Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Акцентът е поставен - младите

Акцентът е поставен - младите

07-06-2019 Жаклин МИХАЙЛОВ

Какво се оказа – да не си на мястото на Павел Колев! Дори когато тръгне да уволнява някого в Левски, първо трябва да се обяснява. Е, какъв изпълнителен директор ще е, ако дължи обяснение на всеки служител в Левски?! Така решил, така направил.

Човекът е
пристигнал

за коренна промяна в Подуяне. А то какво се получава - оказа се, че не може да уволни чистачката и дори онзи, който полива тревата. Какви са тези свещени крави, които виреят само на „Герена“? Не им ли беше ясно, че завареното положение приключва с баража срещу Етър и след това се вади голямата метла. Нито са му на акъла на Павката, нито на дипломите, нито на езиците. А се обиждат, че ги наричал приятели. И да не си му приятел, като те е нарекъл такъв, няма лошо! Не те е обидил, че си некадърник. Просто приятел, една от най-хубавите думи на света.
В последните 10 дни Левски се оказа с най-добрия маркетинг, с най-добрата юношеска школа, с най-добрата администрация, че и с най-добрия шофьор. И резултатът е за трета поредна година трето място, и то защото няма кой друг да го заеме в класирането. Само да са поискали Берое или Ботев, може да отпратят с лекота сините към четвъртата или петата позиция. За миналите и предстоящите резили в Европа да не отварям дума. За похарчените десетки, ако не и стотици милиони без никаква файда - също. За подигравките, че Левски постоянно го спасява държавата със спасителни спонсорски планове - също.
Общо взето, в Левски май само треньорите си приемат безропотно съдбата. Че, той Бат' Гошо Дългосрочни трябваше денонощно да свиква пресконференции за гаврата, която си направиха с него. В петък Павел Колев стоеше на масата до него и обясняваше, че едва ли не са до гроб заедно, а три дни по-късно му би шута. Но Дерменджиев си взе багажа, прибра се в Пловдив и не продума нищо против бившите си особено интелектуални и разумни шефове. И въобще не би се обидил кръвно, ако Павел Колев бе го нарекъл приятел.

Влизам му в
положението на
изпълнителния директор

след всичките драми. И дори започвам да разбирам подмяната на думата лъжа с далеч по-меката отричане. Да твърдиш два месеца, че Хубчев няма да стане треньор на Левски, е отричане. В стил Интер Милано! Дори медиите са на далавера. През това време например назначиха Херо за треньор на Левски. И въобще си спекулираха на свобода. Както и с играчите - половин Румъния бе докарана на „Герена“. Накрая вероятно ще се окаже, че Бекали нещо се е объркал, а Патрашку просто е бил на екскурзия в София. Може само да се възхитим от димната завеса, която изпълнителният директор пуска. А като се разпръсне, по-лесно ще се приеме голата истина.
Защото някои хора забравят какво се случи през декември. Наяве излязоха едни 39 милиона лева дългове на Левски, а Спас Русев реши да абдикира. И сега като свободен човек дава интервюта, в които пожелава на Левски успехи. Малко иронично, защото 39-те милиона остават, а може да са станали с някой друг по-малко, защото бяха платени някакви пари от зор за лиценза. Така че, като се отправят претенции към Павел Колев, нека да се вземе предвид колко задължения прие. И дали с този товар на гърба може да прави скъпа селекция, да плаща огромни заплати, да инвестира в капиталови разходи. И така нататък, и така нататък. Все пак Левски още не е обявил фалит и не е взел лиценза за Първа лига на някой друг клуб!
От всичките бури в чаша вода единствено внимание

заслужават
процесите
в школата


Дани Боримиров е вечна легенда и е ясно, че си е оставил сърцето за доброто на Левски. Жалко, че трябваше да бъде уволнен, за да разберем огромните му заслуги към развитието на младите сини таланти. За тези 5 години можеше да пропагандира малко повече концепцията си за академията. Това, което сега споделя, звучи стряскащо в най-важната част – финансирането. 800 лева заплата за треньор е срам и позор. Да се събират пари от фенове също е срам и позор. Тези хора, които работят в школата при тези условия, са герои. Но е дълбоко непрофесионално. Само със заплатата на Обертан е можело да се направят чудеса за школата. Но тези проблеми кой знае защо се вадят сега на показ - когато има уволнения. Разговорът, който Даниел Боримиров подхвана, обаче е най-важният. И трябва да бъде продължен.
Боримиров е в правото си да бъде обиден, а Павел Колев е в правото си да прави кадрови промени. Драма няма, важното е наистина промените да са за добро. Защото какъв ще е смисълът, ако заместникът на Боримиров при неговото уволнение назове същите неща. Горчивата истина е, че Левски не е създал нито един конвертируем футболист в последните 12 години. Имам предвид след Домовчийски, Хичо и Ники Михайлов. Към мъжкия отбор не е подаден нито един ключов състезател с изиграни 150 мача след Влади Гаджев и Живко Миланов. А това е цяло едно поколение на родени между 1988 и 2000 година. 12 поредни набора не се отразяват върху клубното представяне. И няма как да е различно с 800 лева заплата за треньорите. Това е типично маркиране на дейност.
Неслучайно навлязох в дебрите на школата и младите. Ситуацията сега напомня удивително за началото на 60-те години. И тогава Левски дълго не печели титлата, защото в първенството има хегемон. Но благодарение на собствените си играчи Жоро Соколов, Христо Илиев-Патрата, Георги Аспарухов, Сашо Костов, Теко Абаджиев към средата на 60-те години съвременниците преживяват епохата на синия Вундертим. И до днес онзи отбор, предвождан от легендарния Рудолф Витлачил, е мерило за огромна класа. Подобна ситуация, макар и не същата, е в началото на 80-те години. Това е правено, част е от синьото ДНК, но от години се оказва невъзможна мисия. През Левски минаха стотици чужденци, които не допринесоха с нищо за клуба. В сметките им потънаха милиони евро, а в това време люпилнята линееше.
При заварената ситуация единственият правилен ход на собственика и на изпълнителния му директор е да хвърлят целия ресурс при младите таланти. Няма абсолютно никакво значение кой е треньорът на първия отбор и каква селекция прави. Така или иначе Петър Хубчев ще се провали не защото е лош, а защото е в обречена ситуация. Титлата е мираж и опитът да бъде спечелена е обречен на неуспех. Но това, което може да се направи, е да се осигури добро бъдеще. В Левски винаги са го правили по-добре от всички останали.