Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

05-07-2021 Батков: Ситуацията е много зле

Батков: Ситуацията е много зле

05-07-2021 Тема спорт

Бившият собственик на Левски Тодоро Батков бе гост в предаването „120 минути“ по bTV. В него той коментира сегашната ситуация на „Герена“ и провалените преговори с кандидата за мажоритарния пакет акции на клуба Джоузеф Диксън.

ЗА ДИКСЪН И ПРЕГОВОРИТЕ

Бях чул, че има някакви разговори, не знам подробности. Изненадах се от това, което съобщи Наско на Могилката на 24 май. След това вечерта се видяхме, той ми разказа накратко. Аз изразих съмнение, все пак 30 години съм корпоративен адвокат и имам опит в сделки по сливания, придобивания. Някак си не ми се връзва. България е рискова страна, има ниска покупателна способност. Да, Левски е голяма марка. Но клубът има много задължения, даже не знаем колко са, които трябва да бъдат покрити. Левски трябва всяка година да генерира от някъде минимум 10-12 милиона, за да може да се издържа. И едва след това идва инвестицията, която също е рискова.
Дали да се търси благодетел? У нас все още е нужен благодетел. Вземете водещите отбори – Домусчиеви са такива в Лудогорец, всяка година наливат здраво, въпреки че генерират приходи от евротурнирите. Гриша Ганчев е благодетел в ЦСКА, държавата е в Берое и Ботев Враца чрез електроцентралите.
Не искам да злобея, но може би адвокатите, които Наско Сираков е наел, трябваше да го предупредят. Човек, който идва да инвестира и носи чужди пари, които са му поверени, такъв се усеща. Все пак ние имаме опит. Диксън не приличаше на такъв. Не искам да го обвинявам момчето. Не искам да кажа нещо, но може би желаното той си го е представял за действителност (смее се).


СТРОЕЖ НА СТАДИОН

Стадионът може да се построи, но клубът трябва да бъде отделен, за да не носи инвеститорът риск и в стадиона, и в клуба. Държавата няма отношение, нашите стадиони са частна държавна собственост и са предоставени за ползване на клуба. Нормативната база позволява, ако клубът има желание, да му бъде учредено право на строеж. То е възмездно и се плаща – до 500 хиляди лева е без търг и конкурс, при над 500 хиляди трябва да има публична процедура. Може би тук трябва да се пипне законът, защото ние когато започнахме да правим злополучния А сектор, за да не отиваме на публична процедура и примерно да дойде някое подставено лице на ЦСКА да ни иска стадиона, ние платихме за 500 хиляди лева за 22 години. Като цяло нормативно няма кой знае каква пречка за строеж.


ЗА СИТУАЦИЯТА В КЛУБА

Много е зле ситуацията, не съм на себе си от няколко дни. Връщам се от Родопите. Всеки втори ме питаше како става. Тревожно е положението и мисля, че мълчанието не помага на никого. Така се увеличават въпросите. Да излязат от клуба и да кажат: Скъпи левскари, ситуацията е тази. Моля ви помогнете, който с каквото може – 2 и 5 лева, 10 или 100 хиляди лева. Има хора, които ще дадат. Давам и съвет, да обявят отделни сметки – за дарение за школата, за първи отбор. Та ние нямаме първи отбор, останали са 12 играчи. И не знам още как стоят, все пак са професионалисти и с това си вадят хляба. Феновете да не губят вяра. Левски го е имало и ще го има. Държавата вече няма какво да даде повече. Свърши тази работа с раздаването на пари и голи обещания.