Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Ботев е на 90 минути  от централната сцена

Ботев е на 90 минути от централната сцена

30-08-2019 Желю Станков

Сега е моментът в Ботев с един куршум да свалят няколко заека. Астроложките, изявяващи се по телевизията и поддържащи рубрики във вестниците, могат да обяснят ситуацията с изключително рядкото разположение на една планета спрямо друга. По радиото даже ще кажат, че атмосферното налягане не е нито по-високо, нито по-ниско от средното за месеца. Тоест имаме всички предпоставки да смятаме, че Ботев Пловдив само за 90 минути може да се върне на централната сцена, ако можем да заимстваме с термина от тениса, където основните и важни събития се случват на централния корт.
Погледнато от пловдивска модна гледна точка, жълто-черните тонове това лято не са актуални за сметка на десените в черно-бяло. Когато градският съперник Локомотив е на преден план още от пролетта със спечелването на прекия сблъсък във финала за купата и след това цяло лято монополизира положителните футболни емоции в града, а в същото време Ботев някак тягостно се опитва неуспешно да вземе въздух, на дневен ред е дербито. То може да напомпа самочувствието на канарчетата и да обърне настроенията.
Едното зло не идва само и Тодор Неделев най-добре усеща това в настоящия момент. Неговото излизане от строя поради контузия като че ли допълнително смути ботевистите. Но моментът тимът да си стъпи на краката точно в отсъствието на голямата си звезда е подходящ. В тази връзка неуместни бяха изказванията на треньора, че за неговия отбор Неделев е като Меси. Приказливият Желко Петрович може и да си го мисли това, но не трябва да го казва на глас извън семейството си. По този начин той сега потиска футболистите си и допълнително обезверява привържениците. Ясно е, треньорът се застрахова от евентуални лоши игри и резултати и евентуалните последствия. И също и от феновете - не ми търсете сметка, защото Неделев го няма. Зависимостта на един отбор от който и да е футболист, не е препоръчителна. Ако нямаш варианти, поне не го казвай на глас. Разбира се, привържениците няма да заобичат Ботев по-малко заради отсъствието на Неделев, нито ще отслабят подкрепата си в утрешния мач на "Лаута".
И на фона на слабите резултати на Ботев, съчетани с добрите такива на Локомотив, и в добавка контузията на Неделев, дойде събитието, което образува еуфория в жълто-черната половина на Пловдив. Възобновяването на строежа на стадион "Христо Ботев", или така наречения рестарт на "Колежа", се състоя навреме, броени дни преди целият град да изключи от скорост и да заживее с ускорения пулс на футбола. Посещението на държавни ръководители от най-високо ниво, в комбинация с присъствието на самия труднодостъпен и непоказващ се Боби Михайлов (все пак той е ял хляб в Ботев Пловдив), трябва да даде огромен тласък на клуба. Няма две мнения - с нов стадион канарчетата ще стъпят на друга плоскост като развитие, ще се завърти машината с билети, сувенири, спонсори, телевизии... През следващите 3 години обаче и оперативното ръководство на Ботев трябва да се погрижи да не изпуска огъня спортно-технически. А като за начало е задължително в дербито да има щастлив жълто-черен край. Както се казва, все отнякъде трябва да започне хубавото. И както каза Бойко Борисов - аз да ви видя, че тръгнете и работите правилно, ще помагам.