Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Цветан Василев: Още не съм дал на Ботев това, което заслужава

Цветан Василев: Още не съм дал на Ботев това, което заслужава

24-03-2013 Росен АНГЕЛОВ

Срещу Левски Мъри направи най-важното, спечели доверието на феновете


Собственикът на Ботев Пловдив Цветан Василев вдигна завесата за част от плановете си свързани с футбола. Направи го пред „Тема Спорт”.

Росен АНГЕЛОВ

Г-н Василев, изненада ли ви добрият старт на Ботев Пловдив през пролетта и оправдаха ли се очакванията ви за Станимир Стоилов?
- Мъри е един от най-добрите треньори в България и за пореден път го доказа, какво друго мога да кажа. Просто той е отговорен човек. Към него не са поставени максималистични задачи. Стоилов знае, че има устойчив, дългосрочен проект и може да работи на спокойствие. ??ма моето доверие и подкрепата на феновете. Впрочем, това бе най-важното, а именно да спечели доверието на привържениците, което му бе??е най-трудното да го направи. Той го спечели с победата над Левски.
Какво предстои за Ботев Пловдив от тук нататък?
- ??маме още много дълъг път да вървим. Ние сме търпеливи. Радвам се, че Мъри го разбира това нещо. Този път трябва да бъде извървян последователно. За това
-
- не сме за победите
- на всяка цена,
-
- не сме за мястото и участието в евротурнирите на всяка цена. Ние искаме да се развиваме с всеки изминал мач, да стоим по-добре и по-добре. Това е истината. ?? това, всъщност е на??ата цел.
Колко голяма е разликата спрямо есента при Ферарио Спасов?
- Не искам да сравнявам Феро с Мъри, защото Феро не е ло?? човек, просто не бе??е толкова амбициозен. Той няма??е амбицията да изведе отбора там, където аз бих искал да го видя. За това ре??их, че Мъри е по-добрия водач.
В момента в Левски, Лудогорец и ЦСКА властва напрежението. Това предимство ли е за Ботев Пловдив и амбициите ви?
- Не разчитаме на това. Просто при нас водещото е дали играем добре. Аз винаги съм изповядвал тезата, че дори и да паднем, трябва да го направим с високо вдигнати глави. А какво се случва при конкуренцията, нас не ни вълнува особено.
Левски обаче вече са два хода пред вас – водят ви в класирането и събориха една от трибуните на „Герена“. Кога започва строежа на новия стадион на Ботев Пловдив?
- В най-скоро време ще започнем. Трябва първо да приключим тренировъчната база. Смятам, че до три, четири месеца ще я завър??им и след това веднага ще стартираме работата по стадиона. Аз за това казвам, че по-скоро още не съм дал на Ботев това, което отбора и традициите на клуба заслужават.
??махте ли съмнения в Мъри преди мача с Левски, че може да покаже някакви сантименти и това да му попречи да спечели срещата? Все пак най-силните му години до тук като треньор минаха именно на „Герена“. ?? не се ли притеснявахте от съдийството…
- В почтеността на достойните хора никога не съм се съмнявал. За нас това е водещото. Ние искаме да станем част от една променена сфера в българското футболно първенство. ??скаме да играем абсолютно феърплей. Всички правят гре??ки. Това винаги съм го казвал. Съдиите правят гре??ки и в далеч по-силни първенства. Така, че от това ние не можем да се предпазим. Ние, обаче, трябва да покажем различно разбиране. За нас трите точки не са на всяка цена. За нас просто

играта е на
първо място.

?? достойнството от нея. ?? никога Ботев не бива и не трябва да бъде замесван в каквито и да било задкулисни игри.
А, очаквате ли с хода на първенството, ако Ботев започне да става още по-силен, това да подразни някой от съперниците ви и да има удари под кръста?
- Очаквам всичко, но това няма да промени на??ата нагласа. За нас водещото е как ние играем. Докато другите са в състояние дори и с непочтени средства, което не казвам, че е практика, да ни бият, значи ние не сме достатъчно силни (смее се).
??зненада ли ви повиквателната на Тодор Неделев за националния отбор?
- Не, но аз мисля, че То??ко е само първата птичка от Ботев. ??маме и много други добри деца. Това е на??ата цел, до една, две години поне половината от основния състав на Ботев да е от на??ата ??кола. ?? върху това работи Мъри, към това се стремим. Това може да ни коства, да кажем, титли или каквото и да било, но ние не работим на всяка цена. Ние искаме устойчиво развитие.

За мен Ботев е много
дългосрочен проект.

По принцип аз съм търпелив човек, търпелив инвеститор. Бера плодовете тогава, когато проекта е узрял. Но сега още е на много ранен стадии. Аз нямам никакви изисквания за скоро??ни резултати или каквото и да било. Постепенно ще се развиваме.
В този ред на мисли, вярвате ли, че Мъри може да повтори успехите си с Левски и в Ботев – класиране в групите на Шампионската лига, голям пробив в Европа?
- Разбира се, че в на??ите планове влиза Европа, но пак казвам, не искам това да става на всяка цена. ?? не искам Ботев да отпада още в първия кръг или на елиминационен стадии, както се случва с почти всички български отбори. Така че, ние имаме да извървим своя път поетапно. Когато спечелим квота за Европа, трябва да сме готови да се представим достойно.
Продължава ли мнението ви за Боби Михайлов и БФС да е така негативно?
- Не е моя работа да свалям Боби Михайлов, но аз продължавам да съм убеден, че в сега??ния си формат Управителния съвет на Футболния съюз не може да се справи със ситуацията в българския футбол и по-специално в първенството, което не е персонална нападка към никой. Просто казвам, че я няма ре??ителността
-
- да се преборят с
- вредните практики.
-
- ?? аз това не харесвам.
??ма ли човек, който може да ги пресече тези неща?
- Не искам да се ангажирам с имена. Убеден съм, че самия Михайлов би могъл в една по-различна среда да бъде по-ефективен и да се справи. Средата и системата трябва да бъдат форматирани. Смятам, че няма достатъчна сила и воля в сега??ното ръководство на Футболния съюз да я форматира тази среда така, че да започне да изхвърля като ненужни практиките, които някои се опитват да налагат. ?? да остане това, което е позитивно, което правят много мои колеги. То е позитивно, разбира се, но трябва да бъде насърчавано, но в същото време не на всяка цена. Трудно е. В дне??но време е трудно да бъде намерен баланс и аз го разбирам.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар