Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Байя – най-социалният клуб в бразилския футбол

Байя – най-социалният клуб в бразилския футбол

16-11-2019 Джошуа ЛОУ ESPN

Трикольорите намалиха цените на билетите, дадоха глас на феновете си, решиха политически въпроси и се посветиха на „обич, интеграция и любов“

Докато играчите на Байя излизаха на терена за мача си срещу Сеара от Серия А миналия месец, имаше нещо поразително в техните екипи. Елегантните сини, червени и бели ивици бяха покрити от черни петна около врата, под мишниците и на подгъва. Не случайно изглеждаше, че са разлели кутия боя върху фланелките си. Трикольорите направиха изявление.
През последните 2 месеца стотици тонове дебел суров нефт бяха изхвърлени по плажовете на североизточната част на Бразилия. Никой не знаеше откъде идва петролът, а отговорът на правителството беше ужасно неадекватен. „Не се знае какъв може да е мащабът на бедствието“, казва президентът на Байя Гилерме Белинтани. Затова клубът реши да отговори.
Намесата на трикольорите по този въпрос не е изненада за футболните фенове в Бразилия. През последните две години Байя разви репутация на най-демократичния и социално ангажиран отбор в страната, провеждайки кампании по въпроси като расизъм, правата на хомосексуалните, демаркация на коренните земи и отношението към жените на футболните стадиони. В същото време те успяха да намалят цените на билетите, да увеличат приходите си, да изплатят част от дълга, който осакатяваше клуба, а на всичкото отгоре одобриха и резултатите си на терена.
Байя от град Салвадор е единственият тим в североизточния регион на Бразилия, спечелил две титли през 1959-а и 1988-а. Клубът е изключително популярен, но беше затруднен от лошото ръководство за дълго време. „Отборът се управляваше от три семейства в продължение на десетилетия. Всички те имаха сходни характеристики – недемократични и популистки. Натрупаха огромен дълг, а проектите бяха краткосрочни. Прекарахме сезони 2006 и 2007 в третото ниво. Това беше пикът на лошото управление“, казва Белинтани.

Феновете се разболяха

от некомпетентността на върха, затова решиха да заемат позиция. „Движение, наречено „Демокрация Трикольор“, бе създадено през 90-те години на миналия век. През 2013-а битката бе спечелена“, допълва президентът на клуба от Салвадор. Те поеха и трансформираха отбора – „възстановен“ е терминът, който използва Белинтани.
Белинтани е третият президент, откакто феновете поеха Байя. Той казва, че има три цели, когато е бил избран миналата година – да осигури финансово отбора, да постигне успех на терена и да приложи „утвърдителни действия“. За да постигне последната си задача, той създаде нов отдел в клуба, който ръководи кампаниите, извели Байя на челно място в битката за права на много потиснати групи хора в Бразилия.
Нелсон Барос Нето, който работи като мениджър по комуникациите и управлява новия отдел, казва, че в социалните мрежи има няколко групи с фенове – антрополози, социолози, учители, адвокати, мъже, жени, чернокожи, коренни хора, глухи, слепи, с физическо увреждания и др. Там всички те заедно решават кои проблеми да бъдат засегнати. „Очевидно има възпоменателни дати. Месецът на жените е през март, а Денят на децата през октомври. Но ние се опитваме да не се придържаме към тях. Опитваме се да дриблираме около тях. Искаме да говорим за каузите на жените през цялата година, а за проблемите с хомосексуалните не само в деня на прайда“, категоричен е Барос Нето.

