Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Боян Петров от 5 дни в неизвестност в Хималаите

Боян Петров от 5 дни в неизвестност в Хималаите

07-05-2018 Тема спорт

Алпинистът забелязан на 3 май по стената на връх Ши??а Пангма, ло??о време пречи на издирването

??зключително ло??а вест връхлетя България. Най-успе??ният ни алпинист Боян Петров бе обявен в неизвестност в Хималаите. 45-годи??ният специалист по изкачване на 8-хилядници, който е покорил в живота си 9 върха над въпросната височина, е бил видян за последно на 3 май по стената на 8013 метровия Ши??а Пангма и от тогава няма информация за неговото местонахождение и здравословно състояние.
Петров замина за Хималаите за поредната си експедиция по изкачване на осемхилядник. Заедно с него е трябвало да бъдат и двама италианци, но българинът е предпочел сам да направи опит да изкачи върха. В посолството ни в Пекин е постъпила информация на 6 май от Тибетската алпинистка асоциация, че Боян е в неизвестност от 3 май. Според данните липсата на Петров е била забелязана от участниците в експедицията в района на връх Ши??а Пангма на около 7500 метра надморска височина. Веднага след това са изпратени трима ду??и, за да го издирват. На 6 май сутринта, на 7350 метра надморска височина са били открити палатката и спалният чувал, без самия алпинист. Поради внезапно вло??аване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването. Надеждите са то да бъде подновено днес.
Партньорът му в експедицията – унгарецът Клайн Дейвид, уточнява, че ситуацията е тревожна, но не трябва да се правят прибързани заключения. „??ма и други случаи, в които алпинисти са се връщали в базовия лагер с голямо закъснение, защото са минали по различен мар??рут. Не трябва да изключваме тази възможност”, обясни Дейвид пред италианската телевизия "Монтаня".
Той разказва, че двамата се разделили на 29 април. Боян ре??ил да изкачва хималайския връх сам, след като прекарал три нощи на 6000 и 6400 метра, след които спътниците му по експедиция започнали да слизат. Сред тях били и двама италианци - Марио Виелмо и Себастиано Валентини. Те сега се намират на височина 4300 метра в Тингри, където слезли, за да възстановят силите си предвид предстоящия опит за изкачване.
От хималайската експедиция също излязоха със становище по казуса. „Нямаме новини след последната информация, Боян започна да се катери към връх Ши??а Пангма на 29 април и оттогава не се е връщал в базата. Вчера той официално е бил обявен за изчезнал. Българският алпинист е започнал да катери върха сам, след като много от неговите колеги се върнаха заради ло??ото време. Унгарският алпинист Давид Клайн, който също е на Ши??а Пангма, следи събитията. Ако получим новини от него за българския алпинист, ще ви информираме на на??ата Фейсбук страница! До тогава продължаваме да се надяваме, че Боян Петров ще се завърне”, пи??ат в социалните мрежи от експедицията.