Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Фил Томпсън:  Реал ни е удобен като Сити

Фил Томпсън: Реал ни е удобен като Сити

26-05-2018 Тема спорт

Фил Томпсън (64 г.) бе капитан на Ливърпул във финала срещу Реал М за КЕШ през 1981 г., спечелен с 1:0 от червените. Днес двата тима отново ще спорят за трофея в Киев.
Томпсън, наскоро Висенте дел Боске и Камачо се върнаха към онзи финал, като споделиха, че Реал е използвал архаична тактика срещу вас?
- Спомням си, че бяха много силни, седейки в отбрана. Тогава английският футбол бе №1. Ние спечелихме купата през 77-а и 78-а, Форест го направи през 79-а и 80-а. Но Ливърпул бе безапелационният крал в Европа, така че за Реал това бе голям мач.
Тогава Балета бе 5-и в Ла Лига и дълго време не може??е да се класира на финал за КЕШ, а вие редовно играехте там?
- По онова време участваха само ??ампионите от националните първенства, така че попадането на Реал във финала бе равно на подвиг. Спомням си, че играта не бе впечатляваща. Главната причина бе ужасният терен. Тревата не бе в добро състояние, оформлението й бе ужасно. Линиите се намираха на около дюйм (2,54 см) височина. Попитайте всеки, който е играл в тази среща. Това прилича??е на

неделен мач в някакъв парк

когато момчета с кофа вар минават и очертават терена, както им падне. Топката постоянно скача??е, когато трябва??е да се търкаля, което праве??е играта непоносима. Определено не бе най-добрият мач в света. ?? със сигурност не от тези, които ще запомни??. Помня как Хуанито преодоля вратаря Клемънс и стреля над гредата - това бе единственото положение в мача.
Не бе??е ли Камачо? Защото вече 30 г. обяснява, че той така е изпълнил удара, че да преодолее вратаря, но теренът му попречил?
- ??спанците винаги са били добре технически, така че изстрелът толкова високо над гредата не бе изпълнение в техния дух, което бе добре за нас. Те не успяха да спрат Алан Кенеди при гола, но ако погледнете внимателно, ще видите, че на практика топката се намира??е във въздуха, тя не се търкаля??е по терена.
Какво се случи при този гол?
- Срещу Алан, който играе??е като халфбек, те не оставиха никой, така че, когато той тръгна, няма??е преграда. Рей Кенеди се постара да му прати топката от тъча. Не знам кой от защитниците се намира??е там и се опитва??е да я изчисти, но Алан го преодоля и от остър ъгъл успя да стреля покрай вратаря. Оставаха 8 минути до края на срещата. В този двубой на практика няма??е положения за гол, но след на??ето попадение ние имахме три ??анса да вкараме.
??грачите на Реал обаче са били убедени, че ще вкарат мача в продължения…
- Да, опитаха се да го сторят. Ние обаче

играехме малко тика-така

като Барселона. Те разполагаха с Лори Кънингам на дясното крило. Аз съм играл с него в Англия, така че знаехме неговите възможности. Не му дадохме пространство, Алан се справи отлично срещу него. Винаги ще помня корнерите, които изпълнява??е с десния крак. С него стреля??е опасно и от лявото крило.
Говорихте ли си по време на мача?
- Не, бяхме много съсредоточени. Естествено, след двубоя, даже когато си на небето от щастие, не може да не каже?? няколко думи. Хваща?? му ръката и понеже също е англичанин, казва?? му „Сори“ и отива?? да празнува??.
Реал не бе на финал 15 г. и не бе най-силният отбор, как възприемахте това тогава?
- Реал си бе??е Реал. Това бе голям клуб, както и Барселона. През 1976 г. играх срещу Кройф за Купата на УЕФА и мога да кажа, че тогава тези отбори вече бяха големи, разбира се, не като днес. Това, което правят в Шампионската лига през последните години, е изключително... Не мога да повярвам, че Реал до на??ия мач не бе играл финал 15 г.
Но е факт.
- От нас се страхуваха всички в Европа. Хората идваха в Англия за консултации с щаба ни. На??ите треньори работеха над техническата част на футбола, това бе много, много прост футбол. Структуриран, с едно-две докосвания, подаване и движение, миниигра през цялото време. Това е нещото, което тогава правехме. Хората идваха да гледат и да се научат, а се връщаха с бели листове от записките си, защото това бяха просто миниигри на терена, по 7-8 на всеки преход от едната половина на полето в другата.
Така ли поддържахте постоянна готовност за атака?
- ??менно. Винаги бяхме готови да изпратим напред нападателя, да стигнем наказателното поле, подаване - движение напред, подаване - движение напред. То стана възможно благодарение на футболистите, които играеха в Ливърпул тогава. Ние можехме да задържим топката, забавлявайки се, а можехме и агресивно да се движим напред, както съвременната Барселона. Разбира се, имахме и ло??и мачове.
А кой бе ва??ият Кристиано Роналдо?
- Далгли?? бе този, който може??е да направи магия от нищото. Той може??е да преобърне играта и да накара хората да викат от възторг. В него има??е нещо от Луис Суарес, може??е да измъчва защитниците, появявайки се на най-неочакваните места, да праща топката от най-невероятни ъгли, но в същото време бе силата, която тласка??е Ливърпул напред. Това е нещото, което праве??е Кени по-добър от останалите.
Каква бе ва??ата роля на терена и извън него?
- Е, аз бях капитан и тъй като вече бях спечелил купите през 1977 г. и 1978 г., знаех какво означава да играе?? на финал. Париж бе забележително място със специална атмосфера. Звучи арогантно, но всички бяха убедени, че ще победим, също както сега мнозина отдават предпочитанията си на Реал.
Но сега Реал наистина изглежда като отбор победител?
- Говори се, че не са толкова добри в момента, но винаги намират вратичка, за да победят. Това е повече от просто да има?? отлични играчи в своя състав. Умението да се побеждава даже когато играта не върви - това е, което има сега??ният Реал.
Как виждате мача в Киев?
- Реал е фаворит, след като 3 пъти спечели Шампионската лига за последните 4 г. Заслужено ли отстраниха Байерн? Може би не, но го направиха. Срещу Ювентус победиха с 3:0 като гост и играха ужасно у дома, губейки с 0:3, но все пак вкараха гол в последната минута. Без значение дали е имало или не дузпа, отново видяхме как Реал продължи през вратичката. А това е причина да се страхуваме, но и да сме щастливи да играем срещу тях. Реал много ми напомня на Манчестър С, а такива отбори са удобни на Ливърпул. Този сезон от 4 мача срещу гражданите спечелихме 3.
Очаквате ли тактическо дебнене?
- Мачът ще е красив, защото отборите разполагат с прекрасни играчи. Вижте на??ето нападателно трио и тяхното, а също и халфовата линия. Те разполагат с Кроос, който е с отлична техника, но ние имаме на много позиции по-млади и енергични играчи, които могат ди ни помогнат за победата.
Връщайки се към ва??ия финал, помните ли за какво си говорехте на терена и на почивката?
- Може би същото, което с Боб Пейсли си говорехме в обикновените мачове от първенството. Той ни казва??е, че е уверен в нас. Не обръщахме внимание кой ни е съперник. Ние винаги бяхме „по-добри от тях“ и затова толкова често побеждавахме. Може да е банално, но това работе??е с нас по онова време.
Опитахте ли се да промените нещо?
- Не. Постоянно чувахме какво ни крещят от пейката. „Подай по-бързо, движи се, тичай напред“ - това бяха указанията. На??ата игра много напомня??е на съвременния футбол. ??махме вратар, който играе??е извън наказателното поле, Ръ?? и Далгли?? постоянно пресираха. Но никога


не сме имали тактика


Когато тренирахме, Рони Моран ни казва??е да „ловуваме съперника“. Бяхме длъжни да го притиснем към наказателното поле, да го вкараме в мрежата, за да не избяга никой. Това се случва??е с тези миниигри, за които говорех.
Какво мислите за Юрген Клоп?
- За да стане?? велик мениджър за Ливърпул, трябва да разбира?? Ливърпул. Това не означава само да знае?? историята на клуба. Ти трябва да разбира?? Ливърпул, да го чувства??, да го наду??ва??. А при Клоп се получава. Попитах го защо е до??ъл в Ливърпул. Той ми каза, че независимо от поканата от Манчестър Ю, на него му се е струвало, че това няма да бъде правилната крачка. А и жена му казала: „Юрген, ако Ливърпул сам е до??ъл при теб, значи това е твоят клуб“. ?? той почувствал, че тя е права. Клоп дойде в Ливърпул, разбра клуба и клубът го разбра. Хората виждат неговата страст, а това е много, много важен елемент за това да бъде?? част от Ливърпул.