Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Хубчев: Договорът ми е за две години, без гаранции

Хубчев: Договорът ми е за две години, без гаранции

09-11-2017 Тема спорт

С цената на всичко трябва да се класираме на европейско първенство, сам си постави целта селекционерът

Селекционерът на националния отбор Петър Хубчев даде вчера пресконференция преди лагер-сбора за приятелския мач със Саудитска Арабия на 13 ноември (понеделник) в Лисабон. Треньорът потвърди новината на „Тема Спорт“ още от началото на септември, че ще продължи договора си с БФС за още две години, като сам си постави за цел класиране на Евро 2020.

Г-н Хубчев, какво ще търси България от контролата със Саудитска Арабия?
- Специално в този мач ще искаме да затвърдим, да наблегнем още веднъж на нещата, които загатнахме в някои от квалификациите. А именно да бъдем по-компактни, по-агресивни, с по-голяма взаимопомощ и най-вече да покажем по-голям хъс и себераздаване.
Може ли да кажете нещо повече за съперника?
- Дотук им гледах два мача, ще видя още два. Отбор, който играе доста техничен футбол. Съставен от много здрави момчета. При всички положения сериозен тим. Самото класиране на световно първенство го потвърждава. Като видим и мястото, на което завър??иха в групата си, говори само по себе си (б.а. - втори, на точка за Япония). Така че ние

трябва да се отнесем
максимално сериозно

към този мач. Няма да бъде никак лесно.
Доколко ще експериментирате в тази контрола?
- Не, няма да експериментирам. Ако ви направи впечатление - в състава ни има двама дебютанти, които наблюдаваме от доста време. Плюс повиканите футболисти има още около 10-15, които наблюдаваме непрекъснато. ??махме малко по-други виждания, но има няколко контузени момчета. На??ата цел е не да експериментираме, а да затвърдим някои от нещата. Така че пак казвам, големи експерименти няма да правим.
Ще използвате ли всички футболисти и каква е договорката ви за смените?
- Договорката е за ??ест смени. В зависимост от това как върви играта. Но няма на всяка цена да ги използваме. Националният отбор се подготвя по по-различен начин от един клубен. Ние нямаме толкова възможности за контролни срещи и затова няма да правим такива големи експерименти. Вярваме на тези момчета, които досега сме викали, и ще продължим да работим с тях.
Последните пъти казахте, че има футболисти, които се отнасят непрофесионално към мачовете. Знаят ли те кои са?
- Аз се надявам искрено да знаят. Ще ви помоля да не изпадам в детайли, но това е много интересен въпрос. Това е много важно за мен - сами те да са разбрали за какво става въпрос. От поведението на някои, които от малко по-дълго време са тук, смея да кажа, че са разбрали. Но нека не споменаваме имена. Надявам се те лично да са разбрали. А това се вижда най-лесно от на??а страна на тренировките и най-вече на мачовете.
Може ли този мач да е последен за тези футболисти?
- Не за тези,

за всеки един
футболист може
да е последен

??ма??е ли други варианти за контроли?
- ??ма??е, но в интерес на истината трябва??е да се направи компромис. Украйна, Албания и други. Но там има??е несъответствия с датите.
Притеснява ли ви мотивацията срещу съперник, който е по-малко класен, какъвто е Саудитска Арабия?
- Много ви моля. Недейте да сравнявате Саудитска Арабия с който и да било. Вие познавате ли Саудитска Арабия? Поведението на играчите трябва да бъде еднакво към всички. Максимално отговорни и концентрирани върху на??ите неща. Не зная до каква степен сте наблюдавали мачове на този отбор. Но се заблуждавате много, ако ги сравнявате с по-слаби отбори, в кавички.
Факт ли е вече новият ви договор?
- Да.
За какъв период е той?
- Договорът ми е за две години с уговорката, че във футбола договорите до голяма степен са условни. Никой не ми дава гаранция, а и аз не съм искал от никого, че ще го изпълня до края. Точно обратното, в договора има точки, които дават възможности на едната и другата страна да реагират. По някои неща от този договор даже не сме и разговаряли. Едно от нещата, което ни отне доста време, бе за контролите. ?? аз ще настоявам до последно оттук нататък във всяка една възможна дата ние да имаме контрола. Сигурно сте запознати, от следващата година цялата структура ще е по различен начин. Влиза в силата Купата на нациите и практически квалификациите започват от 2019 година.
В списъка отново липсват имената на определени футболисти. Означава ли това, че сте ги зачеркнали и че повече няма да разчитате на тях?
- Преди известно време ви помолих, като се виждаме, да коментираме истински неща. Неща, които наистина касаят националния отбор. Аз искам от футболистите, които викаме, да имат малко по-различно поведение и отно??ение. За това отбягвайте тези… не искам да употребявам по-силни думи.
Как гледате на идеята за Купата на нациите и тя ще спомогне ли за развитието на нивото на националния ни отбор?
- Аз лично го приемам много сериозно и така ще се отнесем към него. Все още има много неизяснени неща в малките детайли. Ще използваме този турнир, тъй като той дава възможност да се класира макар и само един отбор от на??ата урна на европейско.
Гледайки списъка, се вижда, че защитниците са малко. Означава ли това, че някой от полузащитниците, като Михаил Александров, ще бъдат преквалифицирани като бранители?
- Той от една година играе като защитник. Не е полузащитник. Хубаво е, че може да го ползваме на няколко поста. В предварителните списъци фигурираха имената на Манолев и Цветомир Панов, но те се контузиха. Това го има във футбола. Предпочетохме да не викаме на всяка цена хора, в които не сме сигурни.
Това ли ще е последният мач на националния ни отбор за годината?
- Да, но отсега мога да ви кажа, че следващият официален прозорец е между 17 и 29 март. За тогава ще търсим съперник и

моето желание
е да изиграем два
контроли мача

но с уговорката, че всичко е много сложно. Една от идеите на този турнир за Купата на нациите е, че когато няма официален мач, задължават отбора да играе контрола. ?? ако ние не можем да си намерим сами съперник, УЕФА са ангажира, но задължително се играят такива срещи.
Приключва една интересна година за вас и за националния отбор. Кой е най-големият извод, който си направихте?
- Не сме го направили още. Може би наистина трябва да направим някакви изводи, но нека мине и този мач. Обикновено декември е време за равносметки.
Целта в преди??ните квалификации бе да играете мач за мач. Сега, когато имате повече време и познавате вече играчите, може ли да се постави една по-сериозна цел?
- Цел не ми е поставяна от никого. Първо това искам да ви кажа. Директно никой не ме е извикал, за да ми каже каква точно е целта. Но отсега ви казвам, че с цената на всичко трябва да опитаме да се класираме на европейско първенство. Как ще се постигне, едва ли много ви интересува, ако накрая всичко е окей и обратното, ако не успеем да се класираме, никой няма да се интересува. Просто не сме успели и толкова, без значение как и защо. От март месец, ако все още има някой неубеден, че това е целта, ще го направим.