Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

27-10-2020 В Разград са без правилен ход

В Разград са без правилен ход

27-10-2020 Жаклин МИХАЙЛОВ

Очаквано Лудогорец освободи старши треньорът си Павел Върба. Сега го освободиха, преди 8 месеца го разкриха. Но в Разград са доказани професионалисти и не правят нещата от днес за утре. И най-важната им характеристика е, че винаги си плащат за гяволъка. Това ги отличава от всички останали, които все се опитват да им се размине. Естествено, имам предвид Левски. В Разград е различно и

те си плащат чинно
цената на грешките

Дори фамозния Рибейро не бе уволнен на мига, а му бе дадена възможност да си стегне спокойно куфарите. С Върба стана като с Аутори. За да не им излезе лошо име, го изтърпяха по-дълго от очакваното.
Чехът е минало, но за съжаление наследството му не е минало. Две неща остават след Върба. Първото е изводът, че Лудогорец може и да се откаже от авантюрите с чужденци, след като три пъти удари на камък. Рибейро, Аутори и Върба са предостатъчни, за да се изведе констатацията, че скоро нов чужденец едва ли ще припари в Разград. Но следва второто нещо, и то е, че много трудно, ако не и невъзможно могат да намерят подходящ български треньор. Всъщност имената са три – Мъри, Стойчо и Херо. От тримата най-вероятният избор е Младенов. Просто защото вариант 1 на 99 процента ще им откаже. Станимир Стоилов е човек, който държи на репутацията си и никога не е цепил думата си надве. Но нищо не им пречи да опитат!
Но като премахнем значението на името, който и да отиде в Разград, ще се сблъска с непреодолими проблеми. Собствениците на Лудогорец са били винаги последователни и институцията треньор при тях е лишена от нормалните си правомощия. А първото правомощие на един треньор със солидна визитка и успехи е да си направи сам селекция. Това пък отвежда към ситуация през януари в която новият треньор ще поиска

десетина нови
футболисти

А поне десетина ще изгони. Защото е ясно, че Лудогорец трябва незабавно да се освободи от заслужените борци. Един си тръгна през лятото, след като наглите му претенции за заплата не бяха удовлетворени. Но останаха поне още пет, които трябва да освободят клуба от присъствието си. Освен това новият треньор ще иска да разкара и поне половин дузина трансферни недоразумения. И въобще Лудогорец няма да прилича на себе си през следващата пролет, ако там отиде истински треньор.
Но това, естествено, няма да се случи. В Разград ще решат треньорския въпрос както винаги са го правили. Който и да дойде, той няма да има повече правомощия от своите предшественици. Каквото му докарат, това ще трябва да тренира и готви. Това е положението и то няма да се промени. Въпрос е на чест, както се казва. Краля Слънце докара сам Лудогорец до невероятни висини и няма сила на света, която може да го убеди, че неговият начин не е правилният. Треньорът е просто един фигурант, но задължително му се създава фалшив образ на човек, от който зависи нещо.
Независимо че изясних ситуацията по възможно най-точния начин, все пак ще се включа в

многобройните
спекулации

кой ще бъде новият треньор на Лудогорец? Предположих вече, че ще е Стойчо Младенов. Основания ми дават уникалните комплименти, които Стойчо сипе в последно време по адрес на Разград. Познавайки го добре, смятам, че при него нищо не е случайно и не е плод на емоция, както си мислят някои лековерни червени фенове. Преди година Стойчо каза, че треньор, който не може да постигне успехи в Лудогорец – не става. Това бе пряка подкана да го поканят, защото Стойчо Младенов се смята за много успешен. И макар да има и тъмни петна във визитката, самооценката му е вярна. Младенов наистина е добър треньор и това се дължи в немалка степен на интелектуалния му потенциал. С него той превъзхожда доста от българските си колеги.
Младенов може да създаде впечатлението, че успява в Разград, докато не дойде поредната атака на групова фаза в ШЛ. Там неминуемо ще последва провал и както се знае добре – това означава и край на отношенията с актуалния треньор.
Едва ли обаче в Разград са се спрели твърдо върху Стойчо. По-скоро той е само един от вариантите. Имат цели 2 месеца и много време за сондажи. Някои от сондираните вече споменах. Димитър Димитров например е добър вариант, но там има сериозна пречка. Димитров е лоялен към Берое и видимо е щастлив с работата си в Стара Загора. А в Разград не се отнесоха никак добре с него при престоя му там. След една много успешна година Димитров беше заменен с „Боинга“ Аутори. Това със сигурност беше третата сериозна грешка на Домусчиеви. Първата бе Петев, втората Дерменджиев. Не случайно ги въвеждам в повествованието. Това са двамата най-успешни треньори на Лудогорец. Петев създаде явлението, а Дерменджиев го реализира в най-високата му точка. Цялата логика на света сочи, че и двамата имат пълно право да получат нов шанс. Чувал съм обаче, че Ивайло Петев е персона нон грата в Разград поради някакви неизвестни причини. Но годините си минават, а окончателни присъди във футбола няма. Петев е странна птица. Няма добра репутация в българските треньорски среди, но визитката му е солидна. Няма друг български треньор, който толкова добре да се реализира във всякакви чужди първенства. Петев е само на 45, а вече има зад гърба си опит в Саудитска Арабия, Кипър, Хърватия и Полша. След като там го искат, защо да не го поиска и Лудогорец!?
Дерменджиев е по-различен случай. Такъв като него не може да е персона нон грата. Чичо Гошо е максимално удобен и никога не си разваля отношенията. Но Дерменджиев изпъква повече като временен вариант, а такъв в Разград си имат вече в лицето на Станислав Генчев. Всъщност може би 39-годишният специалист е решението. През миналата есен той изкара Лудогорец от групата в ЛЕ с една уникална победа над ЦСКА Москва. Отборът тогава със сигурност играеше по-добре, отколкото сега. И кой знае – в Разград могат да стигнат до извода, че питомното е по-добре от дивото.