Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

30-10-2019 БФС отнесе 165 750 лева глоба

БФС отнесе 165 750 лева глоба

30-10-2019 Тема спорт

Дисциплинарната комисия на УЕФА наложи тежка финансова глоба на БФС и затвори националния стадион за 1 мач след расистките изцепки на мача с Англия. Освен това сме поставени под 2-годишна пробация. При ново подобно провинение през следващите 2 лета "Васил Левски" ще бъде затворен за още една среща.
Така евроквалификацията с Чехия на 17 ноември ще е при закрити врата, но пък контролата с Парагвай на 14-и ще е отворена, тъй като наказанието е само за мачове под егидата на УЕФА.
БФС ще трябва да заплати доста тежка обща глоба в размер на 85 000 евро или 165 750 лева заради расистките прояви и неуважително поведение по време на изпълнението на националния химн на гостуващия отбор преди началото на споменатия двубой. От тази сума 146 250 лв. са заради расизма, а останалите - заради химна. Централата също така е задължена в следващите 2 мача да разпъне транспарант на УЕФА с надпис "Не на расизма".
"БФС държи да подчертае, че инцидентите от 14 октомври не успяха да попречат на професионалната и ефективна реакция на всички отдели и звена на централата. Благодарение на усърдната и компетентна работа на администрацията на БФС и правните партньори на Съюза, както и на перманентните усилия в борбата с расизма, ксенофобията и нетолерантността по трибуните, българският национален отбор избегна по-тежки санкции.
Искрено вярваме, че в бъдеще българските футболни фенове ще докажат с поведението си, че неоснователно са станали обект на обвинения в липса на толерантност и уважение към съперниците. Това ще е от полза за всички - както за футболистите, така и за феновете, а и за международния спортен престиж на България. Българският футболен съюз ще информира допълнително притежателите на пакетни билети за мачовете на националния отбор за начините, по които ще бъдат компенсирани", обявиха от БФС.
Санкция има и за Англия, но съвсем скромна - 5000 евро за неуважително поведение по време на химна. Ще има глоба и заради недостатъчен брой стюарди за гостуващата агитка. На Острова реагираха остро срещу наказанието на България, което им се стори малко.