Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Владо Николов: Федерацията е във фалит!

Владо Николов: Федерацията е във фалит!

16-11-2019 Тема спорт

Българската федерация по волейбол на практика е във фалит. Това обяви президентът на Левски Владимир Николов. Вчера той, заедно с шефа на ЦСКА Александър Попов, този на Марица – Илия Динков, председателя на Славия Иван Сеферинов и президента на Виктория Волей Атанас Рогачев, даде брифинг в пресклуб „България”. Основната тема бе сформираният инициативен комитет, който ще се опита да свали от власт боса на федерацията Данчо Лазаров. Вече над 40 клуба са се подписали за провеждането на извънредно Общо събрание, като целта е то да се състои на 16 януари в София. Основна дневна точка ще бъде разжалването на настоящия Управителен съвет и неговия председател и избори на нови такива.
„Крайно време е да имаме федерация, която да спре безконтролното спускане надолу. Мен лично ме притеснява, че федерацията реално е във фалит, а човекът, който разписва всички плащания, е Данчо Лазаров. Очевидно е, че федерацията в лицето на Данчо Лазаров не се справя с управлението на финансите. Дължат се пари не само на треньори, на състезатели. Дължат се пари на клубове, на хотели, доставчици. И оправданието постоянно е: "Няма пари, няма пари". Никой не знае колко точно пари се дължат, слуховете са различни, но никой от Управителния съвет не може да каже за каква сума става въпрос. Това, което имам като информация, е, че само задълженията към бивши треньори и служители в националните отбори са малко над 100 хиляди лева. От пет години се дължат две заплати на Камило Плачи. Моите волейболисти, които бяха на лагер тази година, също не са получили нито стотинка”, отсече Николов.
Бившият капитан на националния ни отбор отправи молба към министъра на спорта Красен Кралев да забави финансирането на федерацията, докато не се проведат въпросните избори, за да няма плащане под масата на клубове, които да гласуват по определен от Лазаров начин. Той предупреди, че съществуват около 30 отбора, които само гласуват на събрания, но не развиват дейност. „Клубовете от инициативния комитет за свалянето на Данчо Лазаров ще присъстват на това събрание (20 декември в Казанлък), за да не допуснат разчистване на сметки. Практиката показва, че на клубове, развиващи малко или никаква дейност, са раздавани държавни пари в седмицата след общо събрание. Ще бъде много трудно, защото се пращат знайни и незнайни емисари, които заплашват клубове. Предлагат се материални облаги на други такива, а най-страшното е, че на това събрание ще присъстват 30 „мъртви” клуба, които са там само да гласуват. Точната бройка ще я имаме скоро. Отправям призив към всички хора, които се занимават с волейбол – не се страхувайте и не се поддавайте на провокации. Гласувайте за това, което мислите, че е по-добро”, каза още Николов.