Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

15-11-2017 БФС отново погази всички правила

БФС отново погази всички правила

15-11-2017 Никола ДЪРПАТОВ

Преди седмица в родния футбол избухна поредният скандал. Аматьорският Футболен клуб "Централен спортен клуб на армията 1948" ЕАД показа на ??ироката публика дългоочакваните документи за своето членство в БФС. Служебната бележка, която представи членът на УС на клуба Никола Газдов обаче породи нови въпроси, които трябва най-накрая да получат своя отговор от страна на футболната централа. От документа става ясно, че клубът е одобрен за временен член на футболния съюз на заседанието на ??зпълкома на 20 юни 2017 година. Големият проблем в случая е, че това действие се е случило точно две седмици след изиграването на баража за попълване на състава на Трета лига за сезон 2017/2018, който Футболен клуб "Централен спортен клуб на армията 1948" спечели драматично след изпълнение на дузпи срещу ФК Брацигово. Веднага след мача от Брацигово пододаха жалба до Зоналния съвет на БФС в град София, в която твърдяха именно, че техният опонент не е член на БФС. В случая е важно да се отбележи, че членството във футболната федерация е задължително условие за участие в такъв мач и е залегнало в наредбата на Зоналния съвет за провеждането на квалификациите за Трета лига. В документа също така изрично се уточнява, че в случай че победителят във финала за първенец на София не отговаря на задължителните условия (наличие на стадион, ДЮШ и членство в БФС), то в баража участва другият финалист, който в случая бе Надежда Доброславци. Само седмица след това на 14 юни ФК Брацигово получи отговор, че техният опонент бил член на БФС още от юли 2016 и поради това жалбата се отхвърля. Сега разбираме, че от

БФС чисто и просто
са излъгали,

защото споменатият тим сам показа документи че нито на 6 юни, нито на 14 юни е имал качеството на член на федерацията. Членството е възникнало на 20 юни 2017 и именно това хвърля сянка върху въпросният бараж. В случая БФС, за да изпълни повелята и да пробута този тим в Трета лига, е успял да ощети цели 19 свои редовни члена. Най-засегнати са тимовете на Надежда, които бяха ли??ени от правото на участие в баража, както и на Брацигово. Естествено засегнати са и всичките останали 17 участника в Югозападната Трета лига, които в момента се състезават за правото на промоция със съперник, който изобщо не е трябвало да присъства в тяхната група. ??менно тук се появява и следващият ключов въпрос. Как точно БФС смята отново да погази всички правила в случай че Футболен клуб "Централен спортен клуб на армията 1948" ЕАД завър??и като първенец в Югозападната Трета лига? Докато това лято просто трябва??е да бъдат подведени скромните тимове на Надежда и Брацигово, то през следващото лято

Борислав Михайлов
вече ще трябва да
нару??и правила на УЕФА.

В случая опираме отново до прословутия член 12 от лицензионната наредба, който е категоричен, че всеки кандидат за лиценз за Втора професионална лига трябва да е бил член на БФС в продължение на поне две години. При положение, че споменатият клуб е приет на 20 юни 2017, то според изискванията на чл.12 той може да кандидатства за място сред професионалистите най-рано през лятото на 2019 година. ?? това е правило, което е спуснато от УЕФА и трудно може да бъде заобиколено без основателни причини. В лицензионната наредба естествено има вратичка, която позволява на ??зпълкома на БФС да приложи изключение, но единственото основание за това е "голям обществен интерес", какъвто трудно може да бъде открит при клуб със средна посещаемост от около 100 човека.
Най-интересната част в случая е, че

Футболната централа
отново играе двойна игра

и прилага различни стандарти спрямо клубовете. Само преди 2 години тимът на Аида Караманци печели безапелационно окръжната група в Хасково. Седмица преди баражите за попълване на тогава??ната югоизточна "В" група обаче състезателите и ръководителите на клуба с ужас научават, че мечтата им за промоция се отлага във времето и те няма да могат да играят. Причината е тривиална: Аида не е член на БФС към онзи момент, нещо което важи за още десетки други клубове в четвъртото и петото ниво на футболната пирамида. През 2011 година пък правилата са приложени стриктно спрямо сега??ния член на Първа професионална лига Верея Стара Загора. След като печели ОФГ Стара Загора, Верея се изправя в ре??ителен мач за място във "В" група срещу дублиращият тим на Хасково. Старозагорци печелят драматично след дузпи, но в последствие техният триумф е анулиран, а за следващият кръг на пресявките се класира Хасково II. Причината е същата - Верея по онова време не отговаря на изискванията на наредбата за участие във "В" група, като при това нару??ението е действително минимално.
В тази връзка трябва да отбележим и друго важно обстоятелство.

Молбата за членство
не поражда права!

В последните дни бе направен опит да се лансира теорията, че Футболен клуб "Централен спортен клуб на армията 1948" ЕАД бил подал молба за членство преди края на сезона и поради това нямало проблем. Напротив, проблем има! Първият и основен такъв е, че самото подаване на заявление и на документи изобщо не гарантира, че те ще бъдат одобрени и изобщо разгледани.
БФС отдавна е доказал, че за едни е майка, а за други е мащеха. ФК "Атлетико" (Монтана) примерно е основан още през януари 2016 година, а малко по-късно кандидатства и за членство. Отборите му си участват в състезания и турнири, но членството и до ден дне??ен не е факт, което пък показва, че подчинените на Борислав Михайлов отново мерят с различен ар??ин и прилагат двойни стандарти. За едни молбата се разглежда едва ли не на секундата, докато други могат да чакат с години за заветното ре??ение. Така Атлетико (Монтана) си чака чинно своя ред, който може да дойде, но може и да не дойде, но през това време те права на член нямат, въпреки че имат писмо от Аматьорската лига, че всичко с документацията им е наред. Ясно и кратко! Така че е крайно време БФС да спре да се крие и отговори на няколко въпроса, които живо вълнуват ??ироката футболна общественост:
1. Кое наложи допускането на нелигитимен участник в Трета лига през настоящия сезон?
2. Защо ФК Брацигово бе излъган от Зоналния съвет, че Футболен клуб „Централен спортен клуб на армията 1948“ е член на БФС?
3. Защо БФС нару??и собствената си практика от миналото и не публикува списък с новоприетите членове на федерацията след проведеното заседание на ??К на 20 юни 2017 година?
4. Защо едни клубове се приемат по експресната процедура и при пълна секретност, докато други напълно изрядни такива чакат с години?
5. Смята ли БФС да нару??и задължителните разпоредби на чл.12 от лицензионната наредба през следващото лято?
6. Защо правилата важат за едни клубове, а за други просто се отменят?