Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Берое го прави най-добре

Берое го прави най-добре

13-07-2013 Желю СТАНКОВ

Старозагорци са истински турнирен отбор, който трудно бива надиграван

Желю СТАНКОВ

Когато в България един стадион отеснее за публиката, желаеща да гледа на живо футболен мач, значи този отбор не просто си заслужава. Този отбор е Берое от Стара Загора. А ако не вярвате, че стадионът под Аязмото ще е пълен до дупка, просто изчакайте до четвъртък. Тогава Берое ще играе мач от Лига Европа срещу Апоел от Тел Авив.
??ма някои моменти в спорта, които трудно могат да бъдат обяснени на слабо заинтересованите или още по-трудно на онези, които не са зарибени от магията на състезанието. Когато напълни?? стадиона си, ти се чувства?? част от играта. Тоест, ти си играта. Независимо дали си на терена, или си на трибуните, играта тече в кръвта ти и нищо и никой не е способен да прекъсне това неописуемо удоволствие.
Това, което се случва на Берое от няколко години насам, е всъщност това, към което трябва да се стреми всеки български футболен клуб.
Стара Загора има нетипична за на??ата страна футболна култура. Запалянковците в града на липите са по-скоро тип гръцки или турски фенове, които са известни с горещата подкрепа и винаги са на стадиона независимо от това в какво състояние е отборът им. На други места в България резултатите се отразяват и на заетите седалки по трибуните. В Стара Загора не е така, ако нещо не е наред, публиката или гони собственика по свой си начин, или търси обяснение от местната власт.
Някъде тук е и разликата. В Стара Загора смятат този отбор за свой не само като отдаденост и любов. Там просто няма едноличен собственик на акциите и Берое не е притежание на някой самовлюбен че??ит. Вярно е, че най-лесно се харчат държавни пари, но нали знаете на колко други места има??е и има същия модел на стопанисване и управление на футболни и други спортни клубове, без да има същия ефект. Много се опитват, но Берое го прави и го прави най-добре. Отбор, който няма ресурс да е сред първите три в класирането, а в същото време функционира добре и си пълни стадиона, заслужава уважение и подкрепа.
Берое е мястото, където парите се харчат правилно, може би защото има някакъв обществен контрол, колкото и относително да е това понятие. В Стара Загора вероятно много малко хора знаят, че отскоро клубът има нов изпълнителен директор, защото този пост в Берое обикновено се заема от имена, които са непознати на футболната общественост. Спортните и маркетингови въпроси се движат от Ваня Дзаферович, който вече е със статут на клубна легенда, макар че не е роден в България, и треньор е Петър Хубчев. Това са хората, които движат Берое и които в последните месеци вкараха публиката в продължителна приказка.
Старозагорци са истински турнирен отбор и Суперкупата на България е още един мотив в подкрепа на тази тенденция. Вече няколко години Берое играе тактически грамотен футбол, като с оглед на спецификата на турнирните битки зелените подхождат по различен начин. Срещу Лудогорец онзи ден старозагорци не започнаха прибрани, а отворени, което бе изненада за треньора на съперника ??вайло Петев. При Петър Хубчев старозагорци играят много дисциплинирано, въпреки че наличието на футболисти с южня??ки темперамент предполага повече импровизация. При този наставник, който е особняк като характер, Берое трудно бива надиграван, а във всеки мач има моменти на впечатляваща доминация.
Три трофея във витрината за нула време, това е мечта за Левски и ЦСКА. В Стара Загора обаче мечтите, освен че са безплатни, се и случват.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар