Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Без Синя Коледа, но със синя цел

Без Синя Коледа, но със синя цел

17-12-2017 Жаклин М??ХАЙЛОВ

През пролетта ФК Левски получава рядък ??анс да направи феновете си щастливи

Най-хубавата новина около футболен клуб Левски е, че страстите отново се нажежиха. Атмосферата е заредена с гръм и мълнии. ?? така трябва да бъде, представете си обратното пълно мъртвило около „Герена”. Поне докато не се измисли точна и ясна формулировка на градивна критика, когато нещата в Левски не вървят, ще ври и кипи. Ще плюят хорът на ветераните, изтъкнатите сини пера, неорганизираните фенове, градските дантели и всички, които не са в клуба и заради това не са доволни. Съжалявам искрено, но
няма как да
бъде различно

От юли месец изтече доста вода. Левски отпадна безславно от Европа, не спечели нито един важен мач в първенството и продължи за купата, след като срещна два съперника от Втора лига и един, който вероятно ще изпадне във Втора лига. При този баланс, съчетан с отвратителната игра на терена, градивната критика някак е неуместна. Много по-уместно е здравото плюене и повсеместно даване на акъл. Съветите са безплатни и със сигурност няма кой да ги чуе. Стигнахме и до основния проблем. Някои скудоумци и профани се опитват да отклонят огъня от истинските причинители на вредите за вековния син клуб. Все едно, че ветераните са длъжни да казват на черното бяло само защото в момента най-важно било синьото обединение. А пък феновете трябвало да ходят масирано на мачове, защото така се познавало дали обичат истински отбора. Да си мазохист обаче не означава да обича?? любимия отбор! Защо пък се вменява подобно задължение на изтъкнатите сини пера, умът не ми го побира. Перата пи??ат за читателите, а не за синьото обединение. А читателите очакват истината, или поне критична гледна точка.
Всичко, което се случва в синия клуб, е вследствие на некадърно и некомпетентно управление. Макар и да приех господин Русев с отворени обятия, година и половина по-късно отчетливо се вижда, че този човек не става за българския клубен футбол. Той е напълно неадекватен в ре??енията и отсъжданията си. Обградил се е с редки недоразумения като лицето Красимир ??ванов и не е направил нито един полезен ход през цялото си управление. Няма и да направи такъв в близко време. На всичкото отгоре подкрепя и сега??ното ръководство на БФС, все едно Левски при „своето момче Боби“ е ставал 5 пъти поред ??ампион. Затова е по-добре в близко време нито да прави треньорски смени, нито да участва лично в селекции. Времената са груби и арогантни и

във футбола
няма място

за фини и възпитани хора. Клуб като Левски трябва да се ръководи от човек със смело сърце, винаги готов да се хвърли в огъня за каузата. В този момент на грубо ритане по кокалчетата на Левски е необходим някой като Томас Лафчис. Само такъв див индивид може да компенсира видимото предимство на първия и втория в класирането по отно??ение на емоционалната привързаност. Може да си имат кусури собствениците на Лудогорец и ЦСКА, но никой не може да твърди, че не са готови на абсолютно всичко за любимия си клуб. Да, те наистина обичат клубовете си. Нещо, което при Левски липсва от 2008 година, ако приемем, че Наско Сираков е последният ръководител, който е бил готов да влезе в боя за синята кауза. А То??ко Батков се крие??е зад ??ирокия му гръб и праве??е почетни обиколки след европейските приказки!?
Под бой не се разбира да каже?? някоя глупост пред репортерските микрофони по адрес на противника или съдията, както го правеха много от овластените. Под бой се разбира да накара?? другите да се съобразяват с Левски. ?? най-важното - Левски да е в кондиция за битка. В каквато кондиция определено не се намира от доста време насам. А при Спас Русев пък съвсем.
Оттук нататък могат да се правят всякакви еквилибристики добър или ло?? треньор е Делио Роси и трябва ли да остане през пролетта. В интерес на истината, ако има в Левски ??еф, който ясно да му обясни какво се иска, Роси трябва да остане. Но с

ясни и точни цели

Ходът на историята даде отлична възможност да се формулират конкретни желания, които Роси задължително трябва да изпълни. Левски ще изиграе в първата половина на 2018 година 3, 4 или 5 мача с ЦСКА. Това са важните събития за пролетния полусезон. Спечелване на купата след, забележете, 11 години чакане. ?? да се попречи на ЦСКА да стане ??ампион. За сините фенове няма да има по-голяма радост от това да се случат и двете събития. Ако трябва да избират, определено ще се спрат на това точно Левски да спре ЦСКА за титлата, което може да стане три кръга преди края на първенството, след като вече са изиграни двата мача на първия и втория в класирането.
За протокола моето лично мнение е, че основната задача на двата гранда е детронирането на новия хегемон в българския футбол, но историческите натрупвания са толкова дълбоки, че за логика в процесите въобще не може да се говори. Както казват в Белград, „Мразя Цървена звезда, респективно Партизан, повече от смъртта“. От тази отправна точка е ясно, че страданието на противника е най-сладостното изживяване за привържениците на родните ни колоси.
Както добре се знае, феновете винаги имат право, но да се върна към спортните измерения на задачата, която предстои пред Левски. Безспорно отборът в следващите 6 месеца няма как да компенсира игровото си изоставане от Лудогорец и ЦСКА. Но никой не е казал, че в мачовете побеждава по-добрият. В последното вечно дерби например Роси намери вярната рецепта Левски да не бъде разгромен, че и да не бъде победен. ?? ако при Митов победата над ЦСКА бе плод на пълна случайност, то ремито при Роси си има??е здрава логика.
Естествено, Левски не може да губи всички мачове с идеята, че са важни само тези с ЦСКА. Но не е необходимо да се правят трагедии, ако през февруари сините не победят Ботев или пък завър??ат наравно със Септември. Няма смисъл да се създават нови колизии и да се правят генерални изводи. Наистина е по-добре всички да си затраем и да чакаме Видовден. Важно е да се гони прононсираната по-горе генерална задача. Ако Левски вземе купата, все тая дали ще са четвърти, пети или ??ести в крайното класиране на първенството.
?? така продължаваме напред без плюене, но с конкретни условия. Ако тези условия не се изпълнят, и Спас, и Делио, и Краси, и Асенчо, и сбирщината футболисти от кол и въже си отиват. Защото ако тази пролет се провалят, значи не стават за клуб като Левски. Ако обаче се справят, то тогава картблан??ът ще бъде безлимитен. ?? може би като в последната реплика от филма „Казабланка“ това ще е началото на едно красиво приятелство.