Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

05-02-2016 Възраждането на ЦСКА е на една зала разстояние

Възраждането на ЦСКА е на една зала разстояние

05-02-2016 Хари ЛАТ??ФЯН

Кога ще се завърне ЦСКА на голямата баскетболна сцена? Това е въпросът, който всички фенове на червените си задават, гледайки все по-ниското ниво на вътре??ното първенство и западащите функции на националния отбор. ??зминаха точно 7 години, откакто славният армейски клуб бе закрит, под ръководството на гръцкия диджей Стерянопулос. Срамна страница в историята на българския баскетбол изобщо.
Но изглежда скоро тя ще бъде преболедувана. ??ли поне такива са индикациите, гледайки поетапното възстановяване на ЦСКА. В началото бе залата на „Българска Армия”, втората стъпка бе свързана със съживяването на ??колата на клуба. Наред е и мъжкия отбор. Неговата поява обаче е свързана със завър??ването на големия проект. А именно – превръщането на забравената от бога гребна база на „Къро” в модерно, кокетно съоръжение за сумата от 1,5 милиона лева.
Преди 3 месеца президентът на червените Роберт Гергов и Александър Чакмаков се заеха с изграждането на залата и издигането й буквално от нулата. Отвън, промяната не е особено видима. Но влизайки вътре, то

ситуацията е коренно различна

Протеклият покрив вече е ремонтиран, от бив??ите канали няма и помен, ръждясалата дограма е свалена, а индикациите са, че грубата работа ще завър??и до лятото.
„Залата няма документация и това ни бави. Подаваме искове и молби по различни институции. Но въпреки това вече доста работа е свър??ена. Януари бе тежък месец, но през ноември и декември изравнихме. Влизаме в графика. Пусковия срок е около година-година и половина. Оптимисти сме, че до края на 2016-а ще завър??им залата. Тя ни е приоритет. ??нвестицията е голяма, но паралелно развиваме клуба. ??маме план както за залата, така и за развитието на отбора. Започнахме преди 3 години с един треньор и едно момче. Сега имаме 8 отбора в 6 възрастови групи, като в две имаме по два тима. Това са над 100 картотекирани играчи, като имаме и 7-8 училища с на??и треньори и още няколко секции, където са над 150 деца. За 3 години имаме близо 300. Договорът за залата е за 10 години. В този състав, при сега??ния министър, наистина има голяма промяна в отно??ението. Срещаме много голямо разбиране. Подписахме и анекс, с който ре??ихме няколко проблема, които се бяха затлачили най-вече при старата министърка Георгиева. На сайта сме обявили банкова сметка, която е конкретно за залата. Всеки месец има постъпления, на които много разчитаме. ??маме финансирането, възможностите и организацията да завър??им залата, като груб строеж. Дарителската сметка разчитаме да ни помогне за оборудването. Лицензиран

баскетболен под струва 100 хиляди евро

Баскетболните конструкции и електронното табло са по около 15 хиляди”, разказва с плам Гергов.
Основната идея на бъдещата баскетболна зала, е да стане дом на мъжкия отбор и в нея да се играят европейски мачове. Както на ниво подрастващи, така и за Ф??БА Еврокъп. Капацитетът ще бъде за 600 места. „??маме няколко интересни момчета, които през следващия сезон ще влязат в мъжкия отбор и ще играят в А група. Една-две години на това ниво и след това ще бъдат подсилени, за да се върнем в Лигата. ЦСКА липсва и е нормално да е така, но концепцията ни е, че не искаме да повтаряме гре??ки от миналото и настоящи на много клубове, не само в баскетбола, но и във футбола. Вземат 5-6 чужденци, но докога? Няма основа. ??скаме пирамидално да си развием клуба. Можехме вместо да инвестираме в залата, да направим мъжки отбор, но не виждам полза от подобно избързване. Работим сериозно за основен спонсор, който да ни позволи да направим мъжки отбор. ??маме реални предварителни разговори в тази насока. Когато се случи, ще играем и в НБЛ.

Без база сме на глинени крака

Със сигурност слабият интерес се дължи и на липсата на ЦСКА. Левски ту имат пари, ту няма. Всеки спорт, без дерби, губи от стойността си. За съжаление, спортът е отражение на действителността в страната. Трудно е с финансирането, правят се гре??ки, имат пари, купят американци и клубът изчезва, както стана и с нас. Ние правим обратното. С надеждата, че от на??ата ??кола ще излязат следващите големи имена. Че ние ще изградим, с на??ия труд, следващия Александър Везенков. Работим по-различно от всички клубове. Треньори са ни Йордан Колев, Христо Ценов, Красен Киров и Ахилеас Зикас. Георги Панов, син на легендата Гецата Панов, отговаря за селекцията по училищата. ??маме екип, който да вър??и работа. Не бързаме и не ги напрягаме с нищо. Не ни е най-важното да побеждаваме, а да създадем играчи”, допълва легендата на ЦСКА.
Баскетболът има нужда от сериозно раздвижване и именно в завръщането на армейците, може да се намери повод за оптимизъм в тази посока. А че феновете на клуба са жадни за мачове и готови да му дадат своята подкрепа, не буди никакво съмнение. Доказателството? Утре в 17:00 часа в „Румен Пейчев” за трета поредна година ще се изиграе благотворителния мач между юно??ите на ЦСКА и „Сектор Г”. Приходите от билети ще отидат за строежа на новата зала, в която всички се надяват, че животът ще се върне до края на 2016-а.

Дарителска сметка за новата зала на ЦСКА
BG07FINV91501016610925
Първа инвестиционна банка
BIC FINVBGSF
ОБЕД??НЕН БАСКЕТБОЛЕН КЛУБ ЦСКА-СОФ??Я
Основание за превода: Дарение