Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Агаси:  Сърцето и умът са като банкова сметка

Агаси: Сърцето и умът са като банкова сметка

03-07-2017 GUARDIAN

Андре Агаси си проправя??е път към Лондон по същото време, в което Новак Джокович праве??е уверени стъпки към титлата в ??йстбърн в събота, първа за него от януари насам. Ре??авайки да играе непосредствено преди Уимбълдън, за пръв път от 2006-а насам, успехът за сърбина определено е добре до??ъл за самочувствието му, разклатено през последните 12 месеца.
След изминалите едва 6 седмици от съвместната им работа е трудно да се повярва, че Агаси може да направи така, че Джокович да спечели на „Ол ??нглънд Клъб” за четвърти път, след като вече е загубил аурата си на недосегаем. „Не се изненадвайте. Не бих бил толкова сигурен. Дали човек може да се върне на върха сяка?? от нищото? Абсолютно. Това може да се случи. Това е планът и винаги е бил такъв – да стане по-добър, а увереността, че може да печели, си е вече изцяло негова. Мисля, че има достатъчно аргументи, за да осъществим тази мечта”, отсича Агаси.
Бе??е в края на май, когато Джокович обяви партньорство с бив??ия №1 Агаси, увеличавайки листа на „супертреньори”, които се връщат на Тура след края на собствените им кариери. Американецът премина през подобни проблеми, дори доста по-големи, преди да се завърне на върха на ранглистата. Бидейки извън играта от 2006-а, Андре си партнира с Новак първата седмица на Ролан Гарос, но след като си тръгна, сърбинът бе отнесен от Доминик Тийм на 1/4-финалите.
Агаси е дал два дни спокойствие на Джокович, след което го е подхванал с телефонни разговори. „Говорихме си за основните неща. Вече го познавам много по-добре, а това е от огромно значение. Мога да кажа, че имаме увереност върху плана ни за работа и накъде сме се запътили. Ще става все по-отчетливо с течение на времето. Проблемите ще се ре??ават, а аз се уча в движение, наслаждавам се на това да давам съвети и безусловно вярвам, че ще го направя отново най-добрия.”
Това, което прави Агаси различен от „супертреньорите”, е, че той не получава пари. „Това не е бизнес партньорство и няма да бъде. Не се нуждая от нищо, така че трябва да седнем на масата при равни условия, за да имаме здравословно партньорство и истинско доверие”, споделя Андре.
Част от това, което привлича американеца към новата му роля, е, че Джокович няма нужда от постоянно побутване, както е при младите играчи. Нещо, което би било невъзможно предвид ангажиментите на Агаси с фондацията му в Лас Вегас. „В този ред на мисли не смятам, че съм типичният треньор от модела, който аз съм имал. Това е важно, а Новак е умен и устремен, върви по правилния път. Вече се обгради от няколко човека, които му покриват гърба. Вярвам, че ще постигне още много в живота си.”
Един от тези хора е Марио Анчич, хърватинът, който достигна полуфинал на Уимбълдън през 2004-а, преди да прекрати кариерата си заради заболяване и контузии. Той е квалифициран адвокат и ще попълва празнотите в Лондон, когато Андре го няма. „Това бе невероятно умно ре??ение от Новак. Сега следва да се залавяме за работа”, отчита носителят на 8 титли от Шлема.
Джокович изглежда трябва??е да ре??и някои проблеми в личния си живот, след като спечели Ролан Гарос миналото лято. „Когато види?? някой, който е постигнал толкова много и по някакъв начин е претърпял лек спад, това няма нищо общо с тениса. Става въпрос за намиране на вдъхновение, онова, което ти налива гориво. Сърцето и умът са като банкова сметка, трябва да внесе?? повече, отколкото тегли??. Ако прекоси?? границата, отива?? към банкрут.”
Каквото и да стане на Уимбълдън, Агаси е убеден, че Джокович ще се върне скоро на върха. „Не се вълнувам за представянето му в кратък план. Важно е да му върна увереността, че е най-добрият. Просто му трябват инструментите, за да го проумее. Много съм уверен, че ще успеем. Не се притеснявам, че няма да намерим ре??ение.”