Байя за първи път
привлече вниманието

на медиите по време на Месеца на черното съзнание миналия ноември, когато екипът излезе на терена с имената на 20 исторически черни бразилски лидери на тениските си. Имената варираха от Дандара и Зумби дос Палмарес – двама водачи, поробени през 17-и век, до майстора на капоейрата Моа де Катенде, който беше убит преди година при политически мотивирана атака.
През април пък пусна видеоклип, показващ коренните бразилци, символично рисуващи белите линии на футболно игрище. През май Байя създаде приложение за жени, които да подават сигнал за тормоз вътре в стадиона. След това информацията се предава на специализирано полицейско отделение. Клубът показа подкрепа и към правата на хомосексуалните, а в Деня на майката играчите

излязоха на терена
с плакати на
изчезнали деца

призовавайки всеки с информация да помогне. „В един случай намерихме местонахождението на едно дете. Не можете да сложите цена за това“, усмихва се Барос Нето. В седмицата преди Деня на бащата Байя предостави безплатни тестове за бащинство в клубния магазин, обединявайки десетки деца с бащи, които не са виждали.
Играчите също са част от този подход. „Това е нещо ново в нашата работна среда, но вярвам, че Байя вече повлия и на други клубове. Надявам се, че като футболисти можем да бъдем по-активни по тези въпроси. Не всеки ще е съгласен по определени въпроси. Но лично мен ме мотивира. Футболът свързва хора, които имат за цел да правят добро“, категоричен е вратарят Дъглас Фридрих.
Роджер Машадо е един от двамата тъмнокожи треньори в бразилския елит. Той

обра заглавията

миналия месец, когато произнесе мощна реч на пресконференция след мач. Наставникът осъди структурния расизъм в бразилското общество. На въпрос за социалната ангажираност на клуба той отговаря: „Байя ми даде смелост да направя тази декларация. Ако в края на книгата за моя живот е написано: „Този индивид помогна за изграждането на спорт, но преди всичко спомогна за използването на спорта като инструмент за трансформация“, ще мога да умра в мир“.
Освен със социалната ангажираност Белинтани се справя добре и с другите си две цели. Приходите на Байя са нараснали от 17,7 млн. паунда през 2017-а до 31,7 млн. тази година, а дългът е намален от 35,5 млн. до под 30 млн. Въвеждането на по-евтини билети помогна. Те върнаха феновете обратно в клуба, а членовете нараснаха от 14 000 до 45 000.
Тимът играе във великолепната „Арена Фонте Нова“ – един от стадионите, изграден за Мондиал 2014, но това не означава, че са започнали да таксуват премиум цени. „След световното първенство хората мислеха, че ще продължим като ФИФА – високи цени на билетите, храните и напитките. Прочетох статия за Борусия Дортмунд, в която пишеше, че клубът определя цените на билетите въз основа на цената, необходима за запълване на стадиона.

Обърнахме логиката,
наложена от ФИФА

и феновете се върнаха“, казва Белинтани.
Средната посещаемост нарасна до 25 000 – шесто място в цялата страна. А феновете се радват на страхотен футбол. Байя записва най-добрата си кампания от години, намирайки се на 9-о място в класирането. През следващата година те ще отворят и ново учебно заведение.
В регион, който страда икономически и хората често са подложени на предразсъдъци от останалата част на Бразилия, реакцията на феновете беше изключително положителна. „Има хора, които не се интересуват от футбол, а от нашите позиции. Дори привържениците на нашия съперник (б.р. – Витория Байя), твърдят, че искат да видят същото нещо там“, споделя Барос Нето.
Байя е отборът на хората, но не всички одобряват новия подход. „Когато загубим два или три мача, оплакванията започват. Боли. Твърдят, че правим прекалено много социални неща и не обръщаме внимание на футбола“, натъжава се Белинтани.
Барос Нето допълва: „Хората казват, че сме комунистически клуб. Но всички неща, които сме направили, са хуманитарни и имат основа в нашата конституция. Това са въпроси, които надхвърлят партийната политика. Искаме този подход да стане част от тъканта на клуба. Ние сме отбор, който съобщава проблемите и практикува това, което проповядва“.
„Нашият град е беден, с един от най-ниските БВП на глава от населението в Бразилия. Това е черен град, с много силна култура и история на съпротива и борба. Нямаме черни хора или жени на важни позиции. Как да провокираме промяна? Това е следващата фаза. Футболът има огромно влияние. Ако един клуб даде този пример, вероятно и други организации ще го последват. Един клуб може да бъде канал за комуникация за агресия, насилие и нетърпимост. Но може да бъде и канал за обич, интеграция и любов“, завършва Белинтани.