гняв. Това е нещо, което наистина е много тежко за мен. Искам просто да кажа, че всичко е една долна лъжа. Всички шест човека сме чисти. Тези дни минаха в много мисли, безсънни нощи. Мисля и не знам какво да правя. Не знам дали ще играя футбол. Това, че се подложихме на полиграф, беше най-правилното, което можеше да сторим ние шестимата, за да си изчистим имената. Да измием от себе си цялата тиня. Убеден съм, че истината ще възтържествува", продължава Илиев.
Полиграфът доказва, че той е невинен, че всичко, което се твърди, е лъжа, а той вече не е част от Черно море. "Това е така. Чисти сме. Хората, които ме познават, знаят, че дори не е нужно да се стига до полиграф. Цялата работа е срамна за мен. Всичко това, което се съчини, този фарс, цялата лъжа, е изключително срамно и болно. Не знам как да обясня на децата си всичко това, което се случва", казва също Жоро.
Въпреки всичко, както в цялата си кариера, и сега запазва достойнство и не се нахвърля върху никого. Макар да не спира в мислите си да търси виновника за случилото се. "Да ти кажа, два дни се съмнявам в абсолютно всеки, който някъде би могъл да има някаква връзка с това нещо. Просто трябва да бъде изчистена цялата тази гнилоч, която се стовари отгоре ни", заявява още опитният футболист.
След няколко дни Георги трябва да се присъедини към националния отбор, след като на 37 години беше повикан от новия селекционер Красимир Балъков да помага на България. Навярно много на негово място биха отклонили поканата в подобен момент. Той обаче никога не се е криел, няма да го направи и сега. "Естествено, че ще отида. Когато Краси Балъков те привика под знамената, няма друг вариант, освен да отидеш и да се бориш. Със сигурност на мен и на Виктор (б.а. - Виктор Генев), а и на Мартин Минчев, който е на 18 години и също видя за какво става въпрос, на всеки ще му е много трудно. Не знам как ще тренираме и как ще играем, но в крайна сметка сме мъже. Мъжеството и честта трябва да са водещи в характера на всеки мъж. Така че мисля, че ще се справим", допълва Жоро Илиев.