Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Ботев Пд отказа поддържаща роля

Ботев Пд отказа поддържаща роля

04-02-2014 Желю СТАНКОВ

Мъри Стоилов вече има всичко. Което му гарантира или много успехи, или уволнение през лятото

Желю СТАНКОВ

Преди да започне зимата, Ботев Пловдив има??е два пътя пред себе си – или да добута сезона, или да го доиграе като хората. ?? понеже нито треньорът, нито собственикът имат навика да действат половинчато, избраха по-сериозното продължение на проекта, на което сега всички казват мащабна селекция. ??ли пък защо не – разточителна селекция.
За да харчи?? толкова пари, трябва да има?? дупе. А за да предостави?? толкова пари за харчене, трябва да оцени??, че този, който ти ги е поискал, има дупе. Тоест Цветан Василев е претеглил така нещата, че въпреки колебливото представяне на Ботев именно този треньор трябва да стабилизира отбора.
С активното си поведение на пазара пловдивският клуб категорично отказва да играе поддържаща роля в клубния ни футбол и заявява амбиции за ??ампионска титла през следващия сезон. От Ботев категорично си признават, че във футбола търпението е до един момент, оттам нататък трябват пари, а всичко, което не се купува с пари, се купува с още повече пари и човек, който стои начело на голяма банка, това го знае много добре.
Станимир Стоилов избра да чете първата част на поговорката „дават ли ти – вземай“, защото иначе неизбежно ще??е да се натъкне на продължението с гоненето. В период, в който много хора предвиждаха и желаеха Ботев да уволни Стоилов, той ре??и да цака сериозен коз, пък ако не му мине номерът, ще стои и ще чака. ?? както винаги ще??е да си има оправдание с това, че ако отборът иска да се развива, трябва да прибави качество. Което се купува с пари, тъй като на този етап няма как клубът сам да си произведе готови и научени футболисти с манталитет.
Ситуацията с Мъри е малко като момента в Левски, когато отборът му бе зациклил и той изхарчи пари, за да докара няколко футболисти от Бразилия. Само че сега складът за пазаруване на едро бе в Румъния, а топпокупката Хамза е малко по-евтин от тогава??ния най-скъп играч Жеан Карлос.
Стоилов много добре осъзнава

несигурната ситуация
в българския футбол

като цяло и много разумно показа ??ироки пръсти, защото на много места изворчето пресъхва??е изведнъж. Сега му бе??е паднало на Мъри да харчи и той ще??е да тръгне против принципите на професията, ако бе отказал да купува. Няма треньор на света, дори най-срамежливият да е, който би отказал възможността да харчи.
Ние едва ли ще разберем дали собственикът е казал на треньора да реинвестира, или Стоилов е поставил въпроса ребром. Възможно е истината да е някъде по средата, но е факт, че Ботев пръсна най-много пари през зимната пауза и като нищо сумата може да преви??ава всички изхарчени пари от останалите български професионални клубове през последния месец.
Тук е моментът все пак да споменем, че малко или много треньорът си заслужи тези пари на масата, защото има сериозен принос за тяхното наличие. Продажбата на Тодор Неделев стана и с негови заслуги, а изхарчените през тази зима пари всъщност са първият тран?? от Майнц 05 за правата на бив??ия играч на Ботев. Тоест, както се случи и в Левски, Стоилов първо е изкарал пари на клуба, а след това е поискал да харчи. Вече споменахме, че с едно изключение пакетната покупка от Бразилия се оказа сполучлива.
Това, което се случва на Станимир Стоилов в Пловдив, е мечта за всеки уважаващ себе си български треньор. Мъри има възможност сам да преструктурира клуба като организация. Нещо подобно се опита да направи и Красимир Балъков в Черноморец.
Бив??ият национален селекционер едва ли някога ще има по-добри условия за работа, каквито намира в Ботев. Клубът направи чисто нов терен, след това изгради тренировъчна база по съвременен модел, а строежът на изцяло нов стадион е текущ процес с надеждно финансиране. Школата е подредена по образец на треньора, екипировката също бе сменена по изискване на треньора и общо взето в Ботев Пловдив в момента Стоилов е това, каквото не може да бъде никъде на друго място по света, а и едва ли някога ще му се отвори възможност да е вторият по важност човек в клуба след собственика. Мъри само щрака с пръсти и

всички прищевки
му се изпълняват

?? всичко това ще??е да продължи като в приказките, ако преди няколко дни собственикът Цветан Василев не бе свалил картите. Досега той не го бе правил. Няколко срещи, минали под знака на планираните оперативки, не можеха да бъдат индикации, че столът на Стоилов вече не е така стабилен, а крепежните елементи започват да скърцат и се появяват първите луфтове.
Собственикът в почти прав текст заяви, че треньорът ще понесе всички последствия на треньорската съдба в зависимост от резултатите до лятото, тоест ако Ботев Пловдив не е спечелил европейска квота. ??ли ако не трябва да бъдем толкова деликатни, дузпата на Мъри ще бъде свирена, ако пловдивският тим не се добере до участие в Лига Европа. Хареса им на началниците да гребат с ??епи от жълто-черната любов. Няколко международни мача в Пловдив и чере??ката на тортата в Щутгарт им дадоха криле, че наистина си заслужава да се занимава?? с футбол и да се отърка?? в тази така наречена магия. ??ли казано с други думи, ??ефовете на Ботев са наясно, че тази година няма как да се борят за първото място, но излазът извън България е задължителен. ?? за престиж, и за имидж, и за начесване на егото и не на последно място - заради възможността да презентират отбора си на международната борса и ако се закачи някой за следващия Тодор Неделев, вече ще се завърти ма??ината.
Въпросът е дали ма??инист ще е Станимир Стоилов. ?? дали е възможно още при неуспех срещу Левски неговият пост да бъде поверен на друг треньор. Засега не можем да гадаем как ще реагират по високите етажи в клуба, ако на Мъри не му потръгнат нещата след зимната селекция. Също така не без значение са и запалянковците, които вече ще имат основание при следваща непредизвикана среща със Стоилов пред стадиона да го попитат директно: Е, какво иска?? повече? А треньорът наистина има всичко, което иска. Дори и търсеното от него напрежение сега ще е в по-голям обем.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар