Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Шефът на съдиите Петър Петров:  Попов и Стефан Апостолов ще  бъдат извадени от нарядите

Шефът на съдиите Петър Петров: Попов и Стефан Апостолов ще бъдат извадени от нарядите

08-09-2017 Мартин АЛЕКСАНДРОВ

Шефът на съдиите Петър Петров се съгласи да направи анализ на спорните ситуации след дербито Левски – Лудогорец. Той бе в ролята на съдийски наблюдател на мача и е видял всяка една ситуация отблизо. Петър Петров бе категоричен, че е трябвало левият защитник на Лудогорец Натанаел да бъде декориран с червен картон, след като удари Антонио Вутов.

Г-н Петров, отново си говорим след мач на Левски или Лудогорец. Отново има оспорване на съдийството…
- Да караме по същество. Ситуация по ситуация.
Правилно ли бе изгонен капитанът на Левски Божидар Митрев в 35–ата минута?
- Абсолютен червен картон. Това е спиране на голова атака. Очевидно предотвратяване на възможност за попадение и самият футболист си призна след мача. Всички повторения го доказаха. Много добра работа в екип между главния и страничния съдия. За тази ситуация няма никакви основания за оспорване.
Преди това в 30-ата минута има??е основания за директен червен картон на левия бек на Лудогорец Натанаел. В ситуацията добре се видя, че бразилецът удря Вутов…
- Все още не съм си направил доклада, но ви казвам, че Никола Попов не може да види ситуацията. Допълнителният асистент съдия Стефан Апостолов му дава информация, че футболистът на Лудогорец трябва да получи жълт картон. Но това, което аз гледам и анализирам, е, че това е очевидна гре??ка, защото Натанаел е за червен картон. Макар и в момента, в който се свири нару??ение, асистентът Тодоров сигнализира фаул в атака на Антонио Вутов и това се вижда много ясно. При сигнала на Никола Попов Натанаел нанася втори удар при спряна игра. Ударът е в областта на ??ията и не е с лакът, а с изпъната ръка. Но това е уми??лен удар и трябва да бъде санкциониран с червен картон. Ло??а работа в екип. Стефан Апостолов е със спрени права и го няма в нарядите. В момента Левски иска и Никола Попов да бъде изваден. Но този анализ се базира на изказването на Наско Сираков. Като освен тази ситуация главният съдия като такъв си носи отговорност. Не го оправдава това, че му е дадена гре??на информация. Така че и той най-вероятно ще бъде изваден от нарядите.

Левски има??е претенции в началото на мача за игра с ръка в синьото наказателно поле на Абел Анисе. Как трябва??е да се процедира в тази ситуация?
- ??грата с ръка на Абел Анисе бе коментирана от многоуважавания от мен Наско Сираков. ??скам да кажа, че не всяка игра с ръка е жълт картон. В тази ситуация не виждам от играта с ръка да бъде отправен удар към вратата, както навремето направи Марадона. Веднага след докосването Никола Попов сигнализира. ??ма точно определени правила кога играта с ръка се наказва с жълт картон и кога не. Когато една игра е неуми??лена, не се отсъжда нару??ение. А има ли умисъл в тези действия, се отсъжда пряк свободен удар. Само в две ситуации се показва жълт картон – когато имаме удар към вратата или някой от футболистите предотвратява такъв или спира пас за обещаваща атака на противниковия отбор. Друг вариант е неспортсменско поведение, за което говори и Наско Сираков, но такова нещо не виждам. Правилното ре??ение е пряк свободен удар и нищо повече.
Левски отново има??е претенции за спестен картон след нару??ение на капитана на Лудогорец Светослав Дяков. Как ще коментирате това ре??ение на Никола Попов?
- Главният съдия степенува дисциплинарния контрол. Започва се от устна забележка, строго предупреждение и едва тогава се стига до жълт картон. Ако от първото нару??ение се декорира играчът, няма да останат футболисти на терена. В този случай главният съдия е преценил, че това е невнимателно, безразсъдно и на ръба, затова го оправдава.
Друг епизод в края на първото полувреме бе поисканият от Левски наказателен удар за игра с ръка на ??гор Пластун. ??ма??е ли дузпа за сините?
- Както се казва, вкарай го, за да не става напрежение. От цялата работа Левски търсеха дузпа. Това е абсурд. За мен това са глупости. Видя се много добре, че топката удари в корема защитника на Лудогорец.
Ситуацията в 30-ата минута ли бе важният момент в мача?
- Да, важният момент бе тогава и аз си замълчах. Като специалист го казвам, че за мен това е директен червен картон. Това е гре??ката в мача.
Как ще коментирате червения картон на Сисиньо?
- Абсолютен червен картон. Това е безумно, което направи бразилецът, тъй като играта бе??е спряна и съдията ще пуска съдийска топка. Не мога да го разбера това момче защо отиде да иска топката. Да я даде на Никола Попов ли? Не знам. Защото той няма да изпълнява нищо. Видя се много ясно, че с дясната си ръка нанесе удар, че Жорди Гомес преигра в ситуацията, няма значение, защото той е усетил физическия контакт и търси нару??ение.
Каква цялостна оценка ще поставите на съдийството на мача Левски – Лудогорец?
- Оценката ми е, че има??е респект и контрол на мача, но за съжаление тази важна гре??ка с неизгонването на Натанаел ще??е в съвсем друга посока да обърне срещата. Затова оценката на главния и допълнителния асистент съдия е ниска и съответно ще бъдат санкционирани чрез правилника на футболното съдийство.
??ма ли официално подадена жалба от Левски?
- След като аз съм поставил ниска оценка, то трябва да бъде подадена съответната жалба. Но от съдийско естество такава не бе??е вписана. Днес (б.а. - вчера) Левски са сезирали Дисциплинарната комисия. Да бъдем точни. Аз такава чаках. Просто такава е процедурата. Но не последва жалба. На базата на изказвания искат Дисциплинарната комисия да се самосезира, но по правилата на футболния съюз остава важна оценката на съдийския наблюдател. В случая моята, и на базата на правилника, след като оценката е ниска, просто няма да попадат в нарядите. Ще видите в следващия кръг двамата (б.а. - Никола Попов и Стефан Апостолов) международни съдии дали ще са там.
Кога ще се събира Съдийската комисия?
- На 25 септември. Тогава ще се ре??ават много важни въпроси за бъдещите международни съдии.