Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой

Барса се спаси благодарение на стила си

02-03-2010 Йохан КРОЙФ EL PERIODICO

Когато си в ло??а серия, е трудно да напипа?? верния ритъм. В събота Барса направи крачка в тази посока. Тимът е на правилен път, но все още не е там, където би трябвало. Крайното 2:1 (срещу Малага - б.р.), коствало усилия, емоции, труд и пот, показа две неща. Първо - дори на моменти да играе?? много добре, да има?? голямо предимство в притежанието на топката, да се движи?? и да подава?? правилно, да създава?? положения, отбелязването на гол си остава най-трудната работа. ?? второ, че трябва да си способен да играе?? по друг начин след 1:0. Към качеството и себераздаването трябва да се прибави и мисъл. Коства ни стра??но много, за да открием резултата. Този гол Барса си го заслужи, но цената бе прекалено висока. А после за малко всичко да отиде по дяволите.
Как ли? Тимът загуби контрола върху мача след попадението на Педро. В продължение на 68 минути играчите на Гуардиола направиха много повече добри неща, отколкото ло??и. Всички се движиха, всички се откриваха. Отваряха си пространства както през центъра, така и по фланговете. Положенията следваха едно след друго, а пропуските бяха толкова много, защото също толкова бяха головите ситуации. В един момент Барса напипа божественото сечение във футбола - атакува??е толкова често и толкова добре, че съперникът изобщо не може??е да напада. По този начин се върнахме към старата концепция, че защитата започва от атаката. Дори да не вкарва??, се чувства?? комфортно. Психически равният резултат те държи под напрежение. Но не само теб. Теб те държи под напрежение в атака, а нервите на съперника се хабят в защита.

Елементарно разсейване

При 0:0 губи?? две точки, а съперникът печели една. ?? когато накрая вкара??, нару??ава?? този начален баланс. Противникът вече не го урежда ситуацията. ?? какво прави? Реагира. А реакцията се състои в това да излезе от черупката, в която се бе заврял цял мач. ?? точно тогава Барса сбърка. В този момент от мача вече няма значение дали си заслужавал да води?? с 5:0. Единственото, което трябва да прави??, е да играе?? опростено и ефикасно. С много пасове и дълги разигравания. Съперникът винаги може да те изненада на контраатака, в крайна сметка играчите му не са каменни фигури. Но когато го стори, при положение че си повел в резултата, значи си загубил съкровището си: топката.
??зравняването върна всичко по местата си. Мачът започна отначало - те в черупката си, а ние в атака. Разумът, който ни липсва??е при 1:0, се завърна с гола за Малага, но времето вече бе малко. Футболната логика ни задължава??е да генерираме свободни пространства в колективен, а не в индивидуален план. ?? точно така дойде вторият ни гол - най-красивият момент в мача. Перфектно движение на топката, дълбочина и отлични три паса. Нито прекалено късно, нито прекалено рано. Замисълът и изпълнението бяха страхотни. Чудесен гол, без съмнение, но урокът остава: трябва да знаем как да приспиваме съперника, но и как да играем с предимство в резултата.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар