Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Цанко Цветанов: Футболът ни ще се пречисти

Цанко Цветанов: Футболът ни ще се пречисти

04-04-2020 Желю СТАНКОВ

В елитната група трябва да има максимум 10 отбора, възможно е да минем през полупрофесионализъм

Цанко Цветанов винаги е бил интересен събеседник, защото има свой прочит на нещата и не се притеснява да ги назовава с точните им според него имена. Героят от САЩ ’94 сподели за „Тема Спорт“, че в сегашната ситуация предпочита да вярва повече на специалистите, отколкото на водачите на държавата. Но, от друга страна, българите, понеже вярват на водачите си повече, отколкото западняците, са се подложили на мерките бързо и затова някак си засега размерът на епидемията у нас не е катастрофален. Цветанов смята, че в клубния ни футбол ще се осъществи пречистване. Ето какво още каза Цанко пред „Тема Спорт“.


Как я караш без футбол, Цанко?
- Препрочитам някои любими книги, гледам филми и, общо взето, съм като всеки дисциплиниран гражданин по време на социална изолация. И се възхищавам на хората, които бачкат всеотдайно и денонощно. И медицински работници, и полицаи, и хората в транспорта, и учители, които са принудени в напълно непознати за тях условия да обучават децата. Не им е лесно, трябва хем да работят, хем да се опитват да намалят стреса на хората.

Играл си на Острова, в Германия, България... Как манталитетът на тези нации подходи към проблема?
- Така наречените западни общества не са свикнали да се подчиняват на политически водач и може би това е една от причините там в началото да се отнесат леко пренебрежително към проблема. Свободомислието, което се предава от поколение на поколение, като че ли ги подведе и късно се осъзнаха на какво са свидетели и че вече са част от проблема. Докато в България сме свикнали, като се появи по телевизията ръководителят, и да приемем указанията му със статут на заповед. Аз лично предпочитам, не зная как ще прозвучи, да слушам и следвам специалистите в дадена област, а не шефа на държавата.
Как намираш дебатите в пространството за доиграване, недоиграване, за довършване, за и без плейофи?
- Хубаво е да има различни мнения. Нещата в световен мащаб са колкото и еднакви, толкова и различни. Но нека първо се очертае реалният като перспектива край на пандемията. До края на май е ясно, че футбол в България няма как да се играе. Дано спортните лекари кажат най-подходящия изход, защото няма как с леки поддържащи домашни тренировки един професионален спортист да се подложи на натоварвания само за да се спазят срокове. Важно е сега първо всички да се опазим и оцелеем, но след това да се помисли и за правилно влизане в ритъм на футболистите. Има време да се обмисли всичко. Нищо не е на всяка цена.
Индустрията в какъв срок ще се съвземе?
- Футболът няма да бъде същият. Но нека не гадаем. Първо, да видим колко точно ще се срути футболната индустрия, а след това можем да прогнозираме кога и с какви темпове ще се изправи. Четейки финансовите анализатори, виждаме, че всекидневно се губят страшно много пари. Все повече и повече. Телевизиите имат виждания, клубовете също, спонсорите и те, а клубовете си имат свои стратегии. Разминаванията са огромни. А и футболистите като че ли на този етап не осъзнават, че скоро няма да могат да се разписват на тези космически заплати. Някъде си искат своето последно десет, други са склонни на отстъпки. Но категорично ще има спад. Запалянковците като краен потребител пък няма да имат същата покупателна способност.
Някога ще се достигнат ли същите нива и обороти?
- Човечеството се е справяло с какви ли не трудности. Ще цитирам Обама, който казваше, че живеем в най-добрите времена. Минавали сме през войни и какви ли не катастрофи. Щом има мир, всичко ще се оправи бавно или бързо.
Сега войните са друг вид, технологични, биологични...
- Важно е, че не се изтребваме с ятагани или ножове като в по-стари времена и няма бомбардировки, унищожителни бомби и чисто физически няма сражения. Другото не е ясно дали е точно война.
В България как ги виждаш нещата?
- Ако паузата продължи твърде дълго, може да има сериозна реорганизация. Просто обстоятелствата ще принудят и регулаторите, и клубовете да преосмислят идеите си. Може би ще се случи пречистване, което ще бъде неизбежен процес, а не че някой има други възможности и изходи. Нивото на футбола ще падне. Няма какво да си говорим, без чужденци едва ли ще можем да поддържаме конкурентна играта. Скоро ми попадна едно интервю на Станимир Стоилов отпреди 13 години. И призивите да се инвестира в база и школи. Той инициира изкуствения терен на „Герена“, както и новото официално игрище на стадиона, общежитието... Идеята беше постепенно да се затвори цикълът, да се инвестира в кадри и школа. Имахме планове как да се самоиздържаме дълги години. Но Тодор Батков развали всичко. Та ако всички бяха наблегнали на базата и школите, нямаше да има такива сътресения и внос на чужденци въпреки свободния пазар на труда в Европа.
Общинските клубове как ще продължат?
- Аз и сега не смятам, че има чисто общински клубове. Но ми е интересно как във В група футболисти получават заплати. Четох наскоро, че футболистите на Септември Симитли получили заплатите си. Как е възможно това в аматьорски клуб? Нали това им е хоби, а имат друга работа. Смятам, че държавата и общините няма да изоставят спорта. Ще е трудно, но това се отнася и за така наречените професионални клубове?
Защо „така наречените“?
- Смятам, че е възможно нещата да тръгнат, ако не от нулата, то от полупрофесионално ниво. Зависи от срока на пандемията, а и от мерките, които ще бъдат взети за съвземане на икономиката. Клубове, чиито собственици нямат същите обороти и респективно печалби, няма да имат същите възможности и това ще се отрази на финансирането на футбола. Чета за някакви идеи за 18 отбора в А група. Питам: Ще правим масов спорт, или ще търсим връщане на сегашните позиции, а кога и ще се развиваме нагоре? Цели 18 клуба в първия ешелон, това ще е някакъв панаир, връщаме спартакиадите. Мисля, че най-удачно ще е групата да не е елитна, а елитарна – от максимум 10 отбора. И както беше в Шотландия, да се срещат 4 пъти помежду си в рамките на един сезон. Как 18 клуба ще поддържат високо спортно майсторство? Предвиждам, че постепенно клубовете ще разчитат на кадри от регионите, във Враца само от областта, във Велико Търново, в Благоевград. Затова – наблягайте на школите. И постепенно ще спрат трансферите, които има сега. Група ветерани всяко лято сменят отборите и пак са на ниво, защото няма достатъчно качествени български футболисти. Може би такъв рестарт на клубните политики ще активизират и местната публика. Сега много хора по провинцията не могат да припознаят отбора като нещо любимо, като нещо, което ще ги върне като потребители на футболния процес. С повече местни и като цяло български играчи ще е по-добре и за клубовете, и за публиката. Но тук идва проблемът, че качеството на игра ще е по-слабо и от досегашното слабо.
При футболен календар пролет – есен по-плавно ли ще мине преходът?
- Най-напред трябва да видим новите кандидати за президент на БФС какви програми и идеи ще ни предложат. Да, при пролет – есен българските клубове ще са по-подготвени за евротурнирите. Оттам ще са големите приходи занапред за най-силните ни отбори. Така би трябвало да е в правилно работещ клуб - трансфери, приходи от Европа, абонаментни карти, телевизии, спонсори, артикули. А не постоянно собственикът да налива, като паралелно обаче не плаща данъци и трупа други дългове. Какво беше това и как се допусна един клуб да трупа десетки милиони дългове? Надявам се след пречистване да се тръгне във вярна посока, но за това са необходими кадри, хора със знания, умения и достатъчно характер да приложат идеите си.