Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

26-03-2020 Атанас Узунов: Рано е да се говори за отлагане на конгреса

Атанас Узунов: Рано е да се говори за отлагане на конгреса

26-03-2020 Тема спорт

Административният директор на Локомотив Пловдив и бивш топсъдия у нас и в Европа Атанас Узунов даде кратко интервю пред „Тема Спорт” за футболната ситуация в страната в условия на криза и в частност за реферите.

Г-н Узунов, как сте в тези дни на извънредно положение?
- Благодаря добре. Спазвам указанията и уплътнявам свободното време. Предполагам, както всички българи.
Как ще коментирате решенията на БФС от понеделник за евентуален рестарт в началото на май?
- Чакаме и ще видим какво ще стане. Никой не може да гадае какво ще се случи. Каквото и да предполагаме, жестоко се лъжем. Мисля, че решенията на УЕФА в крайна сметка ще изиграят крайна и важна роля. Големите футболни нации също са в неведение затова как ще завършат първенствата си и дали това въобще ще се случи. А що се отнася до Локомотив Пловдив, там има хора, които да коментират тези неща.
Колко тежко ще се отрази всичко това на клубовете?
- Всички се надяваме да е по-малко, но и това е в сферата на предположенията и догадките. Футболът е свързан с икономиката и производството на собствениците. Когато те не изкарват пари, няма и за клубовете. Нещата са навързани. За да се плащат заплатите на футболистите, парите трябва да идват отнякъде. Възможно е и спонсори да се оттеглят. Техните бизнеси също са зависими. Така че ситуацията е извънредна и непредвидима.
Как ще рефлектира кризата върху съдийството? Заговори се за намаляване на съдийските такси...
- По принцип в България съдиите имат и други професии. Не разчитат само на съдийството. У нас то не е професионално, а е по-скоро хоби, ако мога така да го кажа. По отношение на таксите Съдийската комисия е тази, която трябва да каже как ще се процедира.
Може ли да се говори за отлагане на конгреса, който е след два месеца и половина, след като така и така засега няма обявени кандидати?
- Мислям, че е рано за такава мярка, но да се надяваме, че до 7 юни нещата ще са по-различни. Пандемията ще отмине и ще се върнем към нормалния си начин на живот. В момента просто не могат да се правят никакви дългосрочни планове и сметки.
Като цяло, има ли възход в българското съдийство в последно време?
- Възход има само в част от съдиите. Олицетворение на тях е Кабаков, който получава все по-често наряди за големи мачове в Европа. У нас има трима-четирима съдии на топниво. Другите тепърва трябва да влизат в това русло, което се изисква за българския футбол.
Осъзнават ли клубовете не само у нас, а и по света пред какво са изправени?
- Мисля, че да. За всички ще е трудно. Не говоря само за футбола. Знаете какви са договорите на футболистите в големите клубове и първенства. За какви суми става въпрос. Няма да е лесно и на такива клубове като Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Ювентус, Барселона, Байерн, Реал Мадрид, въпреки че са машини за правене на пари. Предполагам, че ще има намаляване на заплатите. Виждате, че в някои клубове у нас и по света самите футболисти декларират вече готовност за намаляване на заплатите.
Като близък и до политиката, какво ще се случи със строежите на стадионите в Пловдив?
- Нещата са замразени. Мисля, че в момента светът се променя и въобще не му е до спорта. Въпросът е да се спаси нацията, колкото се може по-бързо.