Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

21-04-2020 Баскетболистите създават Асоциация за новия сезон

Баскетболистите създават Асоциация за новия сезон

21-04-2020 Тема спорт

Асоциация на българските професионални баскетболисти ще бъде създадена през лятото. Идеята на играчите, които са част от НБЛ, е да сформират сходен комитет по подобие на този в НБА, който да брани техните права в Лигата и федерацията. Водещите фигури в десетте клуба, които през изминалия сезон участваха в елита на родния баскетбол, вече инициираха неформално подобна асоциация. Тя бе представена от капитана на националния ни отбор Чавдар Костов по време на заседанието на НБЛ в края на март. Тогава обаче изявлението на гарда, че основната част от играчите държат първенството да се доиграе, не бе прието от всички, като се получи разделение на лагери на база мненията на ръководствата на самите им работодатели.
В резултат на случилото се тогава сега играчите са решени да докарат идеята за изграждане на асоциация до успешен завършек. Приоритет пред тях ще бъде след края на пандемията тя официално да стане факт. Подобна вече фигурира във футболното ни първенство, като има и във волейболния шампионат.
„Тема Спорт“ научи, че една от целите, които си поставят баскетболистите, е да имат представител в ръководството на федерацията и Лигата. Идеята е, той да стане част от Управителния съвет на централата, за да може Асоциацията да има по-голяма стойност и самите играчи да имат възможност на глас, когато се вземат определени решения за бъдещето на спорта. За да се случи това обаче, трябва да има провеждане на Общо събрание на БФБ. Такова ще бъде свикано или в края на тази година, или в началото на следващата. Въпросното заседание най-вероятно ще бъде и изборно, тъй като вторият мандат на Георги Глушков вече е към края си.