Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Ван Гаал не знае какво е самокритика

Ван Гаал не знае какво е самокритика

12-11-2014 Тема спорт

Още като футболист мениджърът на Манчестър Юнайтед давал акъл на съотборниците си по време на тренировки

Холандският журналист Хуго Борст публикува биографична книга, посветена на мениджъра на Манчестър Юнайтед Луис ван Гаал. В нея той описва противоречивия характер на Желязното Лале – от една страна груб, краен и безкомпромисен, а от друга – мил, грижовен и щедър. „Тема Спорт“ ви представя избрани откъси от произведението.

Футболистът-треньор

За осемте години, в които футболистът Луис ван Гаал нарича „Хет Кастеел“ свой дом, Спарта Ротердам се бори смело с Голямата тройка - Аякс, ПСВ и Фейенорд. Във втория му сезон там обаче румънският треньор Мирча Петреску е уволнен, а Спарта се спасява на косъм от изпадане. Уелсецът Бари Хюз поема тима, но началото не е обещаващо. Точно когато ситуацията става почти отчайваща, тежката кавалерия се притичва на помощ. Във вестниците Ван Гаал говори като наставник, което изнервя Хюз. Двамата почти се сбиват. Британецът все пак е човекът с властта и Луис е пратен при дубъла.
Ван Гаал знае резултата от сблъсъка им предварително. Той има подкрепата на ръководството. „Който не е с мен, е против мен“, е мотото му. Леендерт де Гой, един от по-старите му съотборници, е изумен. „Другите момчета наблюдаваха, не се бутаха между ??амарите. Не и Луис. Едва бе пристигнал в Спарта, а започна да обяснява как половината отбор не става за нищо. Към края на кампанията вече креще??е с пълно гърло на тренировки и дава??е съвети на останалите“, спомня си Де Гой.
Когато отно??енията на Ван Гаал с Хюз достигат точката на замръзване, той обявява желанието си да напусне. Шефовете обаче са привързани към него и му поставят цена от 800 000 гулдена. Кой би извадил подобна сума за бавен състезател, който е и скандалджия? Стига се да привидно примирие между него и треньора, но Луис вече не е просто футболист, а неофициално поема нещата в свои ръце и започва да дава съвети на началниците.
„Посъветвах ръководството да продаде Рууд Геелс“, не крие той в едно интервю от онези години. Това е все едно Робин ван Перси да иде при семейство Глейзър и да им каже да изгонят Уейн Рууни, след което да информира пресата. Заради характера си Ван Гаал не е популярен сред съотборниците си. „Той изглежда??е арогантен. Не знае??е какво означава думата „самокритика“, счита Де Гой.
Вратарят Пим Дьосбург, с 15 сезона зад гърба си в Спарта, е бесен, когато през 1980-а разбира, че Луис е препоръчал на борда да се отърве от него. Ван Гаал не е впечатлен. „Ако може?? да вземе?? 200 бона за 35-годи??ен вратар, който става свободен агент догодина, логично е да го направи??. Точно това казах на президента“, признава той.

За пътните неволи

Докато е футболист на Спарта, Ван Гаал работи като учител по физическо в училището „Дон Боско“ в Амстердам. Освен това кара курсове за треньор, а се бори и за правата на колегите си като представител на Асоциацията на професионалните футболисти.
Това го принуждава да пътува непрекъснато, като всеки ден той изминава по 300 км от дома си в Авенхорн до Ротердам, спирайки в Амстердам. Понякога спира на паркинг, за да дремне, но не е достатъчно – животът на полу-професионален футболист е тежък. За осемте години в Спарта Ван Гаал претърпява три автомобилни катастрофи, предизвикани от умора, но за щастие всеки път се измъква само с уплаха и леки драскотини.

ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ
Отно??енията на Ван Гаал с втората му съпруга Труус, мнението му за Нелсън Мандела и как приема загубите

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар