Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Таня Богомилова: В момента сме като в един голям Биг Брадър

Таня Богомилова: В момента сме като в един голям Биг Брадър

11-04-2020 Хари ЛАТИФЯН

Здравейте, г-жо Богомилова. Как сте и с какво се занимавате в тази извънредна ситуация?
- Благодаря, добре съм. В момента си стоя на село, затворена в изолация. С какво се занимавам? С плетене и шиене, с моите хобита. Човек винаги може да намери с какво да си запълни ежедневието. Ние, спортистите, сме тренирани и научени, така че смятам, че поне тези като мен, които сме се отказали, можем да запазим самообладание. Приела съм го и си намирам винаги какво да правя – готвя, какво ли не. Ежедневието е пълно, не скучая.
Казвате, че спортистите сте научени и може да се справяте в такива ситуации, но едва ли е толкова лесно.
- Да, така е. Но искам да кажа, че когато ходиш по лагери, си затворен и ежедневието ти е сходно, с тази разлика, че спортуваш. Тук обаче не трябва да излизаш от вкъщи и да спазваш определен режим. Поне за себе си лично, това, което се казва, се опитвам да го изпълнявам, за да няма проблеми както за мен, така и за околните. Защото е важно да се разбере, че тук не става въпрос само за нас, а и за хората около нас.
Димо Тонев заяви, че недисциплинираните хора са невежи…
- Не мога да се съглася напълно, защото дори и тези, които са образовани и интелигентни могат да са недисциплинирани. Това е относително. По-скоро човек сам трябва да разбере в каква ситуация се намираме в момента и че действително нещата са доста сериозни. Да се запази самообладание, спокойствие и по този начин да се гледа на нещата. Ние сме като участници в Биг Брадър. Сега хората могат да изпитат това, което онези участници в предаването, когато ги даваха по телевизията. Ние в момента сме в сходна ситуация. Биг Брадър – семейно. Да видим дали може да живеем така, по 24 часа в едно семейно изпитание. Защото това си е

истинско 24-часово изпитание

Изключвам, че когато ходиш на работа, не срещаш половинката, децата и имаш пространство, докато у дома, сега, си по 24 часа с тях. Но пък какво да ви кажа, приемам го съвсем нормално това нещо, като изпълнявам указанията. Неприятно е, факт, но колкото повече самообладание запазим и не се изнервяме, по-лесно минава. Знам, че икономически е страшно трудно за всички, дори и за нас, но това е положението. Каквото е за всички, това е и за нас. Ще стискаме зъби и мисля, че българинът може да излезе от тази ситуация. Ние сме такъв народ, че знаем и 2 и 200.
В този ред на мисли, Катя Дафовска каза, че ние сме свикнали, защото на всеки 10 години сме си в криза.
- Да, по принцип е вярно. Трудно се излиза от тези ситуации. Може би така ни е отредено, на нас, българите

да се борим непрекъснато

Затова сме и оцелели и сме просъществували през всичките години.
Какво бихте казали на нашите национали в плуването, които се готвеха за олимпиадата?
- Да са спокойни и че нещата ще си дойдат на място. Догодина ще има олимпиада и ще стиснат зъби. От нашите плувци няма кой да се откаже, да е в такава възраст, че след Игрите да приключи. Нещата не са фатални. За мен това е нулева година за спорта и трябва да се приеме по този начин. По-важно е здравето на всички хора, отколкото да се проведат каквито и да е събития и състезания. Догодина ще бъде по-наситена откъм големи състезания и форуми. Животът върви и трябва да се приеме всичко със спокойствие. В момента, в който това премине, отново ще си върнем ритъма – тренировки за догодина. Това бе най-правилното решение, да отменят олимпиадата.
Може ли да се каже, че на нашите плувци, които са млади, между 18 и 22 години, това отлагане, ще им се отрази добре, за да са на още по-високо ниво?
- Да, може и така да е. Аз съм далеч от мисълта, че те в момента не са се готвили и всички са били във върхови форми. Догодина ще е по-добре за тях и ще успеят да се справят.
От родните състезатели виждате ли някой, който да може да шокира света в Токио догодина?
- Толкова близка представа кой как тренира и какво прави нямам и не мога да коментирам. Надявам се да се представят добре и да си дадат лични постижения. Надявам се, че това ще бъде атестат за добре свършена работа, а какво вече ще донесе, ще видим.
Басейните обаче са затворени, какво представляват тренировките за един плувец у дома?
- Човек винаги може да намери начин. Има тренировки на сухо, както се казват. Всички ги знаят и предполагам, че вече работят по тях. Когато тренираме, имаме занимания на сухо и след това на вода. Така че те могат да имитират подобни занимания. Тези, които имат вани,

могат да плуват и във вана (смее се)

Винаги може да намериш начин, стига да имаш желание.
През годините сте казвали, че басейнът не ви липсва. Сега обаче, когато ви е забранен, това промени ли се?
- Не, определено не. Не ми липсва. Когато човек е бил 30 години в басейна, бързо се насища на вода. За всеки това е строго индивидуално.