Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Валверду – човекът, който  опитоми таланта на Григор

Валверду – човекът, който опитоми таланта на Григор

24-11-2017 ATP

Гледката е следната: Григор Димитров триумфира на финалния Мастърс за годината в Лондон и отива в публиката, за да отдаде заслуженото на човека, който успя да опитоми таланта му – неговия треньор Дани Валеверду.
Венецуелецът се зае с проекта „Димитров“ в средата на 2016 година и това се оказа най-правилната крачка. Двамата заформиха страхотен тандем и младият треньор се оказа човекът, който може да мотивира Григор и да използва таланта му по възможно най-добрия начин. Талант, в който никой не се е съмнявал. Най-добрият български тенисист е световноизвестен със своите умения, но преди появата на Валверду той сяка?? се лута??е и не знае??е как точно да ги използва.
Специалистът, който е само с пет години по-възрастен от възпитаника си, откри общ език с Григор и го съпроводи до най-добрия му сезон до момента. Българинът завър??ва годината като трети в света и с четири спечелени титли през 2017-а.
„??маме страхотни отно??ения и еднакво виждане за тениса. Наистина сме щастливи как мина тази година за нас”, споделя Димитров. Валверду е изключително горд от това как той успя да помогне на Григор да се справи с напрежението и високите очаквания. „Димитров се пребори с напрежението, особено на финала, и откри пътя към победата. Когато той си намери мястото, играе на изключително високо ниво, но ние работихме над това той да се справя също толкова добре и през останалото време.

Бе??е въпрос на настройка и воля

във финалния мач и Григор се справи чудесно“, споделя специалистът.
Той показа положителна настройка няколко пъти през годината и завър??и с положителен баланс – 17-10 спечелени трайбрека, 8-5 спечелени мача срещу играчи от топ 10 и 4-1 победи на финали. Двамата вече спояват тандема си повече от година и се научиха да комуникират успе??но и взаимно да приемат идеите си относно играта.
„За година и половина Григор е толкова схватлив, колкото в началото. Той се откри пред мен и ми споделя мнението и гледната си точка. Своите амбиции също. За мен е важно да му обяснявам защо искам да правим нещата по точно определен начин. Защо сме на корта по осем часа на ден. Концентрирам се върху постигането на краткосрочните цели и анализирането на представянето във всеки мач“, разказва 31-годи??ният венецуелец.
Друго нещо, над което двамата работят, е подходът на Григор към всеки мач и самата игра. Когато Димитров влага повече емоции, Валверду се опитва да бъде по-практичен. Целта им е да постигнат баланс и тенисистът да намери печелив??ата формула.

„Тенисът е начин на живот.

Човекът, който е извън корта, трябва да бъде същият, който е на корта в най-важните моменти от мача. ??грачът, който виждаме при 6:3, 2:0, може да реагира различно в ситуация при 5:5, 40:40. По време на ре??ителните моменти този играч може да бъде раздразнен или смутен. ??грачът, който приема нещата по правилния начин, е този, който е свикнал, който има манталитета и рутината да се чувства комфортно под напрежение. За това помага точно времето, което влагаме извън корта“, разкрива още Валверду.
Философията му е ясна – концентрация на и извън корта, минимални вън??ни разсейвания. „По отно??ение на екипа искаме да задържим фокуса върху важното и да избягваме ненужните разсейвания. Разбира се, правим забавни неща извън корта, но ги правим като отбор. Опитваме се да се дистанцираме от хора и неща, които могат да отнемат вниманието му от целите.“


„Той винаги е бил невероятен играч

но в този спорт има нещо повече от това да се представя?? добре в турнирите“, казва още той. “Отдаденост всеки ден, тренировките и желанието да става?? по-добър с всеки изминал ден – всичко това трябва да бъде налице. ?? при Григор е точно така.”
Целта при участието на българина на турнира в Лондон не е била непременно титлата. Невероятното представяне на Григор обаче дори надмина очакванията на неговия наставник. „Бе??е много емоционална победа. Той сам си постави високи цели. Като екип идеята ни бе??е просто да покаже добра игра в Лондон. Той обаче има??е по-високи очаквания”, добави Валверду.
Специалистът се върна и към началото на сезона и драматичната загуба от Рафаел Надал в Австралия, която според него е била ключова. „Загуба като тази на Григор от Надал в Австралия може да повлияе много. Григор все още страда малко за този мач. Той бе близо до първия си финал (от Големия ??лем), така че е трудно да го преглътне. Григор играе??е най-добрия си тенис и пак не му достигна малко. Но превърнахме тази загуба в нещо положително. Помогна ни в следващите големи мачове. Видяхме го в Лондон. Той започна турнира с много напрежение, но успя да се овладее. Поражението от Надал ни помогна в това отно??ение.”
Валверду подчерта и влиянието на Надал върху Димитров по време на общата им подготовка в хода на сезона в академията на Матадора в Майорка. „Григор видя как Рафа действа на и извън корта. ??мам добра връзка с Надал и прецених, че неговият професионализъм и поведение ще му помогнат. ??сках да види Надал не само като тенисист, а и като човек.

Това отвори очите на Димитров”

След успе??ната 2017-а, през новата година двамата са изправени пред нови предизвикателства: Григор да запази желанието си за подобрение и да продължи да работи усърдно. „Ще ни трябва много здрава работа, за да продължим израстването и да се състезаваме на най-високо ниво. Всичко това трябва да става, докато се опитваме да запазим третото място в ранглистата. Конкуренцията през 2018-а ще бъде още по-свирепа. Много добри играчи ще се завърнат след контузии. На Григор му хареса да побеждава. Работи здраво извън корта, представя се добре на него и се радва на титлите - това ще го държи гладен."
Пред българина стои предизвикателството да стартира новата 2018 година толкова успе??но, колкото и предходната. А ако успее да съхрани психиката и мотивацията си, то това несъмнено ще стане.