Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

20-05-2014 Ван Гаал е антитезата на Мойс

Ван Гаал е антитезата на Мойс

20-05-2014 Барни РОН?? GUARDIAN.co.uk

??ма една популярна история за Луис ван Гаал от престоя му в Байерн. От първия ден той настоял за две неща, когато играчите се хранят: всеки ден те трябва да бъдат на едни и същи места и да се хранят с изправен гръб. Няколко седмици по-късно Ван Гаал забелязал, че Лука Тони яде прегърбен и му се развикал. Когато италианецът не реагирал, треньорът оти??ъл при него, хванал го за яката (Тони е 193 см) и го издърпал от стола, след което невъзмутимо се върнал на мястото си. Повече никой не се навел. Най-малкото Тони, който напусна Байерн със свободен трансфер по-малко от година по-късно.
??ма много подобни истории – от тези със свалянето на гащите на тренировка до по-рафинирани, но е факт, че Ван Гаал обича дисциплината. До каква степен? В холандския има две форми за „ти“ – фамилиарна и учтива. У дома си Ван Гаал настоява двете му дъщери да използват учтивата дори когато говорят с него насаме… ??зглежда, че летният лагер, който футболистите имаха след уволнението на Дейвид Мойс, наричайки мениджъра си просто Райън, е приключил. На „Олд Трафорд“ пристига един холандски вариант на Дон Кихот, с див поглед и маниак на тема дисциплина и атакуващ футбол. Защо обаче най-задлъжнелият клуб в света избра за първия си сезон без мачове в Европа през новия век 62-годи??ен чужденец? Ако не броим ирландеца Франк О’Фаръл, всички досега??ни треньори на тима бяха от Обединеното кралство.
Очевидният отговор е, че Ван Гаал е пълна противоположност на пред??ественика си. От дистанцията на времето е изку??аващо да заключим, че Юнайтед бе тръгнал по пътя на националния отбор: чужденците не стават, залагаме на местни. На Мойс бе обещан дълъг престой, дори да няма трофеи. Сега Ван Гаал обещава обратното – не толкова продължителен престой, но белязан от трофеи и сблъсъци с големите в играта.
А и Мойс бе само илюзорен наследник на Фърги, макар да продължи традицията. Юнайтед може да е воден от ??отландци в 75 от последните 100 години (много е вероятно да няма повече такива за дълго време), но Мойс далеч не притежава чертите на Фъргюсън или Бъзби. В дне??но време Ван Гаал, Жозе Мауриньо и още няколко треньори пъте??ественици осигуряват успехите. Фъргюсън създаде няколко отбора, които се превърнаха в стра??илища в Европа. Но той няма??е нужда да се мести, за да го прави.
Не и Ван Гаал. В последните дни за него често се използва определението „гений“. Навремето Боби Робсън го вкара в Топ 3. Още начело на първия си клуб в средата на 90-те той спечели три титли, Купата на УЕФА и Шампионската лига. Онзи отбор на Аякс – с Овермарс, Франк и Роналд де Бур, Давидс, Зеедорф, Клуйверт – стана №1 в Европа със средна възраст 23 години. Дори нищо да не бе постигнал след това, тази миниера му гарантира??е място във вечността. Последвалите години бяха ако не блестящи, поне добри. Най-паметното му постижение в тях бе титлата в Холандия с АЗ Алкмаар. Три отделни престоя в два от европейските грандове наистина не завър??иха добре. Макар че спечели две титли в Ла Лига, той бе освиркван на „Ноу Камп“ и бе уволнен, когато Барса бе на три точки над изпадащите. По онова време той държе??е повече на теорията и принципите си, отколкото на каталунската идентичност. Противниците му обаче няма да признаят, че той наложи юно??и в първия тим и изглади стила, наложен още от Кройф.
Всичко това вероятно ще му бъде от полза в Юнайтед. Ван Гаал, който загуби почти 5 млн. евро от скандала с Бърнард Мадоф през 2009-а – все още е гладен за успехи дори на 62. Той чувства, че има незавър??ена мисия. Тук Ван Гаал се различава напълно от пред??ественика си. В Юнайтед не става въпрос само за спечелени трофеи или за натрупан опит, а за методи, развитие и отно??ение. Това все пак е клуб, който все още е в процес на травматичен преход. Ван Гаал има аура, но по-важното е, че има и своя философия и успе??но ноу-хау. Той е сред последните интелектуални аристократи на европейския футбол, идеализиращи тоталния футбол на Аякс от 70-те, модифициран от него през 90-те. В тази светлина Ван Гаал изглежда не просто като стабилизиращ фактор за следващите три сезона, а по-скоро е отговорът на нуждата да се почне на чисто, отговорът на въпроса как ще играе този тим оттук насетне.
??грачите ще трябва да се адаптират към него. Ван Гаал се скара с Ривалдо в Барселона и травматизира Рибери набързо в Байерн. Но поглед назад сочи, че точно от тази безскрупулност има нужда Юнайтед след Фъргюсън. Не че холандецът не е способен да извър??и преход, когато е нужно: справи се в Барселона след Боби Робсън, който стана скаут, а Мауриньо бе пови??ен от преводач в помощник. Освен това е майстор да развива играчи и безстра??но налага младите от ??колата. Това е историческият път на Юнайтед, но също и на Ван Гаал. Това е треньор, който поставя основи. Стига да му се даде време.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар