Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Алиансът, който ще  промени света на НХЛ

Алиансът, който ще промени света на НХЛ

13-06-2020 Кен КЕМБЪЛ, SI.com

Поемаме инициативата, защото ни омръзна да чакаме някой друг да направи нещо, отсече Ивендър Кейн

„В нашия спорт определено има проблем с расизма. Той бе избутван настрани и прикриван, откакто започнаха да играя хокей, а това е огромен проблем, към който трябва да се отнесем с огромна отговорност”. Това заяви съоснователят на „Алианс за хокейно разнообразие” Ивендър Кейн.
7-та членове на новосформираната организация са изиграли общо 4492 мача и продължават да са част от НХЛ. Да запишеш само един мач в най-добрата Лига на планетата си е изключително трудно постижение дори за хора, които са израснали със сериозни предимства. А в техния случай е честно да се каже, че въпросните 7 мъже не са имали подобен лукс. И за всички е ясно, че те е трябвало да преодолеят допълнителни бариери, които голяма част от белите им колеги дори не могат да си представят.
Напук на всички прогнози един от тях (Тревър Дейли) спечели две купи „Стенли“, друг (Джоел Уорд) се сдоби с висше образование, а поне трима (Уейн Симъндс, Крис Стюърт и Дейли) са успели да преодолеят значително социално-икономическо неравноправие, за да се издигнат до най-добрите играчи в света и да пробият през значително по-лоши условия, за да стигнат до НХЛ. Двама от тях (Ивендър Кейн и Симъндс) са спечелили златни медали от световното първенство за младежи, един (Мат Дъмба) има злато от световното първенство и един (Кейн) е спечелил Мемориал къп (канадския трофей). Отлична работа, господа.
И може би именно заради всичко това членовете на новия алианс са си поставили много значителни цели пред себе си. Ако не сте разбрали, става въпрос за хора, които са постигнали много в кариерите си. А създавайки алианса по-рано през седмицата, те открито прокламираха: „Нашата мисия е да разобличим расизма и липсата на толерантност в хокея”. Изявлението им продължава по следния начин: „Надяваме се, че всеки, който обуе кънките или седне на трибуните, ще го направи, без да го вълнуват раса, пол или социално-икономическото минало и ще може да изрази културните, личностни и общи ценности, които има, без да се страхува от ответен удар”.
Когато си решил наистина да направиш промяна, няма как да излезеш на преден план, просто за да отбиеш номера, без да се целиш в нещо голямо. Алиансът трябва да бъде поздравен за сериозните цели, които си е поставил, още повече на фона на случващото се както на леда, така и извън него в последните месеци. Събития, които доказаха, че това, което тези 7 личности искат да променят, вече е напълно наложително и трябва да се случи по един или друг начин. „Ние сме си поставили определени цели и онова, което зависи от нас и е по силите ни – ще го направим, без значение от цената”, отсече Кейн, който е съосновател заедно с Аким Алиу. „Не искаме да направим нещо, което само изглежда добре, да е някаква обикновена опаковка, без съдържание в него. Искаме да поемем инициативата. Омръзна ни да чакаме някой друг да направи нещо, защото, за да съм честен, вече от 11 години само чакам, откакто съм станал част от тази Лига. Смятам, че пред нас се е открила страхотна възможност да вземем контрола в свои ръце и да спрем да бъдем зависими от висшия ешелон. В нашите възможности е да направим промяна в мисленето на хората и в културата на нашия спорт”, каза още Кейн.
Отзивът от създаването на алианса от страна на останалите играчи в Лигата е доста положителен. И на база събитията по света, свързани с протестите, в момента всички в Лигата – от ръководство до редови състезатели, държат да станат част от решението на проблема, така че времето за промяна е настъпило. Тук не говорим за слогана „Хокеят е за всички”, който толкова се харесва на ръководството на Лигата, но всъщност често е оборван от статуквото. Алиансът наистина ще работи с шефовете на НХЛ, за да направи така, че това да се превърне в реалност и хората от малцинствата да почувстват, че могат да са част от случващото се, а не просто да го гледат отстрани.
Но говорейки за Алианс за хокейно разнообразие, това не означава само различни раси и вероизповедания. Целта трябва да е много по-голяма и не случайно, в часовете след като бе създаден, той вече бе под обстрел заради липсата на жени в него. Кейн обаче призна, че съвсем скоро структурата ще се отвори и ще включи и представители на нежния пол. Но в кратък срок това няма как да се случи, тъй като стъпките трябва да са последователни, а не хаотични. Кейн отсече, че в момента алиансът е малък, защото при по-малко хора, вземащи решения, нещата ще се случват по-бързо. На първо време изглежда, че расовата дискриминация и липсата на толерантност са приоритетите пред него. Останалото ще последва.
„Говорим за тези две неща. Аз съм черен, но съм и бял, така че мога да гледам извън кутията. Говорейки за жените в нашия спорт, има много силни личности, които могат да изразят мнението си. Искаме да създадем разнообразие и да бъдем отворени към различните култури, но и да покажем, че очевидно има расистки проблем в нашия спорт. Той бе прикриван и замазван прекалено дълго време. Трябва да се отнесем отговорно към всичко това. Ако не се отървем от расизма, как ще може да създадем разнообразието, което търсим? В това няма смисъл и именно към тези неща се стремим”, допълни Кейн.