Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

10-11-2016 Анди Мъри - 30 години път към върха

Анди Мъри - 30 години път към върха

10-11-2016 Назаем от SPORTCAFE

??грата на Анди Мъри е съпроводена с постоянно крещене. Крещи на себе си и на ракетата, мърмори си под носа и все нещо нарежда.

В почивките чете някакви странни бележки, написани с разкривения му почерк, след което се завръща на корта и продължава да крещи и да мърмори.

Странна птица е ??отландецът - няма спор в това.

От Голямата четворка, която пи??е законите на мъжкия тенис през последните 12 години, Анди е най-неспокойният и обремененият.

Всеки път езикът на тялото му е вън??ният изказ на кълбото от нерви, което се е загнездило в него.

Неведнъж лабилната му натура бе причината специалистите да подлагат на съмнение не толкова качествата му, колкото способността му да се конкурира със стоманените нерви и непреклонните характери на останалите трима.

Допреди няколко дни. До 6 ноември 2016 г., когато всички въпроси на съмнение увиснаха във въздуха.

Мъри се изкачи до първата позиция в световната ранглиста и сътвори рядко явление в съвременната игра. От първата успе??на атака на върха на Роджър Федерер през февруари 2004 г. само Рафаел Надал и Новак Джокович (с изключителните 135 титли помежду си) бяха успявали да окупират първата позиция.

За сравнение - Анди Родик, последният водач в ранглистата преди четиримата Великолепни, успя да спечели 35 турнира през 13-годи??ната си кариера - двойно по-малко от Рафа и Ноле. Въобще да не замесваме Роджър и факта, че те продължават да играят.

?? въпреки че Анди трудно смогва??е да поддържа великолепието на останалите трима в елитната компания, съумява??е да се придвижва вкупом с тях.

С важни победи във важни моменти все се намесва??е в сюжета, но и най-големите му поддръжници не вярваха, че е достоен да получи главната роля.

Повече от 7 години след първото си достигане до №2 в ранглистата, Анди направи ре??ителната крачка. Първоначално по-плахо, но накрая уверено и безкомпромисно, за да запи??е името си като най-възрастния дебютант на върха в историята.

540, 411, 64, 17, 11, 4, 4, 4, 4, 3, 4, 6, 2. 1?

Не се опитвайте да разгадаете сложна числова редица. Това са номерата, под които Анди завър??ва??е сезоните. Единицата на 14-ия е под въпрос, тъй като на финалния Мастърс следващата седмица първата позиция в ранглистата отново ще се разиграва на корта в "The О2 Arena".

Джокович твърде бързо може да си върне това, което загуби, но дори и да успее да го стори, това по никакъв начин няма да омаловажи постижението на Анди, който за пореден път сбъдна мечтите на нацията.

А той знае как да го прави.

През 2013-а стана първият британец, който печели Уимбълдън от 77 години след Фред Пери.

През 2016-а стана първият поданик на кралицата с две титли от "свещената трева". Също така защити олимпийската си титла, което не е правено на сингъл, а точно преди година изведе Великобритания до трофея от турнира за Купа "Дейвис".

Накрая и първото място в ранглистата!

Сумирайте горните редове в съзнанието си и в него ще изникне образът на спортното величие, което представлява Анди Мъри.Тези постижения са показателни и за психиката на ??отландеца, чиято устойчивост толкова често е предмет на дискусия.

Старата му слабост бе на път да се прояви в най-неподходящия момент миналата седмица в Париж. Джокович бе отстъпил на Марин Чилич по-рано през деня и атаката на първото място в ранглистата минава??е през задължителна победа над Тома?? Бердих.

Без нито една възможност за пробив до 6-6 двамата стигнаха до тайбрек, а Анди се оказа в невъзможна ситуация при 1-6 и пет поредни сетбола за чеха.

Когато си ре??ил да стигне?? до върха обаче, няма невъзможни неща. Мъри взе 6 поредни точки, след което отрази още две възможности на съперника за спечелването на сета, преди да го пречупи с 11-9.

Поведението на класните опоненти също е обективна оценка за това, което представлява??.

В продължение на месеци Анди си изгради репутация на непробиваема стена, което работи в негова полза. ?? всеки път, когато някой изкачи тази стена с надеждата, че ще я премине, идва непреодолимият страх от високото.

Рутинни волета се спират в мрежата, сервисът престава да работи, а ракетата праща топката постоянно от гре??ната страна на линията. Така бе??е и с Бердих.

Когато си се превърнал в ма??ина за победи, късметът също те покрива. Първото място в ранглистата стана факт без дори Мъри да се съблече по екип, след като Раонич се отказа на полуфиналите, а накрая дойде и титлата в Париж.

Анди бе преминал като през малка гара само седмица по-рано през Джон ??снър във Виена, но сега американецът бе твърдо ре??ен да не се даде без бой.

С помощта на уникалния си сервис гигантът е способен на всичко, но не и когато срещу себе си има тази версия на Мъри, влязла в режим "безгре??ие".

Големия Джон се пребори за сет, но ре??ителен пробив за 6-4 в третия сложи точка на спора и първата позиция в ранглистата бе гарнирана и с титла от престижния турнир.

Анди не креще??е. Публиката - също. Шумът в залата бе единствено от бурните аплодисменти на хората, които се бяха изправили на крака.

Това бяха овации за почти 30-годи??ен труд и упоритост. Защото кариерата на Анди при професионалистите започна през зимата на 2005-а, но пътят му към върха е стартирал още с първото му проплакване в Глазгоу на 15 май 1987 г.

***

Животът не е кратък. Окъсяването му е постепенен процес. Много е важно каква е настройката и възприятията на човек.

От началните си мигове на този свят се потапяме в необятието на възможностите и перспективите.

Поставяме си цели, които изпълняваме или не успяваме. Но независимо от резултата - продължаваме да се учим. До сетния миг.

Затова някои мъдри хора смятат, че битието ни се измерва повече с тежките загуби в него, отколкото с триумфите.

Обяснението? Простичко е. Щом си претърпял ново поражение, значи си се възстановил от предходното и си продължил напред.

Нагледното доказателство? Анди Мъри.