Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Арсен Венгер: Финалът в ЛЕ е като кошмар за Арсенал

Арсен Венгер: Финалът в ЛЕ е като кошмар за Арсенал

26-05-2019 Джон КРОС Mirror

Наслаждавам се на живота след футбола, но скоро ще се завърна, заяви французинът, който остро нападна УЕФА за ситуацията с Мхитарян

Когато Арсен Венгер се сбогува с Арсенал с театрален поклон след четири десетилетия в треньорството, той едва ли си е представял как изглежда един ден далеч от онова, което той описваше като „жегата“. Сега, година след този момент, французинът си задава въпроса какво наистина иска да прави с футболната си мания. Този спорт все още го омайва и не му дава мира.

През миналия май Венгер започна процеса на преоткриване на самия себе си. Той признава, че животът далеч от „пещта“ е по-малко шокиращ, отколкото е очаквал: „Не е толкова трудно, защото в живота се състезаваш и бориш с другите, но и със себе си. Второто е по-тежко. Дори сега си задавам въпроса какво е следващото ми ниво. Вероятно ще напусна този свят с тази мисъл в главата си. Това няма да се промени“.
Нивото, което той е намерил през последната година, е изненадващо приятно: „Чета много, ежедневно тренирам различни спортове. Тичам по около десетина километра всеки ден. Пътувам. Направих някои задълбочени анализи на играта, благотворителни акции, конференции за треньорството, мотивацията и смисъла на живота. Всъщност аз винаги съм под стрес. Но това, което е добре, е, че не трябва да ставам рано или ако имам интересен обяд, не ми се налага да напускам, защото имам ангажимент. Открих

свободата на времето

и ми харесва“, категоричен е 69-годишният специалист.
В последните дни на кариерата си като мениджър на Арсенал той се притесняваше как ще запълва времето си и не беше сигурен как ще се получи: „Бях пред неизвестното. Започнах с треньорството на 29 и не спрях, докато не стигнах 69. Това са 40 години. Отначало си помислих: „Да върна ли отново тази жега?“. Мислех, че ще ми отнеме известно време да свикна с мисълта, че съм извън футбола“.
Свободата да спре за секунда и разнообразието от ангажименти, които той избира, го презаредиха. Забележителното обаче е, че повечето от тях все още са дълбоко свързани с футбола. Тази седмица

Венгер игра
срещу Мбапе

на благотворително събитие за болни деца в Париж (б.р. – бързо отбелязва, че е спечелил). На следващия ден в Лондон обяви инвестицията си в ново спортно устройство за данни – PlayerMaker, което според него е голям напредък в науката.
Тази част от играта винаги го е впечатлявала, още от първите му дни като наставник на Монако: „През 1987/88 разработвахме рейтинги на изпълнение от футболистите на компютри. Работихме ден и нощ, за да измерваме точно представянето им. Бяхме с 20 години по-напред от времето. Направихме някои подобрения, за да преценим играчите. Открихме някои, които имаха заложби на звезди, а след това те се превърнаха в наистина добри играчи. Футболът дълго време бе изолиран от науката. Сега обаче не е така. Може би защото мениджърите са под толкова сериозен натиск и искат да имат подробни данни за своите състезатели. Кога да ги натоварват допълнително, кога се нуждаят от почивка“.
PlayMaker е чип, който е прикрепен към обувките на силиконова каишка и прави по-усъвършенствани измервания от своите предшественици. „Инвестирах в тази компания, не съм тук само заради рекламата. Вложих парите си. Защо? Защото мисля, че това е най-точната и най-малко смущаваща система. Вярвам, че науката може да ни помогне да разберем света около нас. Обективните измервания могат да ни направят по-силни“, допълва Венгер.
Златната реплика на трофея от Висшата лига за непобедимия сезон на Арсенал е

един от малкото сувенири,
които французинът пази

Той е на специално място в къщата му. „Това е едно от малкото неща, които задържах, защото сезонът тогава беше безупречен“, усмихва се 69-годишният специалист.
В сряда топчиите ще играят финал за Лига Европа срещу Челси, а Венгер го определи като „малък кошмар“. Той изрази своето разочарование, че Мхитарян се чувства длъжен да не пътува с тима поради опасения за безопасността му. По традиция арменците не са добре дошли в Азербайджан заради спора за района Нагорни Карабах. „Подобни неща не трябва да се случват във футбола и в съвременния свят. Политиката не трябва да има връзка с играта. Как може УЕФА да допусне играч да не е на линия за толкова голям мач по политически причини? Този финал се превърна в нещо като кошмар за Арсенал. Проблемът е голям и заради феновете. Пътуването до Баку е скъпо и сложно. Клубовете са добре, те живеят в идеални условия и имат хубави бизнес места. Подкрепям Арсенал и така ще бъде завинаги. Това е моят клуб.

Дадох си живота за него

Сега просто ги наблюдавам като фен. Щастлив съм, когато печелят, и съм тъжен, когато не играят добре. Но веднага след това се опитвам да се дистанцирам“, споделя Арсен.
Венгер, който отхвърли няколко предложения за работа, е готов да се върне в играта: „Бъдете сигурни в това. Но дали ще бъде като мениджър или на друга позиция, не знам. Апетитът и желанието ми все още са тук. Стигнах до заключението, че искам да споделя това, което научих в живота си. Футболът все още е моята страст, а всичко може да стане много бързо“.
Този велик футболен ум на нашето време може да не е сигурен какъв маршрут иска да поеме в бъдеще, но предаността му към играта няма да бъде пропиляна: „Върша различни неща с по-малка интензивност. Имам по-добра перспектива за това, което се случва. Виждам грешките, които мениджърите правят… но този път не плащам за тях“.