Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Акциите на ЦСКА на тезгяха за 76 000 лева

Акциите на ЦСКА на тезгяха за 76 000 лева

18-02-2021 ЕКИП НА „ТЕМА СПОРТ“

Феновете имат право да изразяват мнението си, но не и пряко
да се намесват в управлението на клуба, заяви Пламен Марков

76 хиляди лева. Толкова трябва да извади всеки сериозен инвеститор, който иска да придобие мажоритарния пакет акции на ЦСКА. В замяна на скромната сума той ще получи най-титулувания български клуб без стотинка задължения от настоящите босове на „Армията“ Гриша Ганчев и Юлиян Инджов, които обявиха, че се оттеглят. Клубът е осигурен финансово до лятото.
Изпълнителният директор на червените Пламен Марков потвърди, че това е сумата, която трябва да се извади за акциите. 20% от дяловете на ЦСКА пък са на легендата на армейците и българския футбол Христо Стоичков. „След разговора с Гриша Ганчев имам неговото уверение, че клубът е финансово обезпечен до края на сезона - всички служители, треньори и футболисти ще си получават заплатите. Акциите ще бъдат предоставени от нашите собственици на символична цена - около 76 хиляди лева. За момента интерес към тях няма, тъй като има юридическа процедура, която трябва да премине. Предполагам, че в близко бъдеще това нещо ще се осъществи.
ЦСКА и Левски като грандове в България и емблеми на родния футбол са сериозна хапка и трудно могат да бъдат купени, тъй като всеки желаещ да ги притежава трябва да е наясно колко много финанси са нужни за издръжката им и какво го очаква в дълъг или кратък период от време. В Левски собственици бяха Чорни и Батков, хора, които разполагат с финансов потенциал. В същото време това беше валидно и за ЦСКА с Илия Павлов, с Васил Божков. Всеки един от собствениците вероятно си дава сметка, че това е яма, в която се наливат постоянно средства, без да има никаква възвращаемост. Много трудно футболът у нас може да бъде бизнес. Навсякъде се прокарва и политика покрай него. Следите какви са дълговете в момента на Реал Мадрид и Барселона, които са 1 милиард евро.
Има клубове в България, които са подпомагани от държавни фирми. Така че няма как да няма политика. След промените преди 30 години ЦСКА винаги е с някакви проблеми, най-вече финансови. С изключение на последните 4-5 години, когато собствениците гарантираха стабилност“, каза Марков пред БНТ. Той допълни, че Лудогорец получава помощ от държавата. „Това, че Лудогорец е 9 години поред шампион, говори за това, че този отбор освен с потенциала, с който разполага спортно-технически, има и подкрепата на други фактори. Няма много страни в света, в които да има такъв феномен, който да се повтаря. Този отбор е подкрепян и от държавата, макар и понякога деликатно, понякога пък и направо“, допълни той.
Марков отчете, че феновете имат право на критика, но не и да се бъркат в управлението на клуба. Както е известно, една от фракциите в агитката скочи срещу трансферната политика, а именно след това Гриша Ганчев обяви, че се оттегля. „Когато се водят битки на всички фронтове – бизнес или други въпроси, и когато част от своите застанат срещу клуба, битката става обречена. Ние разчитаме на нашите фенове, които по един безапелационен и неоспорим начин винаги са подкрепяли отбора. Те са нашият 12-и играч. Оценяваме тяхната подкрепа, но не те трябва да определят политиката на клуба, що се отнася до организационен, финансов или спортно-технически план. Има моменти, в които се преминава границата. Феновете имат право да изразяват мнението си, но не и пряко да се намесват в управлението на клуба.
Доста хора подкрепят безапелационно собствениците и желаят Ганчев и Инджов да останат и да продължат дейността си в ЦСКА. Струва ми се, че те трябва да изразят тази подкрепа чрез някаква платформа. Но все се надявам и вярвам, че след един такъв обществен дебат, разговор или убеждение той би ревизирал своето решение“, каза още Пламен Марков.