Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

21-12-2019 Ганев взе властта от Лазаров

Ганев взе властта от Лазаров

21-12-2019 Хари ЛАТИФЯН

Легендата ще управлява с пълномощно до изборното събрание на 13 март, Кьосев се оттегли като конкурент за поста

18 години стигат. След множество битки, протести на фенове и няколко неуспешни опита за преврат Данчо Лазаров взе решение да се оттегли от председателския пост на Българска федерация волейбол, който заемаше от 2001-а насам. Инженера развя официално и окончателно бялото знаме, след като вчера на Общото събрание на централата в Казанлък, на което присъстваха представители на 103 клуба (от 129 общо), предаде властта на лидера на опозицията Любомир Ганев.
В последния месец и половина 76-годишният бизнесмен бе притиснат до стената от Инициативния комитет за промени във волейбола. Той направи няколко отчаяни опита да си върне позициите, но след като отчетливо стана ясно, че това няма как да се случи, в крайна сметка се предаде пред напора на болшинството от клубовете, членуващи във федерацията. Над 75 изявиха глас срещу Лазаров и в подкрепа на Ганев и опозицията, което бе признак, че колкото и апаратни мерки и ходове да има, Инженера рано или късно ще падне от стола.
Вчера той взе решение да го направи с високо вдигната глава, отстъпвайки властта в полза на легендата от близкото минало. Лазаров връчи пълномощно на Ганев, с което му дава възможност да оглави федерацията редом до него, докато се проведе Изборно общо събрание на 13 март в София. То ще бъде по дневния ред, по който трябваше да се състои и извънредното събрание на 16 януари, но пропаднало заради късното му подаване към Търговския регистър.
„Това е фактическото ми оттегляне от федерацията. Имам много ангажименти покрай отчетно-изборния конгрес на европейската централа. Това ще бъде моментът, с който Ганев ще навлезе в нещата и когато събранието се проведе на 13 март, наистина да встъпи в длъжност. Надявам се, че всички ще гласуват за него и ще го изберат. Така ще встъпи подготвен, за да управлява федерацията. Възможно е да има още една-две кандидатури, но това е друг въпрос. Най-радващото за мен е, че приключихме кризисен момент в българския волейбол. Не всички страсти са потушени, но показахме пътя, по който трябва да се решават проблемите в този спорт. Стихията не води до добри резултати. Радвам се, че събранието се проведе с такава голяма активност. Никога толкова клубове не са присъствали на събрание. Длъжността на почетен председател не е важна. Ако мога да съм полезен в международната федерация, би било най-добре за спорта ни. Време е да включим и други хора в тези структури. Нашите позиции ще ги запазим, защото доказахме, че България стои много добре в Европа и света. Всичко останало зависи от конкретната ни работа. Федерацията създава условията, но истинската работа предстои в клубовете. Не съм се сватосал с федерацията, вършил съм си работата с голямо удоволствие и това ще бъде продължено, надявам се, с надграждане. Говоря не само за себе си, но и за нашия екип. Винаги сме се старали нещата да ги правим в интерес на волейбола”, каза след решението да се оттегли Лазаров.
Другият претендент за поста на Инженера – Борислав Кьосев, се оттегли в полза на Ганев. Той изненадващо заяви, че няма да се кандидатира и ще подкрепи бившия си съотборник. Кьосев бе считан за последен ход на Лазаров да остане във властта като почетен председател, ако той спечели бъдещите избори. Нещо, което очевидно няма да се случи.
„Моята кандидатура беше по правилата и устава на федерацията. С Любо седнахме и установих, че много от нещата, които предлага, са моя идея. Подкрепата ми е в интерес на волейбола. Ще бъда до него, ако той ме иска, но това е бъдещето на българския волейбол. Показал съм, че цял живот мисля за този спорт и е правилно да продължа да го правя. Смятам, че заедно ще направим тандем, който ще издигне българския волейбол на по-високи нива”, сподели по повод отвода си Боре Кьосев